середа, 11 жовтня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Яким є план гри США щодо України та Ізраїлю

Яким є план гри США щодо України та Ізраїлю
Президент Володимир Зеленський у супроводі лідера більшості в Сенаті США Чака Шумера (праворуч) і лідера республіканської меншості в Сенаті Мітча Макконнелла (ліворуч) в Капітолії, 21 вересня 2023 року / East News

Думки у виданні The Washington Post колумніста Джоша Рогіна

Адміністрація Джо Байдена працює за лаштунками з лідерами обох партій у Сенаті, щоб пов'язати допомогу США Ізраїлю та Україні, сподіваючись використати терміновість першої, щоб подолати опозицію республіканців у Палаті представників щодо другої. Але розкол і недієздатність всередині Республіканської партії ризикують підірвати здатність Штатів підтримувати обидва зусилля.

У понеділок лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл висунув ідею, щоб Конгрес протягом наступних кількох тижнів ухвалив один великий законопроєкт про надзвичайні витрати на оборону, який охопить Ізраїль, Україну і Тайвань. Хоча він не дав оцінки в доларах у своїй статті в The Wall Street Journal, Макконнелл зазначив, що суми будуть великими, і вони також повинні включати фінансування армії США для поповнення їх запасів, "розширення та модернізації наших власних запасів зброї".

Законодавці обговорюють виділення Україні понад $60 млрд. Цього достатньо, щоб Київ пережив практично цілий рік бойових дій

Законодавці обговорюють виділення Україні понад $60 млрд. Цього достатньо, щоб Київ пережив практично цілий рік бойових дій. Також кілька мільярдів доларів на потреби Ізраїлю у війні в Газі. Ідея в тому, щоб ухвалити законопроєкт про спільне фінансування в Сенаті, а потім дати скептично налаштованим до України республіканцям Палати представників вибір - схвалити або відхилити обидва.

Ізоляціоністські сили в республіканців, які хочуть позбавити Україну допомоги, вже заперечують.

"Ізраїль стоїть перед екзистенційною загрозою. Будь-яке фінансування для України має бути негайно перенаправлено до Ізраїлю", - заявив у понеділок сенатор Джош Хоулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Редут", "Патріот" і не тільки: хто входить до таємної армії Путіна

Після того, як Хоулі зробив заяву, Heritage Foundation, консервативний аналітичний центр, опублікував тему, в якій стверджував, що Конгрес має розглянути та проголосувати за фінансування для Ізраїлю та України окремо. Тим часом ультраправі скептики України серед республіканців неправдиво стверджують, що передача з запасів американського військового обладнання з Ізраїлю в Україну завдало шкоди Ізраїлю.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Вівек Рамасвамі приєднався до цього хору в понеділок, заявивши, що рішення адміністрації Байдена відправити в Україну боєприпаси зі складів США в Ізраїлі "не надто вдале".

Передача американського військового обладнання з Ізраїлю в Україну не зашкодила ізраїльським військовим зусиллям. Як пояснюється в звіті Дослідницької служби Конгресу, адміністрація Байдена передала Україні близько 300 тис. снарядів 155-міліметрової артилерії зі складів США в Ізраїлі. Паралельно для поповнення запасів США закупили південнокорейські боєприпаси. І Штати швидко самі нарощують виробництво цих боєприпасів.

Київ не просить про типи зброї, які найбільше знадобляться Ізраїлю в найближчі тижні

Крім того, Київ не просить про типи зброї, які найбільше знадобляться Ізраїлю в найближчі тижні та місяці. Наприклад, ізраїльські військові терміново потребують більше ракет-перехоплювачів для своєї системи ППО "Залізний купол", яких Україні не потрібно, і "розумних бомб" для своїх військово-повітряних сил - в України дуже мало літаків.

Здатність Конгресу ухвалити будь-які закони в найближчі тижні ускладнює те, що республіканці Палати представників перебувають у безладі після усунення Кевіна Маккарті з поста спікера. Конгресмен Джим Джордан, який отримав підтримку колишнього президента Дональда Трампа на цю посаду, заявив, що не буде виносити на розгляд Палати представників законопроєкт про допомогу Україні, якщо його оберуть спікером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Термін чинності чинного законопроєкту про тимчасове державне фінансування закінчується наприкінці листопада. Це також крайній термін для схвалення допомоги США Україні до того, як буде завдано реальної шкоди здатності Києва продовжувати боротьбу. Палата представників відчуватиме тиск, щоб швидко ухвалити законопроєкт про фінансування Ізраїлю та України, якщо Сенат його надішле. Але це гамбіт високого ризику.

"Якщо адміністрація Байдена та прихильники України в Палаті представників і Сенаті не об'єднаються і не проштовхнуть ці ініціативи, цілком можливо, що допомога Україні взагалі не пройде в Палаті представників. Це буде боротьба, і вона не буде легкою. Але це один із єдиних реалістичних шляхів просування допомоги Україні", - каже старший помічник у Конгресі від Республіканської партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Варто зазначити, що російські пропагандистські ЗМІ прагнуть представити допомогу США Ізраїлю та Україні як суперечливу, і президент Байден начебто змушений обирати між ними. Уряд Росії не засудив теракти ХАМАСу.

Проте Росія має рацію, коли припускає, що ці дві війни пов'язані. По-перше, допомога Ірану відіграє важливу роль в обох. Іран постачає дрони до Росії для вбивства українських мирних жителів і, ймовірно, допоміг ХАМАСу розвинути дрони, які той щойно використав для вбивства ізраїльських мирних жителів.

Росія, Іран і ХАМАС працюють разом, щоб вести війну проти демократій і перевернути світовий порядок

Росія, Іран і ХАМАС працюють разом, щоб вести війну проти демократій і перевернути світовий порядок, на будівництво якого США та партнери витратили десятиліття. Республіканці не можуть стверджувати, що протистоять цьому виклику, але надають ресурси лише для одного з полів бою.

План гри США щодо України та Ізраїлю, по суті, однаковий - підтримувати країни-партнери, які є жертвами агресії, давати їм необхідну зброю для боротьби та будувати навколо них дипломатичну коаліцію. Ізоляціоністи Республіканської партії хочуть удати, що Штати можуть боротися з агресією в одному місці, поступаючись агресії в іншому. Але це дурний і хибний вибір.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Яким є план гри США щодо України та Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі