пʼятниця, 10 грудня 2021 12:56

США виграли апеляцію про екстрадицію засновника WikiLeaks в Америку

США виграли апеляцію про екстрадицію засновника WikiLeaks в Америку
Джуліан Ассанж у суді в Лондоні / Reuters

США виграли апеляцію на рішення британського суду нижчої інстанції про заборону екстрадиції Джуліана Ассанжа.

Справу про екстрадицію засновника WikiLeaks повернуть до суду нижчої інстанції для повторного розгляду. Про це пише Deutsche Welle.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джуліан Ассанж знову в ділі, а в Свєтлакова весілля - кінопрем'єри 25 жовтня

Це рішення навряд чи завершить справу. Ассанж зможе вимагати дозволу на остаточне рішення у верховному суді Великої Британії.

Ассанж перебуває за ґратами з квітня 2019 року, коли його засудили до 50 тижнів тюрми. Перед цим його витягнула з посольства Еквадору британська влада після того, як ця країна позбавила його громадянства

У США австралійця розшукують за 18 звинуваченнями. І якщо його визнають винним, йому загрожує 175 років в'язниці. Звинувачення пов'язані з витоками WikiLeaks 2010 року - 500 тис. секретних файлів, які детально описують аспекти воєнних кампаній США в Афганістані та Іраку.

Ассанж і його адвокати давно стверджують, що затяжна справа проти нього політично мотивована. Прихильники бачать у ньому журналіста, який висвітлив можливі військові злочини.

Перед тим, як Ассанжа засудили у Великій Британії, він провів сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути звинувачень у сексуальних домаганнях у Швеції, які пізніше зняли. Проживаючи в посольстві, народив двох дітей від члена своєї юридичної команди Стелли Моріс. У листопаді йому дозволили одружитися з Моріс в англійські в'язниці. У липні він відсвяткував 50-річчя за ґратами, і саме тоді дізнався, що влада США продовжує домагатися екстрадиції.

Прем'єр Австралії Скотт Моррісон заявив, що як громадянин Австралії Ассанж "вільний повернутися додому" після того, як судові справи проти нього завершаться. Влада США заявила, що якщо Британія погодиться екстрадувати Ассанжа, той може відбути потенційний термін ув'язнення в Австралії.

Батько Ассанжа Джон Шіптон закликав владу Австралії допомогти синові й повернути його на батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «США виграли апеляцію про екстрадицію засновника WikiLeaks в Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі