пʼятниця, 16 грудня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія готує новий наступ наприкінці січня – на початку лютого" – що пише про нас світова преса
5

Росія готується до нового масштабного наступу в лютому або наприкінці січня, попри серію поразок, заявили найвищі українські військові. Країни Заходу мають продовжувати допомагати Україні, бо що більше Київ звільнить своїх територій, то міцнішим потім буде мир. Німеччина нарощує виробництво боєприпасів, бо нейтральна Швейцарія відмовляється постачати боєприпаси, які потрібні Україні, щоб збивати російські ракети. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Російський наступ, що наближається", The Economist, Велика Британія

Росія збирає людей та озброєння для нового наступу. Вже в січні, а швидше навесні, може розпочати великий наступ з Донбасу, з півдня чи навіть з Білорусі. Російські війська будуть прагнути відкинути українські війська і навіть можуть здійснити другу спробу захопити Київ.

Це оцінка головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Під час серії брифінгів генерал разом з президентом Володимиром Зеленським, і командувачем сухопутних військ генералом Олександром Сирським, попередили про майбутні кілька критичних місяців.

Росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів. У них буде ще одна спроба піти на Київ

"Росіяни готують близько 200 тис. свіжих солдатів. Не маю сумніву, у них буде ще одна спроба піти на Київ", – сказав генерал Залужний.

Західні джерела стверджують, що головнокомандуючий Росії генерал Сергій Суровікін завжди розглядав це як багаторічний конфлікт.

Протягом останнього місяця на фронті завдовжки близько 1000 км майже не було руху. Адмірал сер Тоні Радакін, найвищий британський офіцер, цього тижня заявив, що зараз брак артилерійських снарядів означає, що можливості РФ для наземних операцій швидко зменшуються.

Автор: Getty Images
  Ілюстрація до матеріалу The Economist
Ілюстрація до матеріалу The Economist

Бачення патової ситуації підживлює новий інтерес до мирних переговорів. Президент Франції Еммануель Макрон, американський лідер Джо Байден та російський агресор Володимир Путін останніми днями говорили про дипломатичне рішення. Багато хто на Заході, вражений стражданнями українців і, що егоїстичніше, стомлений високими цінами на енергоносії, вітав би це. Але українські командири стверджують, що це не має статися занадто рано, і вони мають рацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

Якби сьогодні Україна прагнула зупинити війну, заморозивши лінії фронту там, де є, росіяни могли б краще підготуватися до наступної атаки. Генерали Путіна просувають програми навчання та розгортання новостворених мобілізованих військ, переоснащенням промисловості, щоб допомогти військовим діям, включаючи, за словами українських командирів, виробництво артилерійських снарядів. Заморожування повторить помилку трирічної давнини, перед 24 лютого. У цей час Путін нескінченно розмовляв із лідерами Заходу, які потурали йому, водночас готуючи армію до вторгнення.

Найвища відповідальність Заходу – забезпечити провал будь-якого російського наступу. Для цього постачання зброї має збільшуватися

Найвища відповідальність Заходу, щоб забезпечити провал будь-якого російського наступу. Для цього постачання зброї має збільшуватися, і швидко. Україна застосувала HIMARS із руйнівним ефектом проти російських складів боєприпасів та командних центрів, що дозволило швидко просунутися спочатку на північному сході, а потім на півдні. Але Росія вивела багато таких цілей за межі досяжності HIMARS. Тому Україні потрібні потужніші боєприпаси, такі як ракети ATACMS, які могли б вражати цілі щонайменше вдвічі далі. Їх потрібно багато. А також боєприпаси та артилерія всіх видів. Плюс танки, гелікоптери та багато іншого.

Україні також потрібна допомога у відбитті російських атак на цивільні системи електропостачання, водопостачання та опалення. Вони спрямовані на руйнування економіки країни, на підрив морального духу українських військових на передовій, які переймаються своїми родинами вдома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" – Валентин Краснопьоров

Як каже генерал Залужний, в України закінчуються запаси боєприпасів для її систем оборони. Здебільшого це радянські зенітні комплекси. Вона також потребує багатьох інших і досконаліших засобів ПРО. Американські системи Patriot, які, схоже, скоро з'являться, стануть величезною підмогою, але навчання солдатів як їх використовувати потребує часу. Їх слід було надати кілька місяців тому.

Якщо Україна вийде з цього конфлікту успішною демократією, навіть ПРО буде недостатньо. Їй також потрібно відвоювати більше території. Хоча цього року російські війська захопили лише невелику ділянку чорноморського узбережжя України, це ставить їх досить близько до всіх великих українських портів, щоб загрожувати судноплавству. Крім обмеженої кількості зерна за угодою ООН, український експорт значною мірою обмежений.

Автор: East News
  Бахмут
Бахмут

Звільнення більшої території також допомагає уникнути замороженого конфлікту, показуючи, що Путін ризикує втратити навіть досягнуті ним успіхи. З сьогоднішньою лінією фронту Росія має сухопутний міст, яким можна поповнювати запаси в анексованому Криму і загрожувати півдню країни. Навпаки, якщо Україна переріже "сухопутний міст" і поверне собі узбережжя Азовського моря, то зможе вести переговори з позиції сили, залишивши навіть Крим у межах артилерійського вогню. Таким чином, це може дискредитувати думки в Росії, що Путін може перемогти, просто розпочавши ще одну атаку через кілька років.

Україна надалі готова йти на жертви, борючись за своє. Зеленський каже, що "96% українців хочуть деокупувати всю свою територію", повернувши собі все, що Росія захопила 2014 року, а також те, що взяла цього року. Він стверджує, що обіцянки Заходу про гарантії безпеки – погана заміна територіальної цілісності. Адже аналогічні гарантії Україні від США та Великої Британії 1994-го, коли вона здала радянську ядерну зброю, через 20 років виявилися майже марними.

Що більше території зможе повернути Україна, то більше у неї шансів на довгостроковий успіх

Весь світ, включаючи Росію, виграє від краху реваншистської ідеї відновлення Російської імперії. Якщо Україна отримає адекватну підтримку, її командири зможуть далеко просунутися до узбережжя і, можливо, повернути більшу частину того, що Путін захопив із лютого. Що більше території зможе повернути Україна, то більше в неї шансів на довгостроковий успіх.

"Мільярди на нові боєприпаси", Die Welt, Німеччина

Провідний концерн озброєнь Німеччини Rheinmetall розширює виробництво боєприпасів у країні та за кордоном неймовірними темпами. Це сталося за місяць після придбання великого іспанського виробника боєприпасів Expal Systems за €1,2 млрд.

Rheinmetall створить у Німеччині новий завод з виробництва боєприпасів для середнього калібру 20–35 мм. Мета полягає в тому, щоб "знову налагодити постачання боєприпасів до Німеччини незалежно від зарубіжних потужностей".

Досі Rheinmetall закуповував боєприпаси середнього калібру для армії Німеччини у Швейцарії. Збудувати нові потужності планують у січні 2023 року, а виробництво розпочнеться у червні.

Автор: dpa
  Бойова машина піхоти Marder перед заводом Rheinmetall в Унтерлюсі
Бойова машина піхоти Marder перед заводом Rheinmetall в Унтерлюсі

Нове виробництво – реакція на вето Швейцарії те що, щоб боєприпаси, вироблені на заводах Rheinmetall у Швейцарії, поставляти в Україну. Насамперед йдеться про боєприпаси для німецького зенітного танка "Гепард", який використовується в Україні для збивання російських ракет.

Швейцарія посилається на нейтралітет та забороняє постачання боєприпасів для "Гепардів" до України, хоча снаряди вже зберігаються у Німеччині. Блокада постачання Швейцарії викликала критику в Берліні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Rheinmetall може налагодити виробництво нових боєприпасів середнього калібру без будь-яких економічних ризиків. Склади боєприпасів Бундесверу переважно порожні, а потреба в них швидко зростає через війну в Україні.

Тільки Німеччина хоче витратити €20 млрд на нові боєприпаси в найближчі кілька років.

"Путін готує великий наступ у новому році", The Guardian, Велика Британія

Високі українські чиновники заявляють, що Путін готується до нового великого наступу в новому році попри серію принизливих невдач на полі бою в останні місяці.

Автор: East News
  Знищена російська техніка в Ізюмі
Знищена російська техніка в Ізюмі

Міністр оборони Олексій Резніков сказав, що хоча Україна тепер може успішно захищатися від ракетних ударів Росії по ключовій інфраструктурі, включаючи енергосистему, є докази, що Кремль готує новий широкий наступ.

Новий російський наступ може розпочатися до лютого або вже в січні

Резніков припустив, що наступ може розпочатися до лютого, але інші високі українські чиновники сказали, що він може розпочатися вже в січні.

Попередження прозвучали на тлі свідчень безперервного бажання Путіна продовжити війну наступного року, зокрема зусиль із закупівлі ракет з Ірану.

Рєзніков сказав, що Росія продовжить мобілізацію, описуючи тактику російських командирів як "м'ясорубку", коли вони кидають у бій якомога більше тіл, сподіваючись, що вони зруйнують меншу українську армію.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в Україну можуть дуже скоро поставити найпередовішу зброю, яку передавали нам США – ППО Patriot. Вони мають допомогти захистити небо країни від російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Але поки що потрібно навчити до них український персонал. Історія про те, як жителі Києва готуються до можливого ядерного удару.

Зараз ви читаєте новину «"Росія готує новий наступ наприкінці січня – на початку лютого" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі