четвер, 02 червня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна готова завдати удару у відповідь" – що пише про нас світова преса

США вирішили поставити Україні перші системи залпового вогню. Росія у відповідь одразу завдала ракетного удару по західній Україні. Америка надає свої системи з умовою, що українці не битимуть ними по цілях в самій Росії. Американські аналітики вважають, що українська армія потребує не чотирьох таких систем, а близько 50. І вони не зможуть переламати перебіг війни, але істотно спростять життя українським силам у зоні бойових дій. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Після оголошення про постачання зброї – Росія обстріляла західну Україну", Die Welt, Німеччина

Під час війни Росія не раз завдавала ударів по об'єктах на заході України невдовзі після оголошення про постачання західних озброєнь. Також у середу увечері стався напад. За словами губернатора області, п'ятеро людей поранені внаслідок ракетного обстрілу залізниці у Львівській області.

Радник МВС Антон Геращенко заявив, що російські війська завдали удару по залізничному тунелю Бескид у Карпатах. Очевидно, щоб перерізати життєво важливе залізничне сполучення та перекрити постачання зброї та палива. Проте глава Укрзалізниці повідомив, що дослідження пошкодження залізничної гілки ще триває.

Повідомляється, що в результаті атаки три пасажирські потяги затримали, але, мабуть, пізніше вони змогли продовжити рух. Зброя та інша техніка, яка потрібна для захисту від російських сил вторгнення, надходить в Україну через Львівську область.

Влада США поставить Україні чотири реактивні системи залпового вогню типу HIMARS і очікується, що через кілька тижнів їх використають у зоні бойових дій.

Як перший транш влада США хоче поставити Україні чотири реактивні системи залпового вогню типу HIMARS і очікується, що через кілька тижнів їх використають в зоні бойових дій.

"Ми заздалегідь розмістили системи в Європі, щоб їх можна було доставити швидко. Передбачаємо три тижні, протягом яких українці навчаться користуватись системою. Проведуть додаткове навчання з технічного обслуговування. Тож у якийсь момент ви зможете розпочати відправку систем у бій", - заявив у середу у Вашингтоні високий представник Пентагону Колін Каль.

Автор: East News
  Ракетна система M142 HIMARS, 15 листопада 2021 року
Ракетна система M142 HIMARS, 15 листопада 2021 року

Каль відмовився повідомити, скільки систем HIMARS можуть поставити США.

"Звичайно, нам ще є куди рости", - сказав він.

Каль назвав бої на сході України "концентрованою артилерійською дуеллю".

"Думаємо, ці системи будуть дуже корисними. Керовані ракети з відносно великою дальністю, близько 80 км, могли б забезпечити деяке зниження тиску на українські війська на фронті", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" – американський політолог Олександр Мотиль

Каль наголосив, що не зацікавлені у переростанні конфлікту в Україні у Третю світову війну.

"Але при цьому Росія не має права вето на те, що надсилаємо українцям. Цю війну розпочали не українці, а росіяни", - сказав він.

З моменту початку війни 24 лютого США надали Україні зброї та боєприпасів на $4,7 млрд

Представник Пентагону заявив, що з моменту початку війни 24 лютого США надали Україні зброї та боєприпасів приблизно на $4,7 млрд.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков раніше застеріг Вашингтон від "навмисного підливання олії у вогонь".

Після оголошення про постачання американських ракет глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що цей крок "перейшов усі межі та всі пристойності" і є прямою провокацією. Є ризик залучення до конфлікту третіх країн.

"Розумні західні політики розуміють ці ризики. Але не всі", – сказав він.

Автор: Die Welt
  Окуповані частини України
Окуповані частини України

Незважаючи на словесні та військові попередження, Польща пообіцяла Україні подальшу допомогу під час візиту прем'єра Матеуша Моравецького до Києва, включаючи створення спільних збройових компаній.

"У реконструкції братимуть участь польські компанії. Але спершу треба захистити Україну, вивести російські війська з України. Це завдання всього вільного світу", - сказав він у середу.

Моравецький заявив, що Польщу попросили допомогти експортувати зерно з України. За словами Києва, під час консультацій також домовилися розглянути питання щодо створення спільних збройових компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що Путін вторгся лише в Україну. Помилявся" - Томас Фрідман

"Це виводить наші озброєння і військову співпрацю на новий рівень та дозволяє виробляти сучасні озброєння", - заявив прем'єр України Денис Шмигаль.

У середу російські війська продовжили наступ на Сіверськодонецьк, де тривають запеклі бої. І вони наближаються до захоплення одного з останніх міст, що утримуються Україною, на Донбасі. Однак надія, що повного захоплення російськими військами вдасться уникнути, все ж є. Російські солдати контролюють 60% міста. Ще 20% стали нічийною територією. У місті залишилось до 13 тис. осіб. Наразі неможливо доставити їх у безпечне місце або довезти їм їжу. До війни там мешкало 100 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід може дати ракети, які вражатимуть цілі в Росії" – Тарас Кузьо

Губернатор Луганської області Сергій Гайдай каже, що частина українських сил відійшла на підготовлені позиції, які їм зручніші. Місто має велике стратегічне значення.

Українська армія відбила 20 населених пунктів, окупованих росіянами на півдні країни. Близько половини населення втекло з сіл Херсонської області, повідомив у середу голова обласної військової адміністрації Геннадій Лагута. Атака ведеться з півночі, із Дніпропетровської області, на південь.

"Америка посилає передові ракети, щоб допомогти Україні", The Economist, Велика Британія

У Міноборони України недавно опублікували незвичайні аерофотозйомки війни на Донбасі. Там показали не успіхи України, а радше вразливості: подірявлені поля, обстріляні залпами російських ракет.

"От який вигляд має найбільша і найжахливіша війна XXI століття. Україна готова завдати удару у відповідь. Для цього необхідні реактивні системи залпового вогню НАТОвського зразка. Негайно", - йдеться у твіті від 26 травня.

Західні союзники з запізненням відгукуються на такі заклики. Президент Джо Байден оголосив 31 травня, що направить "досконаліші ракетні системи та боєприпаси, які дозволять точніше вражати ключові цілі на полі бою в Україні". Пентагон заявив, що відправить першу партію з чотирьох високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS, які попередньо розміщені в Європі. Кожна з них несе блок із шести ракет з GPS-наведенням, дальність дії яких досягає 70–84 км, що приблизно втричі перевищує дальність дії гаубиць, які досі постачала Америка.

Автор: East News
  Американська артилерійська система M142 HIMARS стріляють під час військових навчань «Африканський лев» у районі Грієр-Лабуїхи у Марокко, 9 червня 2021 року
Американська артилерійська система M142 HIMARS стріляють під час військових навчань «Африканський лев» у районі Грієр-Лабуїхи у Марокко, 9 червня 2021 року

Німеччина і Велика Британія, ймовірно, поставлять "старішого родича" HIMARS - реактивну систему залпового вогню M270 MLRS, яка запускає те саме сімейство ракет.

Враховуючи, що українським військам знадобиться три тижні навчань, зброя може прибути занадто пізно, щоб врятувати Сіверськодонецьк, з якого вони частково відступили після кількох тижнів обстрілу.

HIMARS постачають з умовами. США не постачатиме його ракетною системою ATACMS, дальність якої 300 км. Україна пообіцяла не стріляти по території Росії

HIMARS постачають з умовами. США не забезпечуватиме його більшою армійською тактичною ракетною системою ATACMS, дальність дії якої становить близько 300 км. А Україна пообіцяла не стріляти зі зброї по території Росії.

Оскільки війна перейшла від ближніх боїв під Києвом і Харковом до артилерійських дуелей на відкритій місцевості Донбасу, росіяни використали переважну вогневу міць. Зокрема, ракетні системи БМ-27 "Ураган" та БМ-30 "Смерч", які менш точні та повільніші, ніж HIMARS. Україна теж має деякі з них, але є труднощі з новими поставками.

Чому затримка з більш ефективними західними системами? У Вашингтоні кажуть, що їм довелося чекати коштів - додаткові $40 млрд на гуманітарну та військову допомогу для України, яку підписали лише 21 травня. Вони віддавали пріоритет зброї, яку Україна могла б використати швидко. Америка також занепокоєна ескалацією з РФ.

Автор: East News
  Військові США біля артилерійської ракетної системи M142 HIMARS під час Всесвітнього оборонного шоу, 6 березня 2022 року
Військові США біля артилерійської ракетної системи M142 HIMARS під час Всесвітнього оборонного шоу, 6 березня 2022 року

У своїй статті для New York Times Байден щосили намагався заспокоїти Кремль. США не прагнуть ні війни з Росією, ні повалення Володимира Путіна. Якщо на НАТО не нападуть, Америка не буде безпосередньо залучена до конфлікту.

"Ми не хочемо продовжувати війну тільки для того, щоб завдати біль Росії. Але будуть серйозні наслідки, якщо Росія застосує якусь ядерну зброю", - написав Байден.

HIMARS - 70-кілометрова артилерійська снайперська гвинтівка, яка може спритно стріляти та втікати

Побудована на шасі гусеничної бронемашини, РСЗВ несе дві підвіски з 12 ракетами. Ранні версії стріляли "тупими" ракетами, начиненими бомбами. Пізніші боєприпаси GMLRS наводилися по супутнику. Касетні боєголовки були замінені вольфрамовими кулями, схожими на дробовик, або одиночними боєголовками – 70-кілометрова артилерійська снайперська гвинтівка. HIMARS має меншу потужність, маючи лише одну капсулу, але він колісний, а не гусеничний, і швидший. Таким чином, може спритніше стріляти і тікати, щоб уникнути вогню у відповідь. Хоча деякі касетні боєприпаси залишаються на складах, Америка, напевно, не надасть їх Україні.

Джефф Едмондс з Центру військово-морського аналізу, аналітичного центру США, стверджує, що GMLRS буде найбільш корисним проти центрів управління і контролю та інших "високоцінних цілей". Щоб бути найефективнішими, їх слід буде поєднувати з безпілотниками та іншими засобами виявлення цілей. Вони також мають бути захищені системами ППО. Україні потрібно багато ракет, щоб щось змінити, що може призвести до перевантаження її логістичного ланцюжка. Що характерно, останній американський військовий пакет вартістю $700 млн включає додаткові протибатарейні радари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київ відмовляється від будь-якого плану, окрім воєнної поразки Росії на полі бою" – що пише про нас світова преса

Німеччина також постачає різні системи ППО. Ніколас Драммонд, британський військовий аналітик, стверджує, що Україні знадобиться набагато більше пускових установок. Можливо, 50, щоб щось змінити.

"Націлювання на російську артилерію дозволить українським силам маневрувати. Щойно вони зможуть маневрувати, зможуть контратакувати", - каже він.

Незважаючи на розмови про те, що HIMARS "змінять правила гри", Колін Каль, заступник міністра політики Пентагону, обережний.

Це битва національних волевиявлень. Виснажлива і жорстока війна, яка затягнеться на тривалий час

"Жодна система не зможе зупинити війну. Це битва національних волевиявлень. Це виснажлива і жорстока війна. Найімовірніше, це буде конфлікт, який затягнеться на тривалий час", - говорить він.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що президент Байден відмовився постачати Україні системи залпового вогню великої дальності, здатні вражати цілі на території Росії, що ставить під сумнів мету Вашингтону у цій війні – перемога України чи перемир'я з втратою Києвом частини своїх територій? На США дивляться решта країн, які також не поспішають постачати Україні вкрай потрібну зброю, доки українська армія втрачає території на Донбасі через переваги російської артилерії. А також огляд, як дрони змінюють характер війни.

Зараз ви читаєте новину «"Україна готова завдати удару у відповідь" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі