понеділок, 23 жовтня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вісь зла" Росія, Іран та Китай все більше загрожує НАТО

Російська Федерація, Іран та Китай творять "вісь зла" авторитарних режимів, які вносять хаос у світовий порядок. Допомагаючи таким країнам як Ізраїль чи Україна, США дбають про збереження міжнародного порядку, базованого на нормах, а не на силі. Про це заявив лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл, який закликав адміністрацію Джо Байдена надалі допомагати Києву і Єрусалиму. Перешкодою для подальшої допомоги є колеги Макконнела по партії, прихильники колишнього президента Дональда Трампа. Директор програми "Північна Америка" Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв у коментарі Gazeta.ua розповів, що заява сенатора –лице справжніх американських республіканців і США хватить сил дати відповіді на кілька викликів у світі, за якими стоять країни "вісі зла".

Росія, Іран і Китай – "вісь зла"

Макконнелл назвав Росію, Іран і Китай "віссю зла" та попередив, що російська агресія може поширитися на країни НАТО. Про це він сказав в інтерв'ю каналу Fox News.

"Ви повинні реагувати на умови, які фактично існують і становлять загрозу для США. Іранці також є загрозою для нас. Отже, це надзвичайна ситуація, що ми зіткнулися та маємо справу з віссю зла – Китай, Росія, Іран, бо це безпосередня загроза для США", - сказав Макконнелл.

Автор: Getty Images
  "Вісь зла", на думку редакторів Fox News, лідери Китаю, Росії та Ірану
"Вісь зла", на думку редакторів Fox News, лідери Китаю, Росії та Ірану

Він критикував вивід військ США з Афганістану в 2021 році за президентства Байдена, назвавши "неправильним сигналом і зеленим світлом" для Володимира Путіна для нападу на Україну.

"Іран - головний спонсор тероризму. Він надсилає дрони до Росії та атакує. За його плечима "Хезболла", а в цій ситуації ХАМАС, який атакує ізраїльтян за допомогою дронів. Усе пов'язано. Ви не можете відокремити одну частину і сказати, що матимемо справу лише з цим", - сказав Макконнелл.

Автор: Getty Images
  Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл
Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл

Також сенатор прокоментував позицію КНР щодо нападу ХАМАС на Ізраїль.

"Знаємо, на чиєму китайці боці. Ми повинні розглядати це як світову проблему", - сказав Макконнелл.

Росія нападе на НАТО, якщо не зазнає поразки в Україні

Політик також попередив, що Росія нападе на НАТО, якщо не зазнає поразки в Україні. При цьому наголосив, що в перемозі українців зацікавлені демократичі країни в Азії.

"Якщо росіяни не зазнають поразки, вони наступним кроком підуть на країни НАТО. Думка, що наші азіатські союзники байдужі до України, хибна. Прем'єр Японії сказав, що якщо хочете послати лідеру КНР Сі Цзіньпіну послання, то бийте росіян в Україні. Південнокорейці, японці, тайванці - усі зацікавлені в Україні, бо знають, що Сі спостерігає за цим, і недавно заявив, що у них нескінченна дружба з росіянами" - сказав Макконнелл.

Також Макконнелл зазначив, що, допомагаючи Україні, США розвивають власну промисловість.

Завдяки допомозі, яку США даєють Україні, створюються робочі місця у 38 штатах Америки

"Одна з найкращих речей у цьому з точки зору США в тому, що коли даємо старе обладнання українцям, відновлюємо нашу промислову базу. Завдяки допомозі, яку даємо Україні, створюються робочі місця у 38 штатах. Відбувається перебудова нашого промислового комплексу для більш серйозної великої загрози в Азії. Тому думка, що наша допомога Україні не корисна для нас самих – неправдива", - підсумував Макконнелл.

"Дружба Москви, Тегерана та ХАМАС"

Росія має дружні стосунки з ХАМАС. Цих терористів підтримує Іран, відколи ті прийшли до влади в Газі. Глава МЗС РФ Сергій Лавров тепло вітав члена керівництва ХАМАС Халеда Мешаля в Москві в 2007 році. Коли ізраїльські сили увійшли в Газу в 2014 році під час операції, їх зустріла велика кількість російських протитанкових ракет, поставлених Іраном. Про це пише The Economist.

Минулого року, коли у Росії закінчилися ракети, за допомогою яких можна тероризувати Україну, вона звернулася до Ірану з проханням дати сотні дронів Shahed для атак на інфраструктуру і населені пункти. Зараз росіяни створюють власну версію за підтримки Тегерану.

Натомість передбачається, що Росія дасть Ірану ударні гелікоптери та системи ППО. Ця зброя збільшить можливості Тегерану, якщо він коли-небудь почне війну з Ізраїлем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Можливо, Путін цього не хоче, але не заперечуватиме, якщо війна Ізраїлю проти ХАМАС загостриться та пошириться на інші частини арабського світу. ХАМАС вже допоміг відвернути увагу Заходу від війни в Україні. Байден намагається отримати згоду Конгресу на подальшу допомогу Україні, прив'язавши її до пакету екстреної допомоги Ізраїлю. Але навіть якщо це вдасться, розширена пожежа на Близькому Сході неодмінно зменшить потік боєприпасів в Україну, що дуже вигідно Росії.

Відправивши в регіон два авіаносці, а також свого головного дипломата Ентоні Блінкена, Америка показала, наскільки прагне завадити розширенню конфлікту. Вона сподівається стримати "Хізбаллу", іншу іранську проксі, яка контролює південний Ліван і має арсенал до 150 тис. ракет, націлених на Ізраїль.

Широка війна принесе дві вигоди Росії та Ірану. Перша - стрибок цін на нафту і газ, який допоможе обом хворим економікам і дасть Путіну додаткові гроші для фінансування його війни в Україні. Друга - зірве плани Америки щодо Близького Сходу. ХАМАС уже служив інтересам Ірану та Росії, відклавши на невизначений термін мирну угоду між Ізраїлем і Саудівською Аравією, на досягнення якої Америка витратила багато часу та зусиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

З майже тих самих причин Китай теж відмовився запропонувати Ізраїлю комфорт, засудивши ХАМАС. Поки що Китай лише висловлював занепокоєння "щодо ескалації напруженості та насильства між Палестиною та Ізраїлем".

Як і Росія, Китай буде радий бачити, що Америка загрузла в регіоні, а її авторитет піддається сумніву. Китай допоміг досягти зближенню між Іраном і Саудівською Аравією на початку цього року частково в надії підірвати світовий порядок під керівництвом США. Можливо, Пекін не підозрював про плани ХАМАС, але навряд чи шкодує через нестабільність, яку той вчинив.

Росія прийняла роль молодшого партнера Китаю

У той час, коли Близький Схід втягнутий у найгірший конфлікт за десятиліття, а війна Росії проти України триває, Сі Цзіньпін впевнено заявляє про роль лідера нового авторитарного блоку. Це яскраво показали в Пекіні, коли лідери понад 130 країн зібралися, щоб відсвяткувати 10 років ініціативи "Один пояс, один шлях", інвестиційної та інфраструктурної програми, яка є центральною для глобальної кампанії впливу КНР. Серед почесних гостей був Путін, який здійснив першу поїздку до Китаю від початку вторгнення в Україну, пишуть у американському виданні National Review радник з питань протидії іноземному авторитарному впливу Міжнародного республіканського інституту Метт Шредер і глава Міжнародного республіканського інституту Деніел Твінінг.

Той факт, що Сі дав почесне місце Путіну, свідчить про прийняття Росією місця молодшого партнера в новому авторитарному укладі ХХІ століття, спрямованому на дестабілізацію демократії у світі.

Колінопреклоніння Путіна перед Сі свідчить про дипломатичний успіх Китаю у збереженні та просуванні свого бачення орієнтованого на Пекін глобального порядку денного

Колінопреклоніння Путіна перед Сі та безліччю високих гостей свідчить про надзвичайний дипломатичний успіх Китаю у збереженні та просуванні свого бачення орієнтованого на Пекін глобального порядку денного.

Пекін також зміг зберегти відносини з Заходом переважно незмінними, попри війну в Україні. Навіть коли Китай тягне Росію в дедалі тісніші економічні обійми, що дозволяє Путіну пережити найгірші західні санкції, і забезпечує майже всім для продовження війни, бракує хіба постачань важкого озброєння. І все це в час, як обидва авторитарні лідери забезпечують дипломатичне прикриття для таких груп, як ХАМАС та "Хезболла", а також для Ірану.

Цей авторитарний блок ХХІ століття сіє конфлікти, корупцію та диктатуру по світу. Путін і Сі бачать демократію як екзистенціальну загрозу і не соромляться намірів переробити світ за авторитарними принципами. Не важливо, що модель Китаю та Росії не працює навіть для їх власних людей, адже їхні найбагатші громадяни роблять ставки на більш передбачувані з правової точки зору та безпечніші гавані як то Дубай та Сінгапур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Те, що Сі та Путін можуть очолювати глобальні зустрічі, незважаючи на їх неприкритий авторитаризм, показує, що надто багато людей у світі все ще вірить у пропаганду Пекіна та Москви. Це також показує, що вільним націям у світі ще слід впоратися з серйозністю цього виклику та відверто відстоювати перевагу нашої системи, яка забезпечує постійну вищу безпеку та процвітання.

США повинні дотримуватися чіткої стратегії, інакше ризикують поступитися більшою кількістю позицій Китаю та його сателітам. У рамках цього підходу важливо, щоб дипломатичні, економічні та військові цілі були підкріплені потужною кампанією зі зміцнення демократичних інститутів і згуртованості в світі на противагу автократичному впливу.

Допомога США зі збереження демократії у світі починається з допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані боротися проти агресивних сусідів

Поточні зусилля США дуже відстають від операцій впливу авторитарних конкурентів. Хоча адміністрація Байдена зробила перший позитивний крок, зосередивши демократію у своїй зовнішньополітичній риториці, а Конгрес виділив скромну суму грошей на боротьбу з впливом Китаю у світі, вони мають зробити значно більше, щоб згуртувати союзників у справі демократії та спрямовувати ресурси на поміч демократично налаштованим діячам. Це починається з допомоги союзним демократіям в Ізраїлі, Україні та Тайвані захиститися та перемогти деспотичних противників, але на цьому не закінчується.

Якщо просимо інших наслідувати, США повинні показати лідерство, подвоївши відданість справі свободи у світі. Гроші, витрачені на підтримку сильних демократичних інституцій в інших країнах - найпотужніший засіб стримування проти таких людей, як Путін і Сі. Стійкість таких демократій, як Україна і Тайвань, демонструє, що ці системи набагато менш вразливі до авторитарної діяльності та з більшою ймовірністю протистоять загрозі чи навіть збройній агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Фразу "вісь зла" найвідоміше використав колишній президент Джордж Буш-молодший після терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, маючи на увазі Північну Корею, Іран та Ірак. Відтоді ця промова стала сумно відомою як привід для початку глобальної "війни з тероризмом" і "вічних воєн" в Іраку та Афганістані. З останньої США лише недавно вийшли. Обидві в Америці багато років вважалися як дорогі та непотрібні, пише видання Newsweek.

"Не перевелися ще нормальні республіканці"

Попри те, що колеги Макконнелла з Республіканської партії блокують допомогу Україні, а він закликає Байдена її надавати, виступ сенатора – лице справжніх американських республіканців, розповів в коментарі Gazeta.ua Олександр Краєв.

"Це був виступ справжнього представника республіканців. Те, чим вони завжди були – якісна консервативна права політика, яка засвідчує, що безпека США – неподільна. Тобто Вашингтон має допомагати союзникам по світу – в Україні, Ізраїлі чи на Тайвані. Не те, що допомога ізраїльтянам виключає її продовження для українців. Макконнелл показує, що на фоні того, що роблять трампісти в Палаті представників, нормальні політики-республіканці можуть проводити традиційну та розважливу політику", - каже експерт.

Щодо "вісі зла" авторитарних режимів проти демократій, то Олександр Краєв вважає, що цей союз стає все чіткішим і набирає дедалі більш виразних обрисів.

Відбувається таборування – демократичні країни об'єднуються довкола США. Довкола Китаю – диктаторські та авторитарні

"Це насправді вже "вісь зла". Відбувається таборування – демократичні країни об'єднуються довкола США. Довкола Китаю – диктаторські та авторитарні. Якщо спочатку між ними була просто ситуативна підтримка, то зараз, коли накладені всеохопні режими санкцій, коли ці країни випадають із західних торгово-економічних ланцюжків, Росія, Іран, Північна Корея, то в них не залишається вибору як об'єднуватись в щось більш стабільне і постійне. Якщо не будуть співпрацювати між собою, не зможуть підтримувати економічні сили та агресивні дії в своїх регіонах", - каже експерт.

Олександр Краєв каже, що війна Росії проти України та загрози від неї в Європі, дії Ірану за плечима терористів проти Ізраїлю, загрози для Тайваню чи Південної Кореї – спроби розбалансувати та переглянути світовий порядок.

"До того, як у Москві прийняли "доктрину Герасимова" - гібридної війни, росіяни сповідували так звану "доктрину контрольованого хаосу". Саме її зараз втілюють. У світі створюються якомога більше зон криз і конфліктів, які мають розпилювати увагу, ослаблювати США та союзників. Це має допомагати Росії та іншим учасникам "осі диктаторів" працювати над своїми цілями та встановлювати власну політику. Останні заяви Байдена та Макконнелла показують, що Америка здатна давати раду з кількома викликами водночас", - каже експерт.

Адміністрація Байдена працює за лаштунками з лідерами обох партій у Сенаті, щоб пов'язати допомогу США Ізраїлю та Україні, сподіваючись використати терміновість першої, щоб подолати опозицію республіканців у Палаті представників щодо другої. Але розкол і недієздатність всередині Республіканської партії ризикують підірвати здатність Штатів підтримувати обидва зусилля.

Зараз ви читаєте новину «"Вісь зла" Росія, Іран та Китай все більше загрожує НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі