пʼятниця, 01 березня 2024 23:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Проєкт мирної угоди між Україною та РФ, який обговорювали у квітні 2022 року, з'явився у ЗМІ: чого хотіла Росія

Проєкт мирної угоди між Україною та РФ, який обговорювали у квітні 2022 року, з'явився у ЗМІ: чого хотіла Росія
The Wall Street Journal опублікував умови миру між Росією та Україною, які обговорювалися у квітні 2022 року. Фото: nvip.com.ua

Проєкт мирних угод між Росією та Україною, який обговорювався у квітні 2022 року, передбачав низку поступок з боку української сторони.

Проте Україна на них не погодилася. Про це пише The Wall Street Journal.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можливостей домовитися не було": у Зеленського розповіли про вимоги Росії навесні 2022 року

У проєкті йшлося про те, що для укладення миру Росія встановлює для України наступні умови:

- забороняє Україні отримувати іноземну зброю і вступати в НАТО (в ЄС - можна);

- російська мова повинна використовуватися нарівні з українською в органах влади та судах;

- Україна повинна скоротити чисельність ЗСУ до 85 тисяч солдатів, 342 танків і 519 артилерійських систем, а дальність ракет обмежити 40 км. Київ нібито наполягав на 250 тисячах військовослужбовців, 800 танках і 1900 артилерійських знаряддях;

- РФ зберігає анексований Крим. Майбутнє територій на сході України, окупованих РФ із 2014 року, не було включено до проєкту - його мали обговорити особисто Путін і Зеленський. Їхня зустріч так і не відбулася;

- у разі порушення договору нейтралітет України захищатимуть сама Росія, США, Велика Британія, Китай і Франція.

Як стверджують у WSJ, українські перемовники вимагали закриття повітряного простору і надання гарантами безпеки зброї в разі нападу Росії. Москва з цим не погодилася. Також Київ відмовився скасувати всі взаємні санкції з Росією.

Переговори тривали до червня 2022 року та припинилися з ініціативи України, пише WSJ. У Москві раніше стверджували, що переговори завершилися вже у квітні.

Коментуючи публікацію, речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Москва не хотіла б оприлюднення документа і що зараз, у разі відновлення мирних переговорів, умови Росії вже будуть іншими – оскільки відтоді вона оголосила про анексію чотирьох українських регіонів.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з наразі не бачить ймовірності переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним.

З президентом Росії наразі неможливо сідати за стіл перемовин, адже він не бажає чути нікого і нічого. Про це Зеленський сказав під час пресконференції за підсумками форуму "Україна. Рік 2024".

Він також заявив, що Україна не програє у цій війні, адже найважче було два роки тому. Президент наголосив, що у нас "немає альтернативи не перемогти".

Зараз ви читаєте новину «Проєкт мирної угоди між Україною та РФ, який обговорювали у квітні 2022 року, з'явився у ЗМІ: чого хотіла Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі