середа, 19 липня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рамштайн"-14: протимінна коаліція, навчання пілотів і снаряди
6

18 липня, відбулося 14-те засідання Контактної групи з питань оборони України, більш відоме як "Рамштайн". Воно було у форматі відеозустрічі. Союзники обговорили український контрнаступ та нагальні потреби ЗСУ. Зокрема, щодо ППО, навчання пілотів на літаках F-16 та постачання боєприпасів. Військовий експерт Петро Черник у коментарі Gazeta.ua сказав, що це була абсолютно робоча зустріч, і цей "Рамштайн" не був, на жаль, проривним, а лише узгодженням поточних потреб України.

"Найбільша проблема контрнаступу – мінні поля"

На відкритті зустрічі голова Пентагону Ллойд Остін перерахував здобутки коаліції між попереднім і теперішнім Рамштайном. За місяць від минулої зустрічі Україна отримала пакет військової допомоги від США на $800 млн з ракетами для систем ППО, касетними боєприпасами, бронетехнікою Bradley і Stryker. Допомогу від Німеччини на $770 млн з двома пусковими установками ЗРК Patriot, 25 танками Leopard, 40 БМП Marder та 20 тис. артилерійських снарядів. Від Норвегії - дві пускові установки ЗРК NASAMS. Від Франції – далекобійні ракети SCALP. Від Австралії – 70 бронемашин.

Автор: East News
  Міністр оборони США Ллойд Остін
Міністр оборони США Ллойд Остін

За словами Остіна цей "Рамштайн" відбувся в критичний момент, коли Україна продовжує дуже важливий контрнаступ, щоб відвоювати свою суверенну територію. Він додав, що міжнародні партнери знову взяли на себе зобов'язання підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

США та союзники зрушать гори, щоб забезпечити Україну критично важливими системами ППО та боєприпасами

"Зараз не час гальмувати. США та союзники зрушать гори, щоб забезпечити Україну критично важливими системами ППО, боєприпасами та іншим. Тому я вдячний усім союзникам і партнерам за їхню відданість. Я попросив наших друзів продовжувати глибоко занурюватися у свої військові запаси, бо ми збираємося зробити все можливе, щоб підтримати суверенне право України жити вільно сьогодні та в майбутньому", - сказав Остін.

Була також заслухана доповідь міністра оборони України Олексія Резнікова про найбільш нагальні потреби України на полі бою. Обговорили плани збільшення виробництва боєприпасів на національних та багатонаціональному рівнях.

Автор: East News
  Ллойд Остін та Олексій Резніков
Ллойд Остін та Олексій Резніков

Партнери заслухали доповіді Данії та Нідерландів щодо майбутнього навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16, яке має розпочатися в серпні.

"Вони продовжують працювати над узгодженим планом навчань, щоб допомогти окремим дуже охочим українським пілотам навчитися керувати літаками четвертого покоління... Така ініціатива чітко свідчить, що ми продовжуємо задовольняти нагальні потреби України та працюємо над тим, що їй потрібно у довгостроковій перспективі", - сказав Остін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Швеція та Франція підписали двосторонню угоду з Україною щодо оборонних закупівель для Києва.

"Це допоможе Україні отримати ще більш досконалі системи та сприятиме швидшій і глибшій співпраці. Продовжимо навчати, озброювати і підтримувати ЗСУ, щоби допомогти створити боєздатну й професійну українську армію, яка зможе захистити себе на нинішньому етапі, та стримати агресію в майбутньому", - заявив Остін.

"Протимінна коаліція"

Голова Об'єднаного комітету начальників штабу США Марк Міллі сказав, що від контрнаступу України не варто очікувати дуже швидких результатів.

До українського контрнаступу підготували 17 бригад із понад 63 тис. військових

Він повідомив, що коаліція підготувала 17 бригад з понад 63 тис. військових. Наступ, за його словами, буде повільним і кривавим, але він далекий від провалу - Україна ще не залучила значні резерви, поки частина її військ просувається крізь мінні поля. Партнери продовжують підсилювати військову силу України, даючи нову техніку, зброю та навчаючи військових.

"Одні лише Штати навчили 15 тис. українських військових. Подальше навчання триває. Україна досі стримує значну кількість бойової потуги, повільно і свідомо пробиваючись через російську оборону", - сказав Міллі.

Автор: East News
  Міни на розмінованій території в Херсонській області
Міни на розмінованій території в Херсонській області

За словами Міллі, росіяни, які мали час на облаштування оборони, зіткнулися з поганою підготовкою, оснащенням та низьким моральним духом, але бойові дії триватимуть ще довго. Він вважає, що найбільшою проблемою, яка додає жертв в лавах ЗСУ, є не російська авіація, а мінні поля. Тому один із нових акцентів коаліції - протимінне обладнання. З відповідною ініціативою створити коаліцію з розмінування виступила Литва.

За словами Резнікова, на зустрічі представили також ініціативу ІТ-коаліції.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен анонсувала, що найближчим часом Україна отримає партію броньованих гусеничних машин M113 від Нідерландів, Люксембургу і Бельгії разом із запчастинами. Ці машини допомагають безпечно перевозити солдатів. Техніку оснастять дистанційно керованою системою озброєння. Також на БТР можна встановити кулемети.

"Абсолютно робоча зустріч"

Військовий експерт Петро Черник у коментарі Gazeta.ua сказав, що це була звичайна робоча зустріч для уточнення потреб ЗСУ та поставок зброї.

"Це була абсолютно лінійна, робоча зустріч – навіть не медійний привід. Обговорили усі моменти, проговорені по попередніх "Рамштайнах". Головна особливість, що зустріч була онлайн, що свідчить, що вона планова і не мала бути проривною. Інакше би зустрілися наживо. По зброї - те, що для нас актуально зараз, потрібно було нам від початку великої війни – велика кількість далекобійних ракет і авіація. Коли цей черв'як нарешті прорве – важко сказати. Але одне та інше неминуче отримаємо. Питання, в якій кількості, та коли", - каже Петро Черник.

"Снарядний голод заморять касетними боєприпасами"

"Ключовим питанням зустрічі було те, що потрібно зараз. Пріоритети переглянуті. Успіх контрнаступу - надзвичайно критичне питання", - розповів LIGA.net військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник.

Міни - основна причина, чому контрнаступ не розвивається стрімко

"Міни - основна причина, чому контрнаступ не розвивається стрімко. Окупована територія килимово замінована. Росія має, схоже, необмежені запаси мін і засоби дистанційного мінування. Пророблені коридори через кілька годин наступу ЗСУ знову дистанційно мінуються. Росіяни зрозуміли, що це ефективний засіб захисту, і полюють на машини розмінування більше, ніж на танки Leopard чи машини Bradley. Увага до мінування свідчить, що "Рамштайн" переглянув пріоритети", - пояснює Мельник.

Також говорили про боєприпаси. Декілька днів тому радник президента США Джейк Салліван попередив, що в Америки значно скорочуються запаси снарядів 155-мм.

Автор: East News
  Українські військові на американській машині М113 в Оріхові Запорізької області, 11 червня
Українські військові на американській машині М113 в Оріхові Запорізької області, 11 червня

"У партнерів є розуміння проблем із запасами снарядів та обмеженими обсягами їх виробництва. Можливе вирішення проблеми - джерела, які досі обмежено використовували. Хорошим варіантом може бути постачання від США касетних боєприпасів. Вашингтон має значні їх запаси, а касетний снаряд проти живої сили замінює з десяток звичайних. Рятівним колом може стати ще, наприклад, Південна Корея, яка також присутня у цьому форматі зустрічей. Враховуючи її запаси та виробничі потужності, вона завжди перебуває у стані підготовки до війни", - каже Мельник.

Інший пріоритет зустрічі - посилення ППО. Він має щонайменше дві складові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

По-перше, наступ потребує підсилення фронтової ППО, оскільки росіяни все ще мають перевагу у повітрі, дошкуляючи ЗСУ гелікоптерами Ка-52 та дронами, які нищать бронетехніку, такими як Ланцет чи FPV.

Посилення захисту міст за допомогою ППО – пріоритет. Попри санкції, росіяни наростили виробництво ракет

По-друге, посилення захисту міст. Попри санкції, росіяни наростили виробництво ракет. Не всі міста мають захист, порівняний з київським. Приклад – недавнє влучання ракетами "Калібр" по будинку у Львові.

Загострює потреби і наближення холодів. За словами фахівців, Україна не може відновити до зими всі пошкоджені росіянами енергетичні об'єкти. А нові кампанії терору ракетами і дронами проти енергетики виключати не можна.

"Пріоритети - великі міста, критична інфраструктура і фронтові тактичні засоби для прикриття військ. Ситуація погіршується з браком авіації. Має бути комплексний підхід, бо захист всієї території України лише наземними ППО - непосильна задача навіть для партнерів", – каже Мельник.

"США дадуть дрони та протидронні системи"

Як правило, результати "Рамштайну" виливаються в оголошення нових пакетів допомоги протягом декількох днів і тижнів після засідання.

За даними Reuters, найближчими днями США оголосять про черговий пакет на $1,3 млрд з системами ППО. А також антидроновими системами Vampire, системами протидії безпілотникам DroneShield, дронами Phoenix Ghost та Switchblade, боєприпасами.

"В цілому, станом на зараз США вже дали Україні допомоги у розмірі на понад $40 млрд", - сказав на зустрічі генерал Міллі.

Автор: East News
  Американський пілот Девід Браун на виставці «Ле-Бурже» у Франції біля літака F-16, 20 червня. У серпні мають розпочатися довгоочікувані навчання українських пілотів на цих літаках
Американський пілот Девід Браун на виставці «Ле-Бурже» у Франції біля літака F-16, 20 червня. У серпні мають розпочатися довгоочікувані навчання українських пілотів на цих літаках

Наступний "Рамштайн" – через місяць. У серпні має нарешті розпочатися підготовка українських пілотів на F-16. Лідери авіакоаліції, Нідерланди та Данія, інформували партнерів про свої плани.

"Ймовірно, тема авіації знову звучатиме на наступному засіданні. Але головна робота щодо літаків вже виконана. Є політичне рішення, більш-менш узгоджені технічні деталі. Зараз має йти тиха робота по планах - підготовка пілотів, технічного персоналу, налагодження логістики, постачання самих літаків. Цей процес вже іде планово. Яких би швидких результатів ми не хотіли, але потрібні місяці, щоб літаки можна було застосовувати максимально ефективно", - каже Мельник.

З квітня 2022 року міністри оборони 50 країн збираються на зустрічі, де обговорюють надання військової допомоги Україні. Серед тем, зокрема, постачання танків, засобів ППО, різноманітної військової техніки, снарядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Зустрічі отримали назву за місцем проведення першої - на базі повітряних сил США "Рамштайн" у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах. Надалі зустрічі відбувалися в різних форматах і в різних місцях.

Минула, 13-та зустріч, відбулася 15 червня в Брюсселі. Тоді партнери України розділили зобов'язання і домовилися про формування нових пакетів військової допомоги для Києва. Данія, Нідерланди, Велика Британія та США вирішили дати сотні ракет для ППО. Канада $500 млн і також ракети для ППО. Норвегія і Німеччина багаторічні пакети підтримки. Данія пакет довгострокової військової допомоги на $2,6 млрд до 2024 року. Але головне, що держави тоді взяли на себе зобов'язання тренувати українських пілотів, зокрема на винищувачах F-16.

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Він передбачає, що українські пілоти, техніки та інший персонал візьмуть участь у навчальній програмі.

Зараз ви читаєте новину «"Рамштайн"-14: протимінна коаліція, навчання пілотів і снаряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі