понеділок, 05 квітня 2021 13:54

Росія нарощує військову міць в Арктиці

Росія нарощує військову міць в Арктиці
Супутниковий знімок / Maxar Technologies

Росія накопичує військову міць в Арктиці та випробовує новітню зброю в регіоні.

Експерти по зброї та західні офіційні особи стурбовані щодо випробувань російської торпеди Poseidon 2M39. Розробка йде швидкими темпами. Цьогоріч заплановані її подальші випробування. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лід в Арктиці розтанув до рекордного мінімуму

Безпілотна малопомітна торпеда Poseidon приводиться в дію ядерним реактором і призначена для обходу берегової оборони. Наприклад, американської, на морському дні. За словами російських офіційних осіб, вона призначена для доставки боєголовки в кілька мегатонн, що спричиняє радіоактивні хвилі, які зроблять ділянки берегової лінії непридатними для життя на десятиліття.

У листопаді 2020-го Крістофер Форд, тодішній помічник держсекретаря з міжнародної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї, заявив, що Poseidon призначений для затоплення прибережних міст США радіоактивними цунамі.

Глава норвезької розвідки віцеадмірал Нільс Андреас Стенсонес сказав, що його агентство оцінило Poseidon як частину нового типу зброї ядерного стримування, яка перебуває на стадії випробувань.

На супутникових знімках компанії космічних технологій Maxar, показано різке і безперервне нарощування російських військових баз в Арктиці та обладнання на арктичному узбережжі країни, а також підземних сховищ, ймовірно, для Poseidon та іншої зброї. Російська техніка на крайній Півночі включає бомбардувальники та винищувачі МіГ31БМ, а також радіолокаційні системи біля берегів Аляски.

Бази розташовані на території Росії і є частиною законного захисту її кордонів і берегової лінії. Однак офіційні особи США висловили стурбованість щодо того, що ці сили можуть бути використані для встановлення фактичного контролю над районами Арктики, які незабаром стануть вільними від льоду. Це може скоротити більш як удвічі маршрути торгівлі між Європою та Азією, а також зробити Росію ключовим гравцем у цій торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Росія нарощує військову міць в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі