четвер, 08 вересня 2022 00:15

Атмосферна мелодія: NASA перетворило фото туманності Кіля на музику

Атмосферна мелодія: NASA перетворило фото туманності Кіля на музику
Перша кольорова фотографія раннього Всесвіту, зроблена космічним телескопом "Джеймс Вебб". Фото: facebook.com/NASAWebb

У NASA винайшли новий спосіб досліджувати деякі з перших кольорових фото, отриманих з космічного телескопа Джеймса Вебба.

Фахівці перетворили дані зображення на звук та завантажили композицію на Sauncloud, пише "24 канал".

Експерти використали частину із зображенням "космічних скель" у туманності Кіля.

Робота складалася з двох частин. Космічний телескоп "Джеймс Вебб" забезпечує зображення глибокого космосу. Потім команда вчених та музикантів разом із людьми з вадами зору співпрацюють, щоб перетворити фотографії у надзвичайні звукові ландшафти.

"Музика проникає в наші емоційні центри. Наша мета – зробити зображення та дані Вебба зрозумілими за допомогою звуку, допомагаючи слухачам створювати власні уявні образи", – розповів музикант і професор фізики в університеті Торонто Метт Руссо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили в крові астронавтів NASA ознаки мутації ДНК

За словами фахівців NASA, озвучення світлин задумали як спосіб гарантувати, що візуальні чудеса астрономії доступні для всіх. У NASA вважають, що перетворивши фото на аудіозапис більше людей зможуть оцінити їх.

"Подібно до того, як письмові описи є унікальним перекладом візуальних зображень, озвучення також перекладає візуальні зображення шляхом кодування інформації, як-от колір, яскравість, розташування зірок, або сигнатури водопоглинання, як звуки", – сказав науковець з Наукового інституту космічного телескопа в Балтіморі Квін Харт.

NASA вже створило аудіо для кількох різних зображень з телескопа, у тому числі "космічних скель" у туманності Кіля, туманності Південне кільце та околиць екзопланети WASP-96 b.

Послухати їх можна за посиланням.

Наприкінці квітня торік телескоп Hubble зробив світлину туманності Намисто, яка розташоване на відстані 15 тис. світлових років від Землі. Hubble також сфотографував на початку серпня спіральну галактику IC 1954 в сузір'ї Годинник. Галактика в цьому сузір'ї розташована за майже 45 млн світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Атмосферна мелодія: NASA перетворило фото туманності Кіля на музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі