пʼятниця, 02 квітня 2021 04:25

Лід в Арктиці розтанув до рекордного мінімуму

Лід в Арктиці розтанув до рекордного мінімуму
Лід в Арктиці розтанув до рекордного мінімуму фото: dailysabah.com

В Арктиці зафіксували рекордно низьку площу морського льоду. Дослідження провело Національне аерокосмічне агентство (NASA).

2021 року максимальна протяжність арктичного льоду досягла піку 5,7 млн кв. миль, що на 340 тис. кв. миль нижче середнього максимуму за період з 1981 до 2010 року, інформує "Урядовий кур'єр".

Льодові простори, які втратила Арктика, можна порівняти з площею американських штатів Флорида і Техас разом узятих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили нових мешканців антарктичного дна

"Аналіз наукових даних, отриманих за останні роки, показує, що зараз Арктика піддається незворотним змінам, пов'язаним з інтенсифікацією глобального потепління. У найближчі роки лід продовжить танути, що серйозно змінить вигляд нашої планети і спровокує значні зміни не тільки в арктичних, але і в інших екосистемах", – кажуть вчені NASA.

Раніше вчені з Великобританії опублікували дослідження, в якому припустили, що Арктика може повністю втратити морський лід до 2035 року. При цьому, планеті загрожує ще й танення льодовиків в Антарктиді, яке супроводжується підвищенням рівня Світового океану.

Поблизу острова Південна Джорджія, що розташований в південній атлантиці, розколовся айсберг А-68а. На супутниковій фотографії видно зазубрені обриси 11 подрібнених айсбергів, які кружляють навколо острова Південна Джорджія.

Зараз ви читаєте новину «Лід в Арктиці розтанув до рекордного мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі