понеділок, 13 березня 2023 11:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін сприйняв Пригожина як загрозу та попередив його про наслідки – ISW

Путін сприйняв Пригожина як загрозу та попередив його про наслідки – ISW
Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, ймовірно, втратив довіру президента РФ. Фото: ТАСС

Російський олігарх та засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин намагався просунути до міноборони РФ афілійованих посадовців.

Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, сприйняв його як загрозу та попередив про наслідки. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті

За даними аналітиків, Пригожин разом з головою Чечні Рамзаном Кадировим намагались підірвати владу міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Таким чином, вони прагнули отримати доступ до складів боєприпасів і бюджету російського оборонного відомства, кажуть фахівці.

"Пригожин активно націлився на губернатора Санкт-Петербурга Олександра Бєглова. Стверджував, що найняв власних радників до місцевої адміністрації, ймовірно, в надії отримати політичну та комерційну владу в місті. 20 лютого Пригожин зізнався, що (Сергій. – Gazeta.ua) Суровікін допомагав "Вагнеру" отримати боєприпаси", – йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин втратив доступ до зеків і перемкнувся на цивільних – британська розвідка

На думку аналітиків, військово-політичні амбіції Пригожина, ймовірно, насторожили Путіна в жовтні минулого року, коли кремлівський режим був найбільш вразливим.

Експерти впевнені, що своєю згадкою про повстання Пугачова, яке кинуло виклик владі Катерини Великої, Путін попередив Пригожина про наслідки його дій.

"Дивна публічна заява Путіна ні про що, можливо, була прямою відповіддю на критику Пригожиним воєнних дій і спроб посилити власний військовий і політичний вплив. Офіційні особи Кремля також підтвердили, що Путін все більше віддає перевагу лояльності над компетентністю у своєму найближчому оточенні, і Путін, можливо, сприйняв критику Пригожина як форму нелояльності", – припускають експерти.

Водночас вони впевнені, що засновник ПВК не збирався кидати виклик очільнику Кремля. Однак останній сприйняв як загрозу агресивну саморекламу Пригожина через осіб, які мали довіру Путіна.

"Зрештою, Шойгу та (Валерія. – Gazeta.ua) Герасимов роками були лояльними до Путіна та його структури режиму та, ймовірно, помилилися через надмірну лояльність – не змогли сказати Путіну те, чого Путін не хотів чути – рису, яку Путін, здається, готовий пробачити", – підсумували в ISW.

11 січня Сергій Шойгу зняв Сергія Суровікіна з посади командувача війною проти України й призначив замість нього Валерія Герасимова – голову генштабу РФ. Суровікін став його заступником.

13 березня ISW заявив про апогей конфлікту між міноборони РФ та Євгеном Пригожиним на тлі битви за Бахмут. За їхніми словами, міноборони дедалі більше обмежує можливість голови ПВК "Вагнер" вербувати засуджених і отримувати боєприпаси.

Пригожину, ймовірно, намагаються помститися. А згодом Володимир Путін і міноборони Росії можуть використати його як "цапа відбувайла" за дорогу операцію проти Бахмута, йдеться в огляді.

Зараз ви читаєте новину «Путін сприйняв Пригожина як загрозу та попередив його про наслідки – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі