пʼятниця, 03 червня 2022 13:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є спосіб, як змусити Росію заплатити за безжальну війну в Україні" - Кейсі Мішель

"Є спосіб, як змусити Росію заплатити за безжальну війну в Україні" - Кейсі Мішель
Американський письменник Кейсі Мішель вважає, що використання російських активів для підтримки України має сенс для стримування Москви, і для того, щоб віднадити погані режими, які можуть мати спокусу піти деструктивними та згубними шляхом Кремля / Hudson Institute

Думки на сайті CNN американського письменника Кейсі Мішеля

Санкції вдарили по Володимиру Путіну в небезпечній близькості у травні. Коли Велика Британія заморозила активи, що належали його колишній дружині та, за чутками, коханці, а також іншим людям із його близького оточення.

Це був останній із серії екстраординарних кроків, зроблених Заходом, щоб покарати Москву за криваве вторгнення в Україну. І це сталося лише через кілька днів після того, як різні країни, зокрема Австралія, Канада та США, запровадили санкції щодо активів, що належать двом дорослим дочкам Путіна.

Позбавлення олігархів їхніх здобутих нечесним шляхом активів виявилося плідною справою - після вторгнення Москви в Україну наприкінці лютого міністерство фінансів США запровадило санкції щодо більш як 530 заможних росіян зі зв'язками у Кремлі.

Від яхт до особняків і творів мистецтва високого класу, більшість яких безпосередньо пов'язані з незаконним багатством, пов'язаним із Кремлем. Загальна вартість конфіскованих російських активів зросла до мільярдів доларів, оскільки Захід намагається посилити тиск на Путіна за його криваве вторгнення, яке триває вже четвертий місяць.

Хоча конфіскація російських активів потрапила в заголовки газет, вона поки що не зупинила криваве, незграбне вторгнення Москви, не сповільнила зростання кількості жертв і не допомогла відновити хоча б одну українську школу

Але хоча конфіскація російських активів потрапила до заголовків газет, схоже, вона поки що не зупинила криваве, незграбне вторгнення Москви. Вона також не уповільнила зростання кількості жертв і не допомогла відновити хоча б одну українську школу чи лікарню, перетворену в руїни російськими бомбардуваннями. Президент Володимир Зеленський підрахував, що на відновлення його країни потрібно майже $600 млрд.

Американці починають розуміти, що нинішні дії, спрямовані на те, щоб спробувати принести користь Україні, можуть забрати роки. Тому нестандартне мислення про те, як допомогти втомленому війною Києву, цілком допустиме.

Що ще може зробити Захід із конфіскованими російськими активами, аби допомогти Україні? Чи можна використати це заморожене багатство, щоб допомогти Україні дати відсіч російським імперіалістам, які проливають кров у їхній країні?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія має розпастися як імперія" - колонка американського письменника

Я, як і багато інших учасників боротьби з клептократією, думаю, що так. Точніше, так думає теж влада США. Вашингтон вважає, що знайшов спосіб не лише утримувати конфісковані активи поза досяжністю Росії, а й активно використовувати їх у боротьбі з режимом Путіна.

У квітні Палата представників США майже одноголосно ухвалила двопартійний законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена контролювати продаж широкого спектра заморожених активів класу люкс, пов'язаних із російськими олігархами, які перебувають під санкціями. Сенат США обговорює супутній законопроєкт, який дозволить США використати заарештовані активи "на благо народу України".

"Важко уявити, як можна повернути російське багатство Путіну, в той час як Україна лежить у руїнах, а українці ховають своїх мерців", - сказав член палати представників від Демократичної партії Том Малиновскі, який виступив автором законопроєкту разом із республіканцем Джо Вілсоном.

"У цих надзвичайних обставинах міжнародне співтовариство має бути готовим використовувати заморожені російські активи для відновлення країни, яку Росія руйнує", - сказав Малиновський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" - американський політолог Олександр Мотиль

Законопроєкт Палати представників закликає Байдена "конфіскувати" майно на понад $2 млрд, яке належить підсанкційним організаціям та особам, пов'язаним із Путіним. Він також закликає Білий дім створити "міжвідомчу робочу групу" під керівництвом держсекретаря США Ентоні Блінкена для створення "конституційних механізмів" для перетворення заморожених активів на капітал для українців.

Цей крок "практично безпрецедентний", пише New York Times. Не в останню чергу через те, що розширює повноваження президента щодо санкцій. Хоча закон не має обов'язкової сили, він, тим не менше, є значним кроком уперед, закладаючи основу для використання заарештованих російських активів на користь України.

Професор конституційного права з Гарварда Лоуренс Трайб та його колега Джеремі Левін окреслили переваги використання капітальних активів Росії для проєкту озброєння та відновлення України. Вони справедливо зазначили, що це буде "найшвидший спосіб збільшити допомогу США Україні без подальшого обтяження та втомлювання американських платників податків".

Використання російських коштів дасть потужний сигнал, що США мають намір змусити навіть наймогутніші держави світу заплатити за свої воєнні злочини

Трайб і Левін зазначили у статті для New York Times, що використання російських коштів "дасть потужний сигнал, що США мають намір змусити навіть наймогутніші держави світу заплатити за свої воєнні злочини".

Ідея отримала міжнародну підтримку - у травні міністри фінансів Латвії, Литви, Словаччини та Естонії наполягали на тому, щоб Росія оплачувала рахунки за відновлення України.

Законопроєкт забезпечить українцям можливість добиватися грошового відшкодування через суди в США за збитки, яких зазнали внаслідок російського вторгнення. Компенсації виплачуватимуть за рахунок активів, захоплених у Росії чи російських олігархів

Інші законодавчі дії у Конгресі подвоюють спроби змусити Росію заплатити за вторгнення в Україну. Зокрема, законопроєкт, представлений конгресменами Деббі Дінгелл та Фредом Аптоном. Він забезпечить українцям можливість вимагати грошового відшкодування через суди в США за будь-які збитки, зазнані внаслідок російського вторгнення. Компенсації виплачуватимуть за рахунок активів, захоплених у Росії чи російських олігархів, які санкціонував уряд США.

Зі свого боку, Білий дім виступив із заявою, в якій підтримав закон, внесений Вільсоном та Малиновським, і закликав до ще ширших повноважень, що дозволяє захопити олігархічні активи для використання у ширшій боротьбі проти Кремля. Пропозиції Білого дому прискорили б зусилля США щодо розпродажу російських активів та використали виручені кошти для фінансування боротьби України за незалежність.

Вони також розширять можливості ширшого націлювання на російські активи, у тому числі, за рахунок продовження терміну давності для їхніх злочинів та розширення визначення рекету, включивши до нього такі речі, як ухилення від санкцій. З цими ширшими повноваженнями адміністрація Байдена отримає право використати "олігархічні активи", які "дозволять доходам текти в Україну", йдеться у заяві Білого дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід може дати ракети, які вражатимуть цілі в Росії" - Тарас Кузьо

Проте противники стурбовані масштабністю та безпрецедентністю цих заходів. Рання версія законопроєкту Палати представників уповноважувала Білий дім перетворювати конфісковані активи на ресурси для України, але деякі правозахисні групи, такі як Американський союз громадянських свобод ACLU, виступили проти цього.

ACLU та інші групи висловили стурбованість, що суди США можуть пізніше визнати розширені повноваження президента неконституційними. Це юридичне рішення принесе Росії піар-перемогу і дозволить Москві висміяти те, що показуватимуть як нездатність Вашингтону очолити процес міжнародних санкцій.

Аналогічні побоювання висловлювали й інші. Присвоєння російських активів для використання Україною "цілком благородна мета, але не потрібно надто багато, щоб поширити цей прецедент так, як нам може бути незручно", - пояснив старший науковий співробітник Колумбійського університету Річард Неф'ю.

Навіть усередині адміністрації Байдена лунають голоси, які виступають проти ідеї захоплення активів російського Центрального банку для використання на користь України. Міністр фінансів Джанет Єллен заявила у травні, що, на її думку, це порушить закони США.

"Цілком природно, що з огляду на величезні руйнування в Україні та величезні витрати на відновлення, з якими їм доведеться зіткнутися, ми звернемося до Росії, щоб допомогла сплатити хоча б частину ціни. Але це поки що не дозволено законами в США", - сказала Єллен.

На тлі опору законопроєкт Палати представників було перероблено, щоб усунути побоювання щодо великої сфери дії первісного закону. Тепер він просто створить міжвідомчу робочу групу для аналізу найкращих способів вирішення цих конституційних проблем і виходитиме з цього.

Занепокоєння щодо розширення президентських повноважень не зовсім безпідставне, враховуючи повноваження виконавчої влади, що постійно розширюються, і недавню історію, яка показує, як цими повноваженнями можна зловживати. Також важливо пам'ятати, що ці розширені повноваження залишаться чинними після наступних президентських виборів 2024 року, коли в Овальному кабінеті може бути інший господар.

Це безпрецедентні часи. Використовувати кошти на оборону та відновлення України набагато продуктивніше, ніж просто сидіти на них

Але це безпрецедентні часи. Тут має бути ясно, що використовувати кошти на оборону та відновлення України набагато продуктивніше, ніж просто сидіти на них.

Білий дім вже має повноваження і прецедент для конфіскації ліквідних активів Росії і повинен негайно приступити до позбавлення Москви її можливих заначок. У рамках процесу він має зібрати найкращі уми, щоб забезпечити належне вирішення всіх проблем, пов'язаних із відповідною правовою процедурою.

На цей момент ясно одне - катастрофічний поворот Росії вимагає рішень, що виходять за межі поточного сценарію. Використання захоплених російських активів для підтримки України має сенс не лише для стримування Москви, а й для того, щоб віднадити будь-які погані режими, які можуть мати спокусу піти деструктивними та згубними шляхом Кремля.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Є спосіб, як змусити Росію заплатити за безжальну війну в Україні" - Кейсі Мішель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі