середа, 05 січня 2022 14:56

Відставка уряду та захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані
3

Тисячі протестувальників удень 5 січня прорвали кордони поліції на площі Республіки в Алмати. Демонстранти озброїлися гумовими кийками, щитами та розпочали штурм резиденції президента.

Мітингувальники захопили будівлю, повідомляє Telegram-канал snob.

У Казахстані тривають акції протесту
Фото: Reuters
У Казахстані тривають акції протесту
У Казахстані тривають акції протесту

"За даними поліції, демонстранти підпалили 120 машин, зокрема 33 поліцейські. Влаштували пожежу в будівлі акімату (регіональні органи виконавчої влади, - Gazeta.ua) та поліції, розбили 120 магазинів та об'єктів торгівлі, 180 підприємств громадського харчування та близько 100 офісів. Постраждали понад 500 людей", - сказано в повідомленні.

У місті Актау також тривають протести. Зокрема, мітингувальники захопили вантажівку з військовими, повідомляє Telegram-канал Раньше всех. Ну почти.

Тим часом, в країні вимкнули інтернет, недоступні інформаційні сайти. Уся інформація про події в країні надходить переважно із Telegram-каналів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Казахстану пішов у відставку, а у столиці оголосили НС

Указ про відставку президент Касим-Жомарт Токаєв підписав у середу, 5 січня, вранці, поклавши на уряд вину за "допущення протестної ситуації".

Тим часом з Алмати надходять повідомлення про нові зіткнення між демонстрантами та поліцією. Обов'язки прем'єра тимчасово поклали на першого віцепрем'єра у складі уряду Аліхана Смаїлова.

Протести у Казахстані розпочалися 2 січня. Спочатку вони спалахнули на заході країни, де вимагали зниження цін на скраплений газ, яким заправляють більшість машин у регіоні. Влада заявляла спочатку, що зниження цін неможливе, посилаючись на ситуацію на ринку. 4 січня влада пішла на поступки, але люди відмовилися залишати площі в Мангістауській області, потім протести охопили інші регіони.

Президент Касим-Жомарт Токаєв виступив зі зверненням, у якому запевнив, що "влада в країні не впаде". Він закликав громадян, особливо молодь, "не піддаватися на провокації зсередини та ззовні, ейфорії вседозволеності". Токаєв також оцінив заклики атакувати службові приміщення військових та цивільних відомств, які лунають на майданах. "Це злочин, за що може бути покарання", — зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Відставка уряду та захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі