вівторок, 11 липня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія втрачає вчетверо більше артилерії, ніж Україна: що пише світова преса
5

Завдяки західним радарам і артилерії Україна втрачає втричі-вчетверо менше артилерійських знарядь, ніж РФ. Це нівелює перевагу росіян в артилерійських гарматах. Той, хто виграє контрбатарейну боротьбу, зазвичай виграє бій. Україна отримає від США касетні боєприпаси, які допоможуть ЗСУ прорвати російські оборонні рубежі, а також закриє потреби української армії в артилерійських снарядах. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Україна виграє артилерійську війну", Forbes, США

Через 17 місяців після початку масштабної війни Росії проти України та через місяць після початку довгоочікуваного українського контрнаступу, українські війська перемагають у ключовій битві – контрбатарейній боротьбі. Тобто бій артилерії проти артилерії, який часто визначає, яка армія бере гору на полі бою.

Великі та майже рівні втрати у танках та бойових машинах з обох боків за майже п'ять тижнів контратак України з кількох напрямків на півдні та сході України приховують дисбаланс в артилерійських втратах.

У Запорізькій та на півдні Донецької областей українські та російські сили знищили більш ніж по 150 військових машин одна одної. Українські втрати вищі та становлять близько 170 машин, що не дивує. Армія, що захищається, має перевагу перед атакуючою, бо перша може окопатися, а другій доводиться просуватися відкритою місцевістю.

Росіяни втрачають чотири артилерійські гармати на кожну українську

Втрати артилерії не були рівними. Спостерігачі нарахували 32 підбиті гаубиці та реактивні установки з російської сторони та лише вісім з української. Росіяни втрачають чотири артилерійські гармати на кожну українську.

Масштаб і контекст мають значення. Розпочавши велику війну, маючи близько 5000 гаубиць та гранатометів, утричі більше, ніж українці, росіяни втратили значно більше артилерії.

Автор: East News
  Вчителі біля зруйнованої російської артилерією школи у Степногрську Запорізької області
Вчителі біля зруйнованої російської артилерією школи у Степногрську Запорізької області

Артилерійську перевагу Кремля підірвали за 17 місяців запеклих боїв. ЗСУ знищили 600 російських знарядь і пускових установок, а Росія лише 200 українських знарядь і пускових установок. Співвідношення втрат три до одного на користь України. Українці більш ніж поповнили втрати, придбавши у іноземних союзників понад тисячу гаубиць та реактивних установок. Обидві сторони також витягли зі зберігання сотні старих гармат та пускових установок.

Все це свідчить, що станом на 4 червня, перший день українського контрнаступу, Київ на папері мав не менше 2500 великокаліберних знарядь та пускових установок. Москва – 4500. У наступні тижні українці неухильно скорочували цю перевагу, знищивши вчетверо більше російських гаубиць та пускових установок, ніж росіяни знищили українських.

Контрбатарейна боротьба – практика артилерійського вогню по артилерії противника. Армія, яка її виграє, найчастіше перемагає в битві. Ось чому постійне знищення Україною російських гаубиць та пускових установок так надихає.

Партії систем західного виробництва надійніші, точніші та більш далекобійні, ніж системи радянського зразка. Вони радикально покращили 13 артилерійських та ракетних бригад України

Чому українці перемагають у контрбатарейній боротьбі, очевидно. Величезні партії систем західного виробництва, які часто надійніші, точніші та більш далекобійні, ніж системи радянського зразка, радикально покращили 13 артилерійських та ракетних бригад України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Головне, українці отримали від Німеччини, Норвегії, Великої Британії та США десятки контрбатарейних радарів, які виявляють артилерійські снаряди і ракети, що наближаються, визначають джерело і дають команду дружнім гаубицям і пусковим установкам відкрити вогонь у відповідь.

Радари, які працюють разом із невеликими дронами, роблять роботу російських артилеристів дуже небезпечною. Вони мають стріляти, а потім швидко втікати, щоб мати хоч якийсь шанс вижити під українським контрбатарейним вогнем. У росіян теж є радари та дрони, але вони менш ефективні.

"Касетні бомби допоможуть Україні швидше закінчити війну", The Financial Times, Велика Британія

Марк Хертлінг командував групою бронетехніки в Іраку, коли почув серію гучних вибухів над головою. Це були п'ять касетних бомб, таких самих, які США минулого тижня санкціонували відправити в Україну.

"Це було, ніби ми в машині для попкорну, а довкола падали маленькі бомби", - згадував відставний генерал-лейтенант США про цей страшний момент у 1991 році. Хертлінг евакуював своїх людей. 30 із них були поранені. Його підрозділ потрапив під дружній вогонь під час операції "Буря у пустелі".

Автор: FT
  Як працюють касетні бомби
Як працюють касетні бомби

Інцидент показав руйнівну силу касетних бомб. Їх вистрілюють з гаубиць або ракетних установок. Вони розкидають невеликі гранати або бомби на велику територію, де можуть залишатися такими, що не розірвалися, протягом десятиліть після закінчення конфлікту. Ця смертоносна спадщина і руйнівна дія, яку вона справила на цивільне населення - причина, чому багато країн тепер уникають їх.

Ці "ефекти ударів по площам" також роблять бомби грізною зброєю у високоінтенсивних артилерійських конфліктах, як в Україні. Вони можуть дати Києву своєчасний імпульс у той час, як його контрнаступ йде поступово проти добре збудованих оборонних рубежів російських військ. В українських сил закінчуються звичайні артилерійські снаряди.

Нестача снарядів обмежила ЗСУ до 100 тис. пострілів на місяць, що становить чверть того, що використовують росіяни

Україна заявила, що нестача снарядів обмежила її війська до 100 тис. пострілів на місяць, що становить чверть того, що використовують росіяни, і майже шосту частину кількості снарядів, яку, за словами Києва, можуть використати його війська. За оцінками, на базах США та їх союзників у Європі зберігається близько 3 млн. снарядів касетних бомб.

"Ми хочемо переконатися, що в українців достатньо артилерії", - заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

Кожен касетний снаряд може випустити до 88 бомб на площі розміром із футбольне поле, що робить їх особливо ефективними проти військ та артилерії на відкритій місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

За словами військових аналітиків, вони також забезпечують величезний вогонь, який зупиняє супротивника, що може допомогти українським саперам при розмінуванні щільних мінних полів, які захищають російські рубежі.

"Українцям необхідно створити проломи в російській обороні, щоб там могли прорватися бронетанковими формуваннями", - сказав Бен Ходжес, колишній командувач збройних сил США в Європі.

Автор: East News
  Частина касетної бомби у полі біля Лисичанська, 10 травня
Частина касетної бомби у полі біля Лисичанська, 10 травня

Касетні боєприпаси мають темну історію. Вони надійшли у серійне виробництво за часів холодної війни, коли призначалися для великомасштабних бомбардувань радянських танків та з'єднань піхоти.

Але вони також використовувалися без розбору проти цивільних осіб. Їх використовували під час громадянської війни в Іспанії, а також під час Другої світової війни, коли німецькі літаки скидали "бомби-метелики" SD-2 на Велику Британію.

У наступні десятиліття США використовували їх у В'єтнамі та Лаосі, Велика Британія у битві за Фолклендські острови проти Аргентини, а Сербія проти Хорватії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

"Касетні боєприпаси - зброя вкрай невиборчої дії", - сказала Анна Макдональд, колишній керівник відділу контролю над озброєннями в Oxfam.

Військові аналітики визнають, що касетні снаряди можуть бути менш ефективними проти військ, що закопалися у глибокі траншеї. Але в таких випадках вони мають більший вплив, ніж звичайні снаряди, згідно зі статтею, опублікованою Королівським інститутом об'єднаних озброєнь, в якій аргументується їхнє використання в Україні.

Відсоток відмов розриву касетних бомб виробництва США - 2,4% порівняно з 30-40% у російських моделей

За даними міністерства оборони США, відсоток відмов розриву касетних бомб американського виробництва становить 2,4% порівняно з 30-40% у російських моделей.

Бомби, що не розірвалися, також можуть становити загрозу для дружніх військ, які намагаються маневрувати в районах бойових дій.

Незважаючи на ці недоліки, військові чиновники та аналітики кажуть, що переваги касетних боєприпасів в Україні набагато переважують їхні недоліки.

Автор: East News
  Поранені та вбиті від розриву російської касетної бомби у Краматорську, 18 березня
Поранені та вбиті від розриву російської касетної бомби у Краматорську, 18 березня

По-перше, Київ бореться з тими самими російськими формуваннями, для боротьби з якими створили ці снаряди. Москва використовує свої власні касетні бомби з того часу, як вторглася в Україну в 2022 році.

Туреччина вже поставила Україні касетні боєприпаси, і вони застосовувалися без жодних повідомлень про випадки дружнього вогню. Небезпека снарядів, що не розірвалися, залишається, але вона тьмяніє, порівняно з більш ніж 10 млн гектарів української землі, забрудненої російськими мінами і снарядами, що не розірвалися.

Автор: East News
  Боєприпас комбінованої дії із сенсорним підривником – універсальна авіаційна касетна система. США дадуть Україні касетні боєприпаси
Боєприпас комбінованої дії із сенсорним підривником – універсальна авіаційна касетна система. США дадуть Україні касетні боєприпаси

Україна дала адміністрації Джо Байдена письмові запевнення, що використовуватиме ці снаряди строго за межами міських районів та вестиме облік місць, де випустила снаряди, віддаючи пріоритет цим районам для розмінування. Київ також звітуватиме перед союзниками про їхню ефективність.

"РФ невибірково застосовує касетні боєприпаси з першого дня агресії", - заявив міністр оборони Олексій Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Однак вирішальним фактором, за словами чиновників та аналітиків, було те, що надання цих боєприпасів дозволить Україні продовжити контрнаступ, звести до мінімуму втрати серед українців і, врешті-решт, закінчити війну раніше.

Більше того, якби союзники Києва раніше наростили виробництво артилерійських снарядів і дали б Україні передові системи озброєння, такі як винищувачі, вона не мала б зараз гострої потреби використовувати касетні боєприпаси.

Зрештою, Україна переможе. Питання лише в тому, скільки з нас помре до цього

"Нам потрібно більше систем і набагато більше артилерійських снарядів. Зрештою, Україна переможе. Питання тільки в тому, скільки з нас помре до цього", - сказав один український військовий радник.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що війна в Україні показала світові, як виглядатимуть конфлікти майбутнього. Перший урок – поле бою суперпрозоре через дрони та супутники. По-друге, все більше воюватимуть безпілотні літаки, танки та інші гармати. По-третє, для війни все ще потрібний промисловий масштаб техніки та людей. По-четверте, залучення громадянських осіб та фірм з третіх країн. Адміністрація Байдена близька до рішення передати Україні касетні боєприпаси, оскільки це може зменшити ризик снарядного голоду для ЗСУ і допоможе прорвати оборонні лінії росіян.

Зараз ви читаєте новину «Росія втрачає вчетверо більше артилерії, ніж Україна: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі