неділя, 27 лютого 2022 19:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна відбила російський удар. Путін погрожує ядерною війною – що пише про нас світова преса
7

Після того, як українці відбили перші атаки росіян і бліцкриг не вдався, Володимир Путін почав лякати Україну та світ ядерною зброєю. Президент Володимир Зеленський погодився на переговори з Росією на українсько-білоруському кордоні. А також про психотравми Путіна. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Президент Зеленський погодився на переговори, поки Путін приводить свої ядерні сили у бойову готовність", NBC, США

Путін у неділю наказав привести російські сили ядерного стримування у стан підвищеної боєздатності, що посилило напруженість до нового максимуму, коли Україна погодилася на переговори з російськими офіційними особами.

Президент Зеленський розмовляв із Олександром Лукашенком і погодився зустрітися з росіянами "без попередніх умов". Він раніше заявляв, що його уряд не братиме участі в переговорах у Білорусі, близькому союзнику Москви.

Делегації зустрінуться на українсько-білоруському кордоні біля річки Прип'ять, додав Зеленський. Неясно, чи буде він сам присутній на переговорах, чи залишиться в Києві.

Росія має в арсеналі тисячі ядерних боєголовок, і, привівши їх у стан підвищеної боєздатності, Путін вперше підняв ставки до значно небезпечнішого рівня

Росія, як і НАТО, і США, має в арсеналі тисячі ядерних боєголовок, і, привівши їх у стан підвищеної боєздатності, Путін уперше в цьому конфлікті підняв глобальні ставки до більш небезпечного рівня.

Заяви Зеленського та Путіна пролунали після того, як українські та російські війська провели запеклі вуличні бої у Харкові. Зеленський погодився поговорити з російською делегацією, яка прибула до Білорусі раніше в неділю.

Автор: Getty Images
 

"Кожен, хто хоче приєднатися до захисту України, Європи і світу, може прийти і воювати пліч-о-пліч з українцями. Немає більшого внеску, який можете зробити заради миру", - сказав президент Зеленський.

Глава МЗС Дмитро Кулеба підтримав заклик, запросивши іноземців зв'язатися з дипломатичними представництвами України у своїх країнах.

Росіяни увірвалися до Харкова – міста з населенням 1,4 млн осіб. Вночі російські війська підірвали газопровід у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без води, хліба та електрики - Волноваха на межі катастрофи

"На вулицях міста - досить небезпечно. Дрібні групи противника увірвалися до міста, бої тривають", - сказав начальник поліції Володимир Тимошко, благаючи жителів не виходити на вулицю.

Зеленський назвав ніч "жорстокою" по всій країні. За його словами, російські сили обстрілювали житлові будинки, дитячі садки і навіть машини швидкої допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз повністю закриває повітряний простір для Росії

Російські боєприпаси вразили місце поховання радіоактивних відходів біля ЧАЕС. Але розмір збитків невідомий через бої і ракетний обстріл, що триває, йдеться в Державній інспекції ядерного регулювання України.

Російські сили в неділю заблокували південні українські міста Херсон і Бердянськ. З'явився тиск на стратегічні міста півдня України, зокрема порти, загроза для берегової лінії країни.

Автор: Getty Images
  Люди готують коктейлі Молотова, щоб боротися з російськими окупантами у Києві
Люди готують коктейлі Молотова, щоб боротися з російськими окупантами у Києві

У той час як російський наступ зупинив жорсткіший, ніж очікувалося, опір високомотивованих українських збройних сил, тисячі українців бігли до західних кордонів, рятуючись від боїв. Верховний комісар ООН у справах біженців заявив у неділю, що кількість українських біженців, які залишили країну, досягла 368 тис. і зростає.

Понад 210 українських мирних жителів загинули

Водночас, уповноважена з прав людини Людмила Денисова заявила в неділю, що понад 210 українських мирних жителів загинуло та понад 1100 поранено. Москва не оприлюднила дані про втрати російських військ.

Автор: Getty Images
  Українські біженці у Польщі
Українські біженці у Польщі

"ЄС має намір координувати постачання зброї в Україну", Politico, США

ЄС, який з гордістю називає себе "мирним проектом", планує відігравати більш напористу роль у воєнний час. Допомагатиме Україні протистояти масованому російському вторгненню. Він координуватиме постачання зброї, медикаментів та фінансування сусідові, який перебуває в облозі.

ЄС незабаром оприлюднить програму, яка дозволить усім 27 країнам пропонувати смертоносну зброю для допомоги Україні

Через кілька годин після того, як уряд Німеччини оголосив, що поставить смертоносну зброю Україні, історичний крок зі сторони країни, яка тривалий час забороняла відправку такої зброї в зони конфлікту, чиновники ЄС оголосили, що незабаром оприлюднять програму. Вона дозволить усім 27 країнам ЄС відправляти таку ж смертоносну зброю.

Глава ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель обговорить план на віртуальній зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу у неділю увечері. Над пропозицією працюватимуть всю ніч, додав один із дипломатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голі та налякані: "азовці" спіймали двох окупантів

Такий крок ризикує викликати невдоволення Путіна, який командує ядерним арсеналом і попередив західні країни, що втручання у його вторгнення в Україну призведе до "наслідків, з якими ніхто не стикався в історії".

Обурення і лють ЄС та НАТО посилилися останніми днями на фоні бомбардувань Києва

Але хоча лідери ЄС і НАТО спочатку заявляли, що не мають наміру втягуватися у військовий конфлікт з Росією, обурення і лють посилилися останніми днями на фоні бомбардувань Києва – сучасної європейської столиці. На відеозаписах видно сильно пошкоджені багатоквартирні будинки, що ще більше розлютило країни ЄС.

Прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив особливе занепокоєння у суботу ввечері через загибель 10 мирних жителів України грецького походження. Вони загинули внаслідок авіаударів російської авіації у чорноморському портовому місті Маріуполь.

"Негайно перестаньте бомбити", - зажадав Міцотакіс.

Автор: Getty Images
  Дим після удару по місту Васильків під Києвом
Дим після удару по місту Васильків під Києвом

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з білоруським диктатором Лукашенком застеріг його від майбутнього рішення, яке дозволить Росії розмістити ядерну зброю у Білорусі. Лукашенко дозволив використати свою країну як плацдарм для російського вторгнення в Україну. Зокрема, напад на Київ. Макрон вимагав від Лукашенка виведення російських військ.

Згідно з договорами ЄС, блоку заборонено використовувати звичайний бюджет для фінансування операцій, які мають військове чи оборонне значення. Щоб обійти обмеження, члени ЄС мають "позабюджетний" механізм фінансування, за іронією долі названий "Європейський фонд миру". Його можна використати для надання військової допомоги.

Автор: Getty Images
  Територіальна оборона у Києві
Територіальна оборона у Києві

Офіційні особи, знайомі з планом, заявили, що спільна ідея в тому, щоб країни ЄС надали летальну зброю відповідно до моделі, викладеної Німеччиною в суботу. Коли вона вирішила відправити Україні 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 зенітних систем Stinger зі свого арсеналу. "Європейський фонд миру" використовуватиметься для координації постачання та іншої логістики.

Для дозволу використання цього фонду потрібна одностайна згода всіх країн ЄС. Проте правила допускають "конструктивну помірність", надаючи країнам, які бажають зберегти військовий нейтралітет, відмову, яка не заважає Євросоюзу прийняти рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові переховувалися у фурах АТБ

Міністри закордонних справ ЄС не можуть офіційно ухвалити рішення у неділю ввечері, оскільки зустрічаються віддалено. Тож буде потрібна фізична зустріч.

Зеленський у суботу навіть закликав ЄС дати гарантії, що його країна одного разу зможе приєднатися до Євросоюзу.

Зеленський та інші українські офіційні особи дорікнули західним партнерам, що ті не роблять більше. Президент України у суботу навіть закликав ЄС дати гарантії, що його країна одного разу зможе приєднатися до Євросоюзу. Міністр Кулеба звернувся до колег з ЄС з проханням про надання конкретних видів військової допомоги, включаючи блокування російської супутникової навігаційної системи та глушіння російського зв'язку на всій території України та у морях, що межують з нею на півдні.

Багато країн ЄС також намагаються прискорити постачання зброї та іншої підтримки Україні, оскільки країна стикається з багатостороннім вторгненням із суші, повітря та моря. Нідерланди, наприклад, відправлять Stinger.

"Обачливий Путін знищує Україну", New York Times, США

Думки оглядачки Морін Довд

Що мене здивувало - як часто нас втягують у шаленство деструктивні лідери, які ставлять особисті психодрами вище за суспільне благополуччя. Завжди здається, що ми безсилі зупинити безумство цих людей, що ми в пастці їх і марень.

Цей демонічний чоловічок з віддутим від ботоксу обличчям вирішив віддатись ностальгії

Тепер настало шаленство Путіна - колишнього офіцера КДБ, який почувається приниженим і розлюченим з того часу, як 30 років тому над Кремлем спустився червоний прапор СРСР. Цей демонічний чоловічок з віддутим від ботоксу обличчям вирішив віддатися ностальгії за часами. Коли американським дітям доводилося практикуватися в пірнанні під шкільні парти в страху атомної війни. Він тужить за темною епохою, коли Москва була грізною наддержавою, а не автократією.

Щоб підживити мрії про холодну війну, він вигадав ядерний жах - вторгся в мирну демократію, Україну, пообіцявши тим, хто втрутиться, "наслідки, яких ніколи не бачили за всю історію".

Автор: Getty Images
  Люди готують коктейлі Молотова, щоб боротися з російськими окупантами у Києві
Люди готують коктейлі Молотова, щоб боротися з російськими окупантами у Києві

Путін десятиліттями варився у своєму скупому соку, а потім опустив нову залізну завісу. Навіть коли його сили обстрілювали Україну з півночі на південь і зі сходу на захід, він давав зрозуміти, що в його вторгненні насправді йдеться не про Україну. Йдеться про США. Про історію та зведення старих рахунків. Про перегляд умов капітуляції через 30 років після закінчення холодної війни.

У четвер Путін намагався виправдати свою поведінку військового злочинця, заявивши, що з Росією, тобто з ним, Захід поводився "зневажливо і нахабно".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про третій день російського вторгнення, що тривають бої за Київ. Захищати столицю зголосилися 18 тис. добровольців, а президент Зеленський не покидає Київ. І все більше страждає від російської агресії цивільне населення. Країни Заходу домовилися відключити Росію від системи SWIFT.

Зараз ви читаєте новину «Україна відбила російський удар. Путін погрожує ядерною війною – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі