понеділок, 12 вересня 2022 00:15

Вчені створили унікальну матерію, яка холодніша за всі у Всесвіті

Вчені створили унікальну матерію, яка холодніша за всі у Всесвіті
Команда дослідників охолодила атоми ітербію приблизно до мільярдної частки градуса вище абсолютного нуля. Фото: pixabay.com

Учені в японському університеті Кіото створили найхолоднішу матерію у Всесвіті.

Вона в 3 млрд разів холодніша за міжзоряний простір, пише Space.

Створена матерія холодніше навіть туманності Бумеранг, яка є найхолоднішою відомої області космосу. Там температура всього на один градус вище абсолютного нуля, зазначили вчені.

Для експерименту фахівці використовували ферміони, якими фізики називають будь-які частинки в складі матерії. Вони охолодили атоми ітербію приблизно до мільярдної частки градуса вище абсолютного нуля, гіпотетичної температури, при якій рух атомів припинився б. Для охолодження використовувалися лазери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атмосферна мелодія: NASA перетворило фото туманності Кіля на музику

Проведений експеримент моделює модель квантової фізики, вперше запропоновану 1963 року фізиком-теоретиком Джоном Хаббардом. Вона дозволяє атомам демонструвати такі незвичайні квантові властивості як надпровідність.

Зазначається, що міжзоряний простір ніколи не буває настільки холодним, оскільки рівномірно заповнений реліктовим випромінюванням.

Наприкінці квітня торік телескоп Hubble зробив світлину туманності Намисто, яка розташоване на відстані 15 тис. світлових років від Землі. Hubble також сфотографував на початку серпня спіральну галактику IC 1954 в сузір'ї Годинник. Галактика в цьому сузір'ї розташована за майже 45 млн світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили унікальну матерію, яка холодніша за всі у Всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі