середа, 14 грудня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Новітня система ППО від США та підготовка до ядерного удару: що пише про нас світова преса

В Україну можуть скоро поставити найбільш сучасну зброю, яку передавали нам США – ППО Patriot. Вони мають допомогти захистити небо країни від російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Але поки що слід навчити до них український персонал. Історія про те, як жителі Києва готуються до можливого ядерного удару. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США готові направити в Україну ППО Patriot", The New York Times, США

США готові схвалити відправлення своєї передової наземної системи ППО в Україну у відповідь на термінове прохання Києва допомогти захиститися від ударів російських ракет і дронів.

США цього тижня можуть схвалити перекидання однієї батареї Patriot, яка вже на кордоні з Україною

Міністр оборони Ллойд Остін заявив, що США вже цього тижня можуть схвалити перекидання однієї батареї Patriot, яка вже на кордоні з Україною. Остаточне схвалення залишиться за президентом Джо Байденом.

Білий дім, Пентагон і Держдеп відмовилися коментувати деталі передачі. Система Patriot може збивати російські балістичні ракети, на відміну від інших систем, наданих Заходом, і може вражати набагато дальші цілі.

"США будуть надалі віддавати пріоритет відправленню систем ППО Україні, щоб допомогти українцям захищатися від жорстокої російської агресії", – заявив представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Автор: NYT
  Батарея ракет Patriot, яка у разі відправлення стане одним із найсучасніших видів зброї, які США дали Україні
Батарея ракет Patriot, яка у разі відправлення стане одним із найсучасніших видів зброї, які США дали Україні

Залишається багато запитань. Зокрема, скільки часу займе навчання українських солдатів роботі з системою, ймовірно, в Німеччині, і де її розгорнуть в Україні.

США раніше не хотіли давати українцям Patriot, яких у них небагато і які потребують складної підготовки. Але українці активізували заклики щодо постачання систем ППО зі Штатів та інших західних країн, бо Росія безжально атакує їхні електромережі, системи опалення та іншу енергетичну інфраструктуру. Атаки з використанням ракет і дронів іранського виробництва залишили українців уразливими і в темряві в час, коли починається найхолодніша пора року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" – Валентин Краснопьоров

Минулими вихідними від ударів російських дронів по Одесі понад 1,5 млн жителів міста поринули у пітьму. Президент Володимир Зеленський заявив, що удари Росії – частина спільної атаки на українську енергосистему. Вони поставили область у "дуже складну" ситуацію. Він попередив, що для відновлення електроенергії знадобляться дні, а не години.

У виступі перед "Великою сімкою" у понеділок Зеленський подякував країнам за постійну підтримку, але першим серед своїх запитів попросив зброї.

"На жаль, у Росії надалі перевага в артилерії та ракетах", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

Він попросив додаткову артилерію та сучасні танки – зброю, яку не раз просила Україна, поряд із винищувачами та ракетами більшої дальності.

Рішення про відправку Patriot стане потужною ознакою поглиблення військової прихильності США до України. Діючі підрозділи Пентагону Patriot часто розгортаються для місій у світі, і експерти кажуть, що Штати не мають таких великих запасів ракет Patriot, доступних для передачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Батарея Patriot, яку можуть налаштувати різними способами, зазвичай складається з однієї або кількох пускових установок, радарів та транспортних засобів для керування операціями ППО.

За словами експертів Центру стратегічних і міжнародних досліджень вашингтонського аналітичного центру, система використовує три моделі ракет. Одна – PAC-3 Cost Reduction Initiative або CRI – може вражати бойові літаки, гелікоптери і крилаті ракети противника на відстані близько 65 км, а балістичні ракети на відстані 35 км. За словами аналітиків, друга, PAC-3 Missile Segment Enhancement або MSE, може вражати ті ж цілі на відстані 120 км і 70 км відповідно. Третя, Guidance Enhanced Missile-Tactical або GEM-T, може знищувати літаки противника на відстані близько 160 км. Незрозуміло, яку модель чи моделі ракет США мають намір відправити Україні.

Пентагон витратить $1,2 млрд на будівництво та доставку до Києва в найближчі роки ще шести систем NASAMS, на додаток до двох поставлених

Раніше Пентагон дав Україні два ППО меншої дальності NASAMS, які прибули у листопаді. Пентагон витратить $1,2 млрд на будівництво та доставку до Києва у найближчі роки ще шести систем NASAMS, які можуть вражати цілі приблизно на третину далі, ніж Patriot.

Американські військові використовували батареї Patriot у численних конфліктах із початку 1990-х. За даними командування США, під час, можливо, останнього бойового застосування цієї зброї солдати армії США на авіабазі Аль-Дафра в ОАЕ в січні випустили "кілька" ракет-перехоплювачів Patriot по ракетах, які летіли в їхню базу.

"Київ готується до ядерної війни", The Washington Post, США

Якщо над Києвом вибухне ядерна бомба, Сергій Дмитрук найбільше боїться, що він переживе вибух, але помре від голоду, спраги чи холоду. Тому зібрав те, що називає своїм "ядерним рюкзаком", набитим провізією та пристосуваннями для виживання, щоб протриматися тиждень.

Павло Гук зібрав аналогічний рюкзак та облаштовує підвали свого будинку та своє робоче місце там, а також винайняв будинок у селі, плануючи обладнати його генератором, їжею і паливом. Його турбує, що друзі та родичі, які ігнорують загрозу, помруть, бо не вжили таких же заходів.

Автор: WP
  Власник бару Павло Гук сподівається розмістити персонал та відвідувачів у підвалі будівлі на випадок ядерного удару
Власник бару Павло Гук сподівається розмістити персонал та відвідувачів у підвалі будівлі на випадок ядерного удару

Наталя Сулима боїться, що її розлучать із 5-річним сином Мишком, і вона втовкмачує йому, як важливо слідувати за дорослими у сховище щоразу, як звучать сирени. Вона не відпустить його без власної версії ядерного рюкзака – шкільною сумкою з іграшкою-трансформером, їжею та улюбленою книжкою "Хлопчик, який живе з драконами".

"Я не можу повірити, що маємо робити це у XXI столітті", – каже вона.

Тією чи іншою мірою кияни обмірковують колись неймовірну перспективу, що їхнє місто може стати ціллю атомного бомбардування

Тією чи іншою мірою кияни обмірковують неймовірну перспективу, що їхнє місто може стати ціллю атомного бомбардування. Підстави для занепокоєння дають зловісні заяви Володимира Путіна, що він готовий використати "всі необхідні засоби" для перемоги над Україною, та часті розмови у ток-шоу на російському телебаченні щодо застосування ядерної зброї.

Військові експерти оцінюють ризик ядерного удару як невеликий, а Пентагон заявив, що не бачить доказів, що Росія готується до цього. Загроза, можливо, ще більше відступила, коли Путін заявив у середу російським журналістам, що Росія не збожеволіла щодо ядерної зброї і усвідомлює серйозні наслідки її застосування.

"Ці засоби у нас є, вони у більш досконалому та сучасному вигляді, ніж у будь-якої іншої ядерної країни. Але ми не збираємося розмахувати ними, як бритвою, бігаючи по світу", – сказав він.

Автор: WP
  Сергій Дмитрук зі своїм рюкзаком для виживання біля свого будинку у Києві
Сергій Дмитрук зі своїм рюкзаком для виживання біля свого будинку у Києві

Для багатьох жителів столиці країни, яку Росія мала намір завоювати, ризиків достатньо, щоб виправдати хоча б деякі плани на випадок непередбачених обставин. За словами Дмитрука, більшість українців не були переконані у перспективі вторгнення РФ, незважаючи на часті попередження США, і були приголомшені, коли розпочалася війна.

"Зараз всі вірять, що ядерної війни не буде. Але якщо Росія захоче, вона це зробить. Добре бути готовими", – каже він.

У Києві вже є мережа ядерних притулків у вигляді метро, збудованого СРСР під час холодної війни для використання як ядерного бункера.

В області готують додатково 425 притулків для тих, хто живе за містом, оснащуючи їх продуктами харчування, водою та радіоапаратурою, повідомив голова Київської області Олексій Кулеба.

У ядерних сховищах не буде місця для всіх, і вони зачинять двері за 5 хвилин до будь-якого очікуваного вибуху, щоб захистити людей усередині

Але у сховищах не буде місця для всіх, визнав він, і вони зачинять двері за 5 хвилин до будь-якого очікуваного вибуху, щоб захистити людей від радіоактивних опадів.

Для решти уряд випустив докладні рекомендації, що слід робити, щоб вижити. Якщо удар застав вас на вулиці, "за жодних обставин" не дивіться на вибух, бо це може спричинити сліпоту. Ляжте на землю обличчям униз, ногами у напрямі вибуху. Закрийте усі відкриті частини тіла. Дочекайтеся проходження вибухової хвилі. Зверніть увагу, звідки дує вітер. Потім рухайтеся в напрямку, перпендикулярному до вітру, щоб знайти яке-небудь укриття в приміщенні, бажано внутрішню кімнату. Перед входом усередину зніміть верхній одяг та покладіть його в поліетиленовий пакет. Опинившись усередині, заклейте всі двері та вікна клейкою стрічкою. Візьміть із собою радіо та слухайте поради. Дочекайтеся поради, коли буде безпечно виходити. Мобільні мережі навряд чи працюватимуть.

Автор: WP
  Сергій Дмитрук з улюбленим предметом із рюкзака для виживання - комбінованим радіо, ліхтариком, зарядним пристроєм
Сергій Дмитрук з улюбленим предметом із рюкзака для виживання - комбінованим радіо, ліхтариком, зарядним пристроєм

Поради складні, і навіть якщо їм слідувати, шанси вижити невеликі, вважає Юлія Балашівка, завідувач відділу аварійної готовності та радіаційного контролю Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки у Києві.

За її словами, не знаючи розмірів ядерного заряду, який можуть використати, або місця, де він може вибухнути, важко зрозуміти, до чого готуватися.

Найменша російська тактична ядерна зброя, скинута на центр Києва, не зачепить найбільших районів міста. Більший пристрій матиме набагато руйнівніший вплив.

У будь-якому разі надія є, вважає вона. Навіть із більшою бомбою між ударною хвилею та опадами буде проміжок 5–15 хв., що дасть час тим, хто вижив після першого вибуху, сховатися.

"Ваші шанси не безнадійні. Вам не загрожує миттєва смерть", – сказала вона.

Саме на це розраховує Дмитрук. Він запакував досить сухої їжі та води на тиждень, а також термобілизну, газову плиту, спальний мішок, таблетки йоду, складний пристрій, що включає ліхтарик, FM-радіо та зарядний пристрій. Є також компас, який допоможе визначити напрямок вітру, і двосторонній радіозв'язок, щоб залишатися на зв'язку з друзями, які також підготовлені.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна використовує у війні більше артилерійських снарядів, ніж є в арсеналах західних країн. НАТО стає вразливим до подібної можливої масштабної наземної війни, бо 30 років відкидала ймовірність такої. США вже ухвалили рішення збільшити у себе виробництво снарядів, а також передати українцям снаряди від Південної Кореї та запустити виробництво боєприпасів у країнах колишнього соцтабору. Розповідь очевидців про життя в окупованій Новій Каховці. І чим Україна атакувала одну з найбільш захищених російських баз.

Зараз ви читаєте новину «Новітня система ППО від США та підготовка до ядерного удару: що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі