середа, 11 жовтня 2023 11:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Редут", "Патріот" і не тільки: хто входить до таємної армії Путіна

Російське керівництво продовжує ставити на ПВК, які фактично є частинами державної армії. Після бунту Євгена Пригожина та вбивства глави ПВК "Вагнер", Володимир Путін зробив ставку на ПВК "Редут" - повністю лояльну "ПВК", створену на базі ГРУ РФ. Військовий експерт Іван Ступак у коментарі Gazeta.ua пояснює, що найманці – частина прихованої мобілізації в Росії. Проте тепер вони жорстко вбудовані в систему ієрархії міноборони РФ і їм більше не довіряють, не дають стільки грошей та підтримки в медіа. Британська розвідка пише, що Путін буде ставити на приховану мобілізацію, тому що не може дозволити собі відкритої напередодні президентських псевдовиборів в Росії, які відбудуться в березні 2024 року.

ПВК "Редут" - підрозділ російської розвідки

Російська так звана ПВК "Редут", бійці якої брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну, у боях на Київщині, Харківщині, Донеччині й Луганщині – збройне формування, яке контролює і фінансує ГРУ РФ. Про це в своєму розслідуванні пише "Радіо свобода".

ПВК "Редут", яке в Росії позиціонують як "добровольче", насправді прихована система рекрутингу найманців для російської розвідки. Зв'язок з ГРУ РФ доводять внутрішні документи ПВК, які отримали журналісти, і в яких бійці самі вказують, кому підпорядковані. Управління і фінансування нею здійснює російська розвідка.

Полонені та засуджені в Україні за катування "редутівці" розповіли, хто їм наказував шукати "атовців" та інших українських активістів на окупованій Харківщині та проводив з ними допити і катування.

Автор: «Радіо свобода»
  База «Тригуляй» ПВК «Редут» під Тамбовом
База «Тригуляй» ПВК «Редут» під Тамбовом

Серед кураторів від ГРУ - полковник Олексій Кондратьєв та генерал-лейтенант і заступник голови російської розвідки Володимир Алєксєєв. Останній - головний ініціатор створення цієї ПВК.

За набір найманців у ПВК і "добровольчі формування" відповідає Сергій Дроздов, йдеться у розслідуванні. У 2023 році він обійняв посаду в.о. начальника 2-го управління Головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу ЗС РФ. Ця структура відповідає за організацію призову і комплектацію військ.

Один із командирів "Редуту" боснійський серб Давор Савічич. З 2014 року він воював на Донбасі та в Сирії. Зокрема, у складі "Вагнер" - командував взводом сербів. У 2019 році, як писали у російських медіа, знову приїхав на Донбас. У 2022 році Савічич вкотре повернувся в Україну.

Путін не наважиться оголосити мобілізацію до президентських виборів 17 березня 2024 року - британська розвідка

Путін не наважиться оголосити мобілізацію до президентських виборів 17 березня 2024 року, вважає британська розвідка. Тому надалі вдаватиметься до прихованих методів мобілізації росіян.

"Напередодні виборів Кремль майже напевно буде прагнути звести до мінімуму непопулярні політичні кроки", - йдеться в повідомленні розвідки.

Лояльний до Путна "Редут" замінить "Вагнера"

ПВК "Редут" недавно з'явилась і демонструє намір замінити ПВК "Вагнер" як "ключовий інструмент кремлівської гібридної та звичайної війни", пише аналітичний центр Geopolitical Monitor.

"Смерть Пригожина та його правої руки Дмитра Уткіна може означати величезні зміни у сфері ПВК у Росії. Тепер, коли ланцюг командування у "Вагнері" розвалився, принаймні тимчасово, "Редут" може і хоче замінити їх як ключовий інструмент гібридної та звичайної війни Кремля. Ці найманці безпосередньо підпорядковуються розвідці РФ. Це вказує, що Путін віддав перевагу "повністю лояльній" ПВК, яка б виконувала всі його завдання", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ПВК "Редут" також повністю залежить від російських державних установ щодо зброї та боєприпасів, що є значним важелем впливу.

Автор: East News
  Могила Пригожина на кладовищі в Санкт-Петербурзі, 30 серпня
Могила Пригожина на кладовищі в Санкт-Петербурзі, 30 серпня

"Редут" створили колишні співробітники міноборони РФ, ГРУ і спецназу. Вони мають значний досвід бойових дій і війн. ПВК також привернула увагу російських олігархів, які хочуть, щоб такий персонал охороняв і захищав їхні корпорації в Росії. "Редут" на початку створили для захисту і безпеки бізнесу Геннадія Тимченка, колишнього офіцера КДБ і близького друга Путіна. Тимченко також відомий тим, що володіє величезними активами у газовій сфері Росії", - йдеться в документі.

"Редут" також активно займався переманюванням найманців з "Вагнера", що стало однією з причин, чому дві ПВК раніше конкурували та конфліктували через суперечливі бізнес-інтереси.

"Редут" залучив досвідчених бійців, які мали завдання брати участь у наступі на Київ та завдання вбити президента Зеленського

"Редут" залучив досвідчених бійців, які мали завдання брати участь у наступі на Київ та вбити президента Володимира Зеленського на початку російського вторгнення в Україну", - йдеться в документі.

Бунт Пригожина в червні привів до того, що Путін вирішив не класти всі яйця в один кошик - "Вагнера". Зараз він активно підтримує і просуває лояльні ПВК.

Сотні колишніх "вагнерівців" знову прибувають в Україну

Британська розвідка вважає, що РФ продовжує використовувати "добровольчі підрозділи" та ПВК у війні проти України та планує майбутнє ПВК "Вагнер". Про це йдеться у звіті британської розвідки від 30 вересня.

Місце Пригожина в "Вагнері" зайняв Андрій Трошев, який не підтримав бунт Пригожина

Розвідники зробили такий висновок через зустріч Путіна з екскомандиром ПВК "Вагнер" Андрієм Трошевим та з заступником глави міноборони РФ Юнус-Беком Євкуровим. Під час зустрічі Трошеву доручили сформувати "добровольчі підрозділи" для війни проти України.

Британська розвідка вважає, що Росія продовжить використовувати ексбойовиків "Вагнера", які лояльні владі та хочуть брати участь в акціях в Африці. Однак нагляд зі сторони російського уряду, ймовірно, посилиться.

Раніше ЗМІ писали, що Трошев відмовився брати участь у бунті Пригожина й перейшов на бік ФСБ. Він був одним із "вагнерівців", які прийшли на зустріч з Путіним після бунту. За словами глави Кремля, він запропонував "вагнерівцям кілька варіантів працевлаштування". Зокрема під керівництвом Трошева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

У британській розвідці також заявляли, що останніми тижнями сотні колишніх "вагнерівців", ймовірно, знову почали прибувати в Україну.

27 вересня глава пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш підтвердив, що "вагнерівців" знову перекидають на схід України, але вони не є такою загрозою, як раніше.

У Росії існують як мінімум 10 ПВК

У Росії діє щонайменше десять приватних військових та охоронних компаній. Географія залучення найманців суттєво розширилася після 2015 року. Якщо раніше ПВК залучали в операціях у двох-трьох країнах, то після 2015-го – вже в десятках. Про це пише видання "Слово і діло".

У 2019-2021 роках Росія використовувала бойовиків ПВК у близько 30 країнах світу. Більшість з них афілійовані з міноборони, ФСБ або ГРУ.

Окрім "вагнерівців", в Україні з початку вторгнення діяли ПВК "Редут", створена у 2008 році розвідниками та ветеранами-десантниками. Бойовики цієї ПВК воювали також у Грузії, Сирії, Іраку та Сомалі.

Автор: «Слово і діло»
  Різні російські ПВК. Інфографіка «Слово і діло»
Різні російські ПВК. Інфографіка «Слово і діло»

У 2018 році в РФ з'явилася ще одна ПВК, бойовики якої воювали біля Бахмута - "Патріот", яку пов'язують із міністром оборони Сергієм Шойгу. Її формують із кадрових військових. Теж, зокрема, під керівництвом ГРУ. Крім України, члени цієї групи воювали у Бурунді, ЦАР, Сирії та Ємені.

У 2016 році в Росії зареєстрували ГО "Єдині народні общинні товариства" або скорочено "Є.Н.О.Т.", яка нібито мала сприяти військово-патріотичному вихованню молоді. Насправді "Є.Н.О.Т" брав участь у бойових діях в Україні, Сирії та Азербайджані.

ПВК "Російські системи безпеки" або "РСБ-Груп" заявляє, що "надає послуги військового консалтингу в зонах з високою терористичною активністю та ведення бойових дій". Бойовики "РСБ-Груп" діяли в Україні, Лівії, Шрі-Ланці, Аденській, Гвінейській, Малакській протоках.

"ПВК – це інструмент для вербування людей"

Колишній працівник СБУ та військовий експерт Іван Ступак у коментарі Gazeta.ua розповів, що роль ПВК у російській агресії проти України після ліквідації "Вагнера" та Пригожина мінімізована настільки, наскільки можливо.

"ПВК вже не самостійні, їм більше не довіряють ведення справ. Тепер вони всі під контролем російського міноборони та ГРУ. Це був один із приводів конфлікту - Пригожин не довіряв міноборони та змагався з ним. До певного часу Путін був арбітром між ним і Шойгу, поки ситуація не вийшла з-під контролю", - каже Іван Ступак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Він підкреслює, що керівництво РФ тепер косо дивиться на всі ПВК, й не довіряє як раніше, бо ті зрадили раз, тож можуть і вдруге.

"Усі ПВК тепер під максимальним контролем контрозвідки РФ. Вони жорстко підпорядковані міноборони. Там більше немає зірок як Пригожин. Усі – безіменні, сірі персонажі, без підтримки в медіа. У будь-який момент можуть припинити існування. Більше немає в них такого величезного фінансування як було в "Вагнера" - десь $2 млрд на рік", - каже військовий експерт.

Проте ПВК російський режим не ліквідовує, каже експерт. Вони продовать існувати та воювати.

Когось із найманців переконують ідеологічно піти воювати проти "фашистів-бандерівців", когось купують за гроші, когось беруть за борги, ще когось витягують з тюрми

"ПВК – це інструмент для вербування людей. Головне - затягувати на фронт побільше м'яса. Вербують не лише в Росії, а й за кордоном. Когось переконують ідеологічно піти проти "фашистів-бандерівців", когось купують за гроші, ще когось беруть за борги, когось витягують з тюрми. Єдиний, кого ще можна порівнювати з Пригожиним – Рамзан Кадиров. Його ПВК – ціла Чечня", - каже експерт.

Також експерт каже, що зараз багатьох "вагнерівців" "кидають" на гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Іван Ступак погоджується, що ПВК – інструмент прихованої мобілізації в Росії.

"Коли 20 років тому американець Ерік Принс вивів на новий рівень ПВК Blackwater, то уряд США зрозумів, що найманцям можна трішки більше доплачувати і вирішувати ними свої проблеми. Якщо ті гинуть на фронтах, то владі на це начхати, бо люди самі підписалися, й політичної відповідальності за їх смерті немає. Не треба звітувати в Сенаті чи Палаті представників. Це брудна справа чужими руками. Виконують найбільш страшні та жорстокі завдання. Їх посилають на найбільш складні ділянки фронту. Хтось десь воює і гине, але влада чи міноборони тут нібито непричетні. Бо ті підписали з кимось приватні контракти. Їх немає у втратах у конфлікті, їхні злочини – не ваша відповідальність", - розповідає експерт про історію створення сучасного типу ПВК.

Зараз ви читаєте новину «"Редут", "Патріот" і не тільки: хто входить до таємної армії Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі