середа, 05 жовтня 2022 08:34

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ офіційно визнала газовий терор Молдови

РФ офіційно визнала газовий терор Молдови
Росія шантажує Європу припиненням поставок газу. Фото: eastnews.ua

Російський Газпром погрожує розірвати контракт із Молдовою у будь-який момент через "грубе порушення строків укладання угоди щодо врегулювання історичної заборгованості АТ "Молдовагаз".

Російський газовий монополіст також заявив, що залишає за собою право на повне припинення поставок газу Молдові у разі порушення зобов'язання з оплати газу до 20 жовтня, йдеться у повідомленні Газпрому.

"Надалі будь-які прохання молдавської сторони, що передбачають зміни контрактних умов, оформлятимуть лише у вигляді відповідних доповнень до контракту", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко визнав участь Білорусі у війні проти України

Компанія стверджує, що АТ "Молдовагаз" протягом 2022 року регулярно порушувала умови контракту щодо терміну оплати за поставлений газ, а також неодноразово зверталася до Газпрому з проханням пом'якшити контрактні зобов'язання щодо обсягів поставок.

Монополіст також заявив, що НАК "Нафтогаз України" відмовляється надавати Газпрому послугу з транспортування газу в повному обсязі. Нібито саме з цієї причини у жовтні поточного року Газпром може постачати до Молдови газ лише обсягом 5,7 млн куб. м на добу.

Німеччина, Данія та Швеція підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу "Північний потік-2". З'ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн м³ газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії. Західні країни називають те, що сталося, актом саботажу з боку РФ.

Зараз ви читаєте новину «РФ офіційно визнала газовий терор Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі