субота, 08 липня 2023 22:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Зменшення снарядного голоду для ЗСУ та новий вид високоінтенсивної війни: що пише світова преса
7

Війна в Україні показала світові, якими будуть конфлікти майбутнього. Перший урок – поле бою суперпрозоре через дрони та супутники. По-друге, дедалі більше воюватимуть безпілотні літаки, танки та інше озброєння. По-третє, для війни все ще потрібний промисловий масштаб техніки та людей. По-четверте, залучення цивільних осіб і фірм з третіх країн. Адміністрація Джо Байдена близька до рішення передати Україні касетні боєприпаси, оскільки це може зменшити ризик снарядного голоду для ЗСУ і допоможе прорвати оборонні лінії росіян. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Нова ера високотехнологічної війни", The Economist, Велика Британія

Війна в Україні – найбільша в Європі з 1945 року. Вона визначатиме розуміння бойових дій на десятиліття вперед. Це розвіяло будь-які ілюзії, що сучасні конфлікти можуть обмежуватися кампаніями боротьби з повстанцями чи розвиватися у напрямку боротьби з малими втратами у кіберпросторі. Натомість маємо новий вид високоінтенсивної війни, що поєднує передові технології з убивствами у промислових масштабах і таким самим споживанням боєприпасів, і до неї залучаються цивільні особи, країни-союзники та приватні фірми.

Війни між промислово розвиненими економіками - надто реальна перспектива і час почати готуватися до них

Можете бути впевнені, що авторитарні режими вивчають, як отримати перевагу у будь-якому майбутньому конфлікті. Замість того, щоб відійти від смерті та руйнувань, ліберальні суспільства повинні визнати, що війни між промислово розвиненими економіками - надто реальна перспектива і пора почати готуватися до них.

Українські поля смерті містять три важливі уроки. По-перше, поле битви стає прозорим. Забудьте про біноклі або карти. Подумайте про всевидячі датчики на супутниках і флотах дронів. Дешеві й всюдисущі, вони дають дані алгоритмів, що постійно вдосконалюються, які вміють вибирати голки зі стогів сіна. Скажімо, мобільний сигнал російського генерала або контури замаскованого танка. Потім цю інформацію можуть передати через супутники солдату на передовій чи використати для наведення артилерії та ракет з безпрецедентною точністю та дальністю.

Автор: East News
  Солдат ЗСУ готується до місії на фронті біля Бахмута, 17 травня
Солдат ЗСУ готується до місії на фронті біля Бахмута, 17 травня

Ця якість надпрозорості означає, що майбутні війни залежатимуть від розвідки. Пріоритети будуть виявити ворога, перш ніж він помітить вас. Потім засліпити його сенсори - дрони чи супутники, і зруйнувати засоби передачі на полі бою з допомогою кібератак, радіоелектронної боротьби чи старомодної вибухівки.

Військам доведеться розробляти нові способи ведення бою, спираючись на мобільність, розосередженість, маскування та обман. Великі армії, які не інвестуватимуть у нові технології чи розроблятимуть нові доктрини, будуть знищені меншими арміями, які це зроблять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Другий урок, навіть у епоху штучного інтелекту війна може надалі включати величезну фізичну масу сотень тисяч людей та мільйони машин та боєприпасів. Втрати в Україні - серйозні. Здатність бачити цілі та точно вражати їх різко збільшує кількість загиблих. Щоб пристосуватися, війська перекопують гори багнюки, щоб викопати окопи, гідні боїв Вердена. Витрата боєприпасів та спорядження приголомшують. Росія випустила 10 млн. снарядів за рік. Україна втрачає 10 тис. дронів на місяць. Вона просить союзників касетні боєприпаси старої школи, що має допомогти їй у контрнаступі.

Через 10-15 років третина передових армій буде роботизованою

Згодом технологія може змінити те, як задовольняється та підтримується ця вимога фізичної "маси". 30 червня генерал Марк Міллі, найвищий військовий Америки, передбачив, що через 10-15 років третина передових армій буде роботизована. Подумайте про безпілотні повітряні сили та танки без екіпажів. Але армії повинні бути в змозі боротися в цьому десятилітті так само, як і в наступному. Це означає поповнення запасів, щоб підготуватися до високих об'ємів виснаження, створення промислових потужностей для виробництва зброї у значно більших масштабах та забезпечення армій резервами живої сили. Саміт НАТО 11-12 липня стане перевіркою, чи зможуть західні країни продовжувати зміцнювати свій союз із цією метою.

Третій урок, який також застосовувався протягом більшої частини ХХ ст – межі великої війни широкі та нечіткі. Західні конфлікти в Афганістані та Іраку велися невеликими професійними арміями і лягали легким тягарем на цивільне населення вдома. Але вони часто завдавали багато страждань місцевому населенню. В Україні мирні жителі виявилися втягнутими у війну не лише як жертви, оскільки загинуло понад 9000 осіб, а й як учасники. Бабуся на селі може допомогти навести артилерійський вогонь через програму в смартфоні. Окрім старого ОПК, вирішальну роль зіграла нова група приватних компаній.

Автор: East News
  Інструктор керує дроном DJI під час тренування Сил оборони України у Харкові, 13 червня
Інструктор керує дроном DJI під час тренування Сил оборони України у Харкові, 13 червня

Українське програмне забезпечення для бойових дій розміщено на закордонних хмарних серверах великих технологічних компаній. Фінські фірми дають дані про цілі, а американські - супутниковий зв'язок.

Нові кордони створюють нові проблеми. Зростаюча участь цивільного населення порушує юридичні та етичні питання. Приватні компанії, розташовані за межами конфлікту, можуть зазнати віртуального чи збройного нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Не буває двох однакових воєн. Битва між Індією та Китаєм може статися на даху світу. Китайсько-американське зіткнення через Тайвань спричинило б посилення військово-повітряних і військово-морських сил, ракет великої дальності та порушення торговельних зв'язків. Взаємна загроза використання ядерної зброї обмежує ескалацію в Україні. НАТО не вступало в бій із противником, озброєним ядерною зброєю, а російські загрози досі мали гучний характер.

Ліберальні суспільства не можуть припустити, що такий конфлікт як в Україні між великими промислово розвиненими економіками буде разовою подією

Для ліберальних суспільств існує спокуса відступити від жахів України, від величезних витрат і зусиль з модернізації своїх армій. Але вони не можуть припустити, що такий конфлікт між великими промислово розвиненими економіками буде разовою подією. Автократична та нестабільна Росія може загрожувати Заходу ще десятиліттями. Зростаючий військовий вплив Китаю - дестабілізуючий фактор в Азії. А глобальне відродження автократії може зробити конфлікти ще вірогіднішими. Армії, які не виносять уроків з нового типу промислової війни, ризикують програти тим, хто це робить.

"Джо Байден зважує можливість передачі Україні зброї, забороненої багатьма союзниками США", The New York Times, США

Понад шість місяців президент Байден та його помічники б'ються над одним із найнеприємніших питань у війні в Україні - ризикнути і дозволити українцям вичерпати свої артилерійські снаряди, чи погодитися на постачання касетних боєприпасів. Це широко заборонена зброя, яка завдає тяжких каліцтв цивільному населенню, особливо дітям.

У четвер Байден опинився на порозі постачання касетних боєприпасів Україні - крок, який би різко відокремив його від багатьох найближчих союзників, які підписали міжнародний договір про заборону застосування, накопичення або передачу такої зброї.

Автор: Getty Images
  Капсула касетної бомби на землі в Авдіївці, 23 березня
Капсула касетної бомби на землі в Авдіївці, 23 березня

Декілька високих помічників Байдена, зокрема держсекретар Ентоні Блінкен, рекомендували йому зробити цей крок. Держдеп був останнім, хто чинив опір. Тепер помічники Байдена вважають, що вони не мають вибору.

Україна, яка застосувала у війні власні касетні боєприпаси, марить наявні запаси звичайних артилерійських снарядів, і потрібен час, щоб наростити виробництво.

На Байден постійно тисне Володимир Зеленський, який стверджує, що боєприпаси, які розкидають крихітні смертоносні бомби - найкращий спосіб убити росіян, які закопалися в окопи та блокують наступ України. Один американський чиновник заявив у четвер, що тепер ясно, що ця зброя "на 100% потрібна" для задоволення поточних потреб на полі бою.

Автор: Getty Images
  Український солдат на Бахмутському фронті з двома ракетами, що вибухнули з касетними боєприпасами, 11 квітня
Український солдат на Бахмутському фронті з двома ракетами, що вибухнули з касетними боєприпасами, 11 квітня

Протягом кількох місяців Байден та його помічники намагалися відкласти прийняття рішення, сподіваючись, що перебіг війни повернеться на користь України. Частина занепокоєнь в тому, що США втратять моральну перевагу, використовуючи зброю, яку засудила більша частина світу, але яку Росія використовує без огляду.

Адміністрація також усвідомлювала, що відправка цієї зброї в Україну буде надзвичайно непопулярною серед союзників і членів партії Байдена. Протягом років багато демократів виступали за заборону використання такої зброї військами США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

Понад 100 країн підписали 15-річний договір, який забороняє використання касетних боєприпасів, які скидають невеликі бомби, що розлітаються по ландшафті. Зброя, яка має вибухати при ударі об землю, призвела до загибелі та поранень тисяч людей, часто дітей, які підбирали снаряди, що не розірвалися. Вони можуть вибухати тривалий час після закінчення конфлікту.

Байден дасть остаточне схвалення на постачання Україні касетних боєприпасів найближчим часом

Хоча у Білому домі заявили у четвер, що Байден ще не ухвалив остаточного рішення, кілька чиновників сказали, що очікують, що він дасть остаточне схвалення найближчим часом. Час вибраний незручно для Байдена, який їде до Європи на саміт НАТО у Вільнюсі. Це також відбувається, коли США роблять кроки щодо знищення іншої небезпечної зброї - останнього великого арсеналу хімічної зброї.

Більшість найближчих союзників США, включаючи Велику Британію, Німеччину та Францію, підписали Конвенцію ООН з касетних боєприпасів у 2008 році. США, Росія та Україна ніколи не підписували договір, стверджуючи, що існують обставини, за яких цю зброю слід використати, незважаючи на можливість серйозних жертв серед цивільних.

Автор: East News
  Українські солдати на позиціях під Костянтинівкою
Українські солдати на позиціях під Костянтинівкою

За словами офіційних осіб, Байдена переконали після того, як Пентагон заявив, що надасть Україні "покращену" версію зброї, у якої "відсоток снарядів, що не розірвалися", становить приблизно 2%.

Офіційні особи наголосили, що Росія використовувала свої касетні боєприпаси в Україні протягом більшої частини війни. Ймовірність боєприпасів росіян, що не розірвалися, становить 40% і більше, що створює набагато більше небезпеки. Українці також застосовували касетні боєприпаси, хоч їхні запаси невеликі, порівняно з арсеналами США.

Те, що українці віддають перевагу будь-якій зброї замість того, щоб жити під окупацією Росії, стало вирішальним фактором у рішенні Байдена

Американські офіційні особи заявили, що той факт, що українці вирішили, що вважають за краще використовувати будь-яку зброю замість того, щоб жити під окупацією Росії, став вирішальним фактором у рішенні Байдена.

Американці також заявляють, що працюватимуть з Україною, щоб відстежувати, де використовується зброя, і допомогти в очищенні від боєприпасів, що не розірвалися.

Чиновники адміністрації Байдена місяцями намагалися знайти достатню кількість звичайних артилерійських снарядів, щоб допомогти Україні. Але після того, як Пентагон переконав Південну Корею дати сотні тисяч снарядів та використав американські запаси артилерійських снарядів, що зберігаються в Ізраїлі, прогнозується, що Україні їх забракне. Американські офіційні особи вважають, що Путін робить ставку на те, що його сили зможуть скористатися цим моментом та здобути перемогу.

Автор: East News
  Танк Leopard-2 під час навчань НАТО Griffin Storm. Німецький оборонний підрядник Rheinmetall поставить Україні 14 танків Leopard-2 у 2024 році. Домовленості досягли з представниками уряду Німеччини та двох замовників - Нідерландів та Данії
Танк Leopard-2 під час навчань НАТО Griffin Storm. Німецький оборонний підрядник Rheinmetall поставить Україні 14 танків Leopard-2 у 2024 році. Домовленості досягли з представниками уряду Німеччини та двох замовників - Нідерландів та Данії

Війна в Україні, по суті – артилерійська битва. На початку війни в Україні закінчилися снаряди радянських часів, і з того часу вона переважно перейшла на боєприпаси, подаровані США та союзниками.

Протягом усієї боротьби щодо забезпечення України зброєю Пентагон не раз нагадував Білому дому, що США мають гору невикористаних снарядів, які можуть зменшити навантаження на нестачу амуніції - касетні боєприпаси. Протягом кількох місяців Білий дім заперечував. Але оскільки наступ України зустрінула жорсткіша, ніж очікувалося, російська оборона, США сигналізували про зміну ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Лора Купер, заступник помічника міністра оборони США, повідомила, що Пентагон визначив, що касетні боєприпаси будуть корисні для України, "особливо проти російських позицій, що окопалися, на полі бою".

Генерал Міллі підтвердив, що адміністрація Байдена розглядає можливість відправки в Україну касетних боєприпасів та систем ATACMS. Байден досі відмовлявся відправити ракетну систему, частково тому, що ця зброя може бити вглибину Росії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що після ракетного удару росіян по піцерії в Краматорську померла від ран письменниця та дослідниця військових злочинів Росії Вікторія Амеліна та ще 12 людей. Російські військові злочини, тортури і страти жахають. Росіяни роблять їх із дозволу влади РФ. Для досягнення справедливості недостатньо покарати окремих російських солдатів та офіцерів. Потрібен суд над Володимиром Путіним та його соратниками. Інші диктатори також здавалися недоторканними, поки не опинилися на лаві підсудних. Україна має після війни стати членом НАТО, щоб Росія більше не нападала. Якби Україна була в Альянсі до 2014 року, не було б Криму, Донбасу та вторгнення 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Зменшення снарядного голоду для ЗСУ та новий вид високоінтенсивної війни: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі