пʼятниця, 01 березня 2024 15:52

Спецтема: Війна Росії проти України

"Можливостей домовитися не було": у Зеленського розповіли про вимоги Росії навесні 2022 року

"Можливостей домовитися не було": у Зеленського розповіли про вимоги Росії навесні 2022 року
Радник голови ОП Михайло Подоляк прокоментував матеріал Wall Street Journal про вимоги, які поставила РФ перед Україною на початку повномасштабного вторгнення. Фото: Getty Images

Радник голови Офіса президента України Михайло Подоляк прокоментував матеріал Wall Street Journal про вимоги, які поставила РФ перед Україною на початку повномасштабного вторгнення.

За його словами, тоді жодних реальних можливостей домовитися не було. Він навів низку аргументів у Telegram.

Подоляк запропонував користуватися логікою та повторно оцінити відомі факти.

"РФ масштабно заходить в іншу країну й масово вбиває громадян цієї країни. Мета - захоплення території, переформатування держави, пряма та опосередкована окупація", - пише радник голови ОП.

За словами Подоляка, на першому й наступних етапах переговорів Росія ультимативно вимагала віддати їй вже окуповані території та юридично від них відмовитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГУР потролило Путіна за те, що він робить з Росією

"Відмовитися від своєї суб'єктності (невступ до альянсів, відмова від культурної та інформаційної ідентичності), відмова від власної армії. Ці умови були незмінними. Де тут можна прочитати пропозицію "миру", а не безумовної капітуляції?", - зазначає він.

Подоляк також наголосив, що після тактичних поразок у північних областях України та втечі окупантів з Київської області розкрилися масові факти геноцидних практик РФ та її справжніх намірів в Україні, що "остаточно унеможливило будь-які контакти з РФ".

"Висновок простий. Жодних реальних можливостей домовитися не було. Умови капітуляції РФ не змінювала. Україна категорично ніколи цих умов не приймала", - наголосив Подоляк.

Радник голови ОП повідомив, що і сьогодні РФ хоче знищити Україну, але "шукає можливості виторгувати собі оперативну паузу, щоб закінчити мілітаризацію, розширити мобілізацію і на наступному етапі масштабувати бойові дії.

"Питання: навіщо періодично повертатися до неіснуючої теми й намагатися видати відомі капітуляційні вимоги РФ за щось нове, що абсолютно точно не могло привести до "миру", - зазначає радник голови ОП.

Раніше WSJ опублікувало матеріал, в якому містилися вимоги, які поставила РФ перед Україною на початку повномасштабного вторгнення.

Журналісти ознайомилися з 17-сторінковим документом, складеним під час мирних переговорів Києва і Москви після початку повномасштабної війни. Він датований 15 квітня 2022 року.

У документі сказано, що для укладення миру країна-агресор забороняє Україні отримувати іноземну зброю і вступати в НАТО. При цьому вступати в ЄС - можна. Також Київ мав запровадити російську мову нарівні з українською в органах влади та судах.

Зараз ви читаєте новину «"Можливостей домовитися не було": у Зеленського розповіли про вимоги Росії навесні 2022 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі