понеділок, 16 серпня 2021 15:35

В Афганістані перебувають 50 українців: МЗС України посилює посольства в інших країнах

В Афганістані перебувають 50 українців: МЗС України посилює посольства в інших країнах
В Афганістані, який захопили таліби, перебувають 50 українців. Фото: Reuters

В Афганістані, де владу захопили бойовики руху "Талібан", перебувають 50 громадян України.

Зараз дипломати уточнюють, хто з них хоче евакуюватися, повідомив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"За інформацією МЗС, в Афганістані досі перебувають до 50 українців. Майже з усіма встановили зв'язок. Дипломати уточнюють, хто з них бажає евакуюватися", - прокоментував Ніколенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятеро померли, двоє випали з літака на льоту: сотні людей намагаються втекти з Кабула після захоплення "Талібаном"

Здебільшого працюють за приватними контрактами. Також серед них є українці афганського походження.

Дипломати шукають шляхи безпечної евакуації, зазначив Ніколенко.

"Тримаємо ситуацію на особливому контролі. Тепер одразу два українських диппредставництва – у Таджикистані й Пакистані – моніторять ситуацію й готові допомогти нашим громадянам", - заявив він.

Рішення про посилення посольства України в Таджикистані й Пакистані ухвалив глава МЗС Дмитро Кулеба.

"Про фізичне перебазування дипломатів не йдеться. Натомість є рішення про приєднання додаткового посольства України в Ісламабаді до роботи з моніторингу ситуації та потреб українських громадян в Афганістані. Посольство в Таджикистані займається нею вже певний час, але з огляду на розвиток ситуації, обсяг роботи зростає", - зауважили в МЗС.

15 серпня 2021 року бойовики руху "Талібан" почали "мирне захоплення" столиці Афганістану Кабула. Президент країни Ашраф Гані склав повноваження та передав владу бойовикам. За останні дні таліби захопили 25 із 34 столиць провінцій Афганістану.

Ісламський рух "Талібан" оголосив про завершення війни в країні. Талібан не хоче жити в ізоляції, заявили представники бойовиків. Нині Афганістан нібито готовий до відкритих і мирних народних відносин.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані перебувають 50 українців: МЗС України посилює посольства в інших країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі