вівторок, 04 січня 2022 22:19

"Газовий майдан" в Казахстані: мітингувальників закидають світло-шумовими гранатами та "душать" газом
5

Фото: t.me/s/nexta_live
У Алмати помічена бронетехніка

У Казахстані тривають масштабні "газові" протести, що розпочалися 2 січня. На мітинг вийшли в Алмати, Жанаозені, Курику, Акшукурі та низці інших міст.

Про це повідомив у Telegram Nexta.Live.

Зазначається, що на вулицях Алмати силовики застосовують проти мітингувальників сльозогінний газ та світло-шумові гранати. Центр міста огорнув густий дим, чути вибухи.

"Військові намагаються розігнати людей, але протестувальники все одно залишаються на площі", - ідеться в дописі.

Найбільший протест відбувається в Актау, куди вахтовики прийшли пішки з родовища Каламкас.

"В Атирау відбуваються зіткнення мітингувальників і силовиків. Громадяни не бояться давати відсіч. А в Уральську протестувальники прорвали оточення і йдуть в центр міста", - зазначили в дописі.

Мешканці столиці Казахстану Нур-Султана колоною пройшли містом. Вони вигукували гасло "Старий, йди!" із закликом до Нурсултана Назарбаєва піти з політики.

Громадяни вважають, що Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину - Касим-Жомарта Токаєва. На думку жителів країни, експрезидент продовжує впливати на політичне життя.

Увечері 4 січня ситуація у країні загострилася. На мітинги сходяться дедалі більше людей, вони перекривають дороги. Силовики своєю чергою активніше застосовують силу до учасників протестів і затримують їх. Виникають бійки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У протестному Казахстані заблокували низку месенджерів

Перші протести розпочалися в містах нафтовиків Жанаозені й Актау після різкого підвищення вартості зрідженого газу, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. У Казахстані з 1 січня ціна на газ зросла на 100%. Ніч проти 4 січня люди провели у наметах на центральних площах. За словами очевидців, на протести вийшли тисячі людей.

Мітинг у Казахстані став загальнонаціональним. Окрім зниження цін на зріджений газ, активісти почали висувати й політичні гасла. Люди збираються у найбільших містах країни, вимагають відставки президента.

Пізніше президент Касим-Жомарт Токаєв попросив мітингувальників "не підтримувати заклики деструктивних сил". За його словами, вони "зацікавлені у підриві єдності та стабільності обіцянки". Токаєв пообіцяв, що соціальні та економічні вимоги демонстрантів будуть розглянуті у середу, 5 січня, на робочій нараді у столиці. Він підтвердив рішення уряду зменшити ціну на скраплений газ до 50 тенге за літр у Мангістауській області. Однак протести це не зупинило.

Це перші великі страйки в Казахстані за останні роки. 2011-го силовики розстріляли мітингувальників у Жанаозені. Тоді страйкували профспілки нафтовиків.

Зараз ви читаєте новину «"Газовий майдан" в Казахстані: мітингувальників закидають світло-шумовими гранатами та "душать" газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі