вівторок, 19 квітня 2022 16:24

Спецтема: Війна Росії проти України

У Литві заборонили георгіївську стрічку та ворожі символи РФ

У Литві заборонили георгіївську стрічку та ворожі символи РФ
Сейм Летви заборонив ворожі російські символи. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

У вівторок, 19 квітня, Сейм Литви ухвалив нові поправки до законів про адміністративні правопорушення та про збори.

Підтримали заборону публічної демонстрації георгіївської стрічки та інших символів війни РФ проти України, передає Delfi.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 124 члени Сейму. Лише один був проти, а двоє утрималися.

Зміни в законі набудуть чинності, коли документ підпише президент Литви Ґітанас Науседа.

У Литві забороняють використання "символів тоталітарних або авторитарних режимів, які ці режими використовували або використовують для пропагування здійсненої або здійснюваної ними агресії, скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів". До них включили чорно-помаранчеву георгіївську стрічку, а також символи Z, V та інші, які використовує РФ у війні проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві пропонують зробити 9 травня Днем пам'яті жертв геноциду в Україні

За демонстрацію забороненої символіки накладатиметься штраф €300-700, а для юридичних осіб - до €1,2 тис. Повторні порушення передбачають штраф у €500-900 для фізичних осіб і €800-1,5 тис. для юридичних.

Закон забороняє демонстрування прапорів, гербів, військової форми нацистської Німеччини, СРСР чи Литовської РСР, символів нацистських чи комуністичних організацій, виконання гімнів нацистської Німеччини, СРСР чи Литовської РСР.

В Естонії також готують законопроєкт про заборону символів, які виправдовують агресію та закликають до війни. Ідеться про використання символу Z і георгіївської стрічки.

Зараз ви читаєте новину «У Литві заборонили георгіївську стрічку та ворожі символи РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі