понеділок, 21 серпня 2023 09:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін домігся часткового розформування ПВК "Вагнер"

Путін домігся часткового розформування ПВК "Вагнер"
Зусилля Кремля з розформування ПВК "Вагнер" мають перші результати. Фото: eastnews.ua

Кремлю вдалося домогтися часткового успіху у розформуванні приватної військової компанії "Вагнер".

Командири ПВК звинуватили двох своїх високопоставлених представників у зраді на користь приватної армії "Редут", афілійованої із Міноборони Росії, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Командир "вагнерівців" Антон "Лотос" Єлізаров заявив, що Андрій Трошев, відомий як "Сєдой", залишив ПВК разом із іншим командиром, якого пізніше ідентифікували як Вадима В. на прізвисько "Хрусталь". Єлізаров стверджував, що Трошев ніколи не командував підрозділами "Вагнера" і не входив до Ради командирів ПВК. Натомість Євген Пригожин неодноразово представляв Трошева як свого особистого представника і директора "Ліги захисту інтересів ветеранів локальних воєн і військових конфліктів", – йдеться у повідомленні.

Трошев був близькою довіреною особою Пригожина. Завдяки своїй роботі з ПВК "Вагнер" він встановив зв'язки з російським диктатором Володимиром Путіним і Міноборони Росії. Трошев раніше звертався до президента РФ від імені "вагнерівців", а 29 червня Путін назвав його пов'язаним з Кремлем командиром ПВК "Вагнер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 танків і сотні окупантів за добу: оновили втрати РФ в Україні

Командир "вагнерівців" на прізвисько "Колдун" стверджував, що "Хрусталь", який очолював кадровий відділ ПВК "Вагнер", зараз телефонує найманцям, щоб завербувати їх до нової ПВК для операцій в Африці. Пов'язаний із "Вагнером" так званий воєнкор і командири групи "Вагнера" критикували Трошева і "Хрусталя" за боягузтво й численні особисті та професійні невдачі. Вони стверджували, що військові командири "Вагнер" не покинули ПВК, йдеться у звіті ISW.

Зрада Трошева і "Хрусталя", наголошують в ISW, може свідчити про зростаючий розкол у керівництві ПВК. А це вказує, що зусилля Кремля і Міноборони РФ з розформування групи "Вагнера" частково увінчалися успіхом.

"Очевидно, Кремль використовує Трошева і "Хрусталя" для вербування бійців і командирів ПВК "Вагнер", обіцяючи нові місії в Африці. Одночасно з цим висувають умови для обмеження контингенту Пригожина від продовження операцій в Африці і на Близькому Сході. Публічне засудження Трошева і "Хрусталя" джерелами "вагнерівців" свідчить, що Пригожин намагається утримати інших командирів і представників групи "Вагнер" від виходу з ПВК", – вважають американські аналітики.

Українські удари по російських тилах демонстративно погіршують моральний стан російських військ в Україні. Це може загрожувати стійкості російської оборони на багатьох критичних ділянках фронту.

Російські фронтові підрозділи, особливо на півдні України, часто стикалися з погіршеним моральним станом після українських ударів по тилах, пишуть аналітики.

Зараз ви читаєте новину «Путін домігся часткового розформування ПВК "Вагнер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі