середа, 09 лютого 2022 14:55

Провальний візит Макрона в Москву й некрофілія Путіна – що пише світова преса
8

Американське Politico критикує президента Франції Еммануеля Макрона, який хотів себе показати лідером Європи, але натомість став хлопчиком для биття під час візиту в Москву й зустрічі з Володимиром Путіним. ВВС пише, що Москва далі проштовхує свої вимоги до НАТО щодо неприйняття України. А ділове американське видання Business Insider звернуло увагу, що Путін використав метафору про зґвалтування і некрофілію, коли говорив про відносини з Україною. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ про останні візити Макрона.

"Зухвалий Путін розтоптав Макрона в Москві", Politico, США

Після понад п'ятигодинних переговорів із Путіним у Москві мало хто сумнівався, що Макрон увійшов у лігво ведмедя гризлі, де його покалічили.

Президент Франції стверджував, що це унікальна нагода переконати Путіна піти шляхом деескалації. Натомість Путін обрав шлях протистояння, заявивши, що Крим – це Росія. І якщо Україна вступить у НАТО, європейські країни "автоматично" будуть у стані війни з РФ. Тицьнувши пальцем у французького репортера, він сказав, що "Росія – військова та ядерна наддержава". Попередив, що "переможців у ядерній війні не буде, і ви будете втягнуті в цей конфлікт проти волі".

Путін висміяв неодноразові твердження західних лідерів, що НАТО – "оборонний Альянс". Послався на операції в Сербії, Афганістані, Сирії та Лівії як доказ зворотного. Він повторив свої слова, що революція на Майдані 2014 року була "державним переворотом". Звинуватив Київ у спробі розв'язати війну на Сході України "воєнним шляхом" і тролив українську владу, запропонувавши політичний притулок колишньому президенту Петру Порошенку, якого звинувачують у державній зраді.

Автор: Reuters
  Американське видання Politico критикує Макрона, який не реагував на провокаційні слова Путіна про російський Крим
Американське видання Politico критикує Макрона, який не реагував на провокаційні слова Путіна про російський Крим

Якоїсь миті, наполягаючи на примусі Києва до виконання Мінських мирних угод, Путін процитував рядок із непристойної пісні з алюзіями на зґвалтування і некрофілію: "Нравится, не нравится – терпи, моя красавица".

На все це Макрон практично нічого не відповів. Тільки наполягав, що важливо надалі говорити. І навіть у цьому питанні Путін був зверхнім, говорячи, що під час зустрічі відчував, що Макрон "мучить" його, говорячи забагато в спробах знайти якесь рішення.

Німеччина й США діятимуть синхронно, щоб відповісти на агресію Росії проти України

Нездатність Макрона відповісти на провокаційні слова Путіна, заявити про тверду позицію Франції і ЄС про те, що Росія незаконно анексувала Крим, нагадала провальний візит до Москви 2021 року глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля. Той мужньо стояв поруч із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим, який назвав ЄС "ненадійним партнером".

Прагнення Макрона показати глибоку турботу про потреби й інтереси Росії також різко контрастувало із заявами президента США Джо Байдена, який у понеділок зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Вашингтоні. Білий дім попередив, що газопровід "Північний потік-2", що йде з Росії в Німеччину, ніколи не запустять, якщо Росія нападе на Україну. Шольц не повторив загроз щодо суперечливого трубопроводу, але наполягав, що Німеччина й США діятимуть синхронно, щоб відповісти на агресію Росії проти України.

Макрон послався на "травму", яку Москва пережила після розпаду СРСР

Там, де Байден і Шольц були сповнені рішучості зміцнити жорстку лінію Заходу, Макрон говорив у тоні умиротворення, неодноразово висловлюючи занепокоєння щодо інтересів Росії. Посилався на "травму", яку Росія пережила за 30 років після розпаду СРСР.

Путін зі свого боку не мав вигляду травмованого. Навпаки, використав прес-конференцію після зустрічі з Макроном, щоб піти в наступ, знову викладаючи свої претензії до НАТО й України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, як Байден позаочі називає Путіна

"Якщо Україна буде в НАТО і вирішить повернути Крим воєнним шляхом, країни Європи автоматично опиняться у військовому конфлікті з Росією", – сказав він.

Путін наполягав, що ні він, ні Макрон не хотіли б такого розвитку подій. Але він жодного разу не висловив готовності відвести війська від кордонів України, звідки вони можуть розпочати вторгнення в Україну будь-якої миті. Навпаки, стверджував, що Київ зайнявся аналогічним нарощуванням військ довкола Донбасу й українці можуть спробувати розв'язати питання воєнним шляхом.

Теоретично Франція може в односторонньому порядку задовольнити вимогу Путіна щодо гарантій, що Україна ніколи не вступить у НАТО. Будь-хто з 30 союзників в Альянсі може заблокувати вступ нового члена. Але Макрон не пропонував це зробити. Принаймні публічно.

Путін дійшов висновку, що Макрон не бажає чи не може виконати вимог Росії, і в результаті не запропонував нічого натомість

Зрештою, Путін, схоже, дійшов висновку, що Макрон не бажає чи не може виконати вимоги Росії, і в результаті не запропонував нічого конкретного натомість.

Візит Макрона в Москву спочатку був ризикованим гамбітом. НАТО й США вже відповіли у письмовій формі на вимоги Росії щодо гарантій безпеки. Оскільки Кремль усе ще зважує свою відповідь, незрозуміло, що Макрон міг сказати чи запропонувати, якщо взагалі міг щось, що б не розкололо єдності Заходу й не заплутало меседжів від Брюсселя і Вашингтона.

"Макрон заявив, що Путін не обіцяє нової ескалації в Україні", ВВС, Велика Британія

Макрон заявив журналістам, що Путін запевнив його, що російські війська не роздмухуватимуть кризи біля кордонів України.

"Я заручився запевненнями Путіна, що не буде погіршення чи ескалації ситуації", – сказав Макрон перед зустріччю із Зеленським.

Але Росія заявила, що будь-яке припущення про гарантії було б "неправильним". Москва заперечує плани про вторгнення, але зібрала біля кордонів України понад 100 тис. військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза вторгнення РФ в Україну: лідери трьох країн виступили зі спільною заявою

Макрон цього тижня перебуває в дипломатичному турне. Він прибув до Києва у вівторок після майже 6 год. переговорів із Путіним у Москві в понеділок. На пресконференції із Зеленським сказав, що тепер є шанс "просунути переговори між Росією та Україною вперед", і він бачить "конкретні рішення" для зниження напруги.

Зеленський закликав Путіна зробити кроки задля зниження напруги. Лідер України абсолютно не довіряє главі Кремля

"Відвертість – це нормально. Але тільки, якщо то не гра. Не надто вірю словам. Вважаю, кожен політик може бути прозорим, роблячи конкретні кроки", – сказав він, коли Макрон розповів про відверті розмови з Путіним.

Зеленський привітав підтримку Макрона й сказав, що вони мають "спільне бачення" проблем України, Європи та світу. Але були також незручні моменти. Макрону довелося заперечувати, що він назвав Фінляндію можливою моделлю для відносин України з НАТО – близької країни, але не члена Альянсу.

Путін говорив, що хоче активізувати Мінські угоди. Це також виклик для Зеленського. Лідер України, як і більшість українців, боїться, що реалізація підписаних у розпал війни угод у їх нинішньому вигляді зміцнять позицій Москви й проросійських сепаратистів.

Іноземні лідери приїжджають і їдуть із Києва так часто, як ця столиця ніколи раніше не бачила

Зеленський насолоджується міжнародною підтримкою, що зростає. Іноземні лідери приїжджають і їдуть із Києва так часто, як ця столиця ніколи раніше бачила. Ця криза ще не ослабла, але видається вже дещо менш гострою.

З Києва Макрон вилетів до Берліна, де приєднався до лідерів Німеччини й Польщі, висловивши спільну підтримку суверенітету України.

У понеділок Путін натякнув, що деякі пропозиції Макрона "можуть лягти в основу подальших спільних кроків", хоча "про них, мабуть, ще зарано говорити". За словами Кремля, Макрон, можливо, прибув до Москвм з деякими "зернами розуму", але вони ще не вилилися в угоду. Росія тримає порох сухим, називаючи переговори довгими, але інформативними.

Автор: Reuters
  Зеленський заявив Макрону, що не вірить словам Путіна
Зеленський заявив Макрону, що не вірить словам Путіна

Будь-яке припущення, що Франція уклала сепаратну угоду, також швидко відкидали. Пєсков заявив, що Москва й Париж не зможуть укласти угоду, бо Франція не є лідером НАТО.

Основна увага Росії надалі зосереджена на США. Москва ще раз наголосила на побоюваннях щодо можливого розширення НАТО, яке залишилося без відповіді.

Поки обидві сторони ведуть переговори й планують нові, війська стоять на кордонах з Україною та в країнах на східному фланзі НАТО.

"Фінляндизація" України – частина дипломатичного дискурсу. Але що вона означає?", The New York Times, США

Макрон у понеділок ужив термін епохи холодної війни, заявивши в Москві, що "фінляндизація" України була "одною з моделей, що обговорювали" для розрядки напруженості у відносинах із Росією.

У вівторок, стоячи поряд із Зеленським у Києві, Макрон заперечував, що казав те, що спричинило розбіжності не лише з українцями, але також зі США. Але ідея знову обговорюється у дипломатичних колах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінський депутат поплатився посадою за заклик щодо недопускання України в НАТО

Термін належить нейтралітету Фінляндії під час холодної війни, закріпленого в договорі 1948 року з Москвою. Договір гарантував Гельсінкі, що, на відміну від інших країн Східної Європи, вони не зіткнуться з радянським вторгненням. Натомість ті погодилися не вступати до НАТО й дозволили Москві впливати на внутрішню та зовнішню політику.

Україна йде на Захід в економічному й політичному сенсі, опираючись впливу Росії. 2008 року НАТО заявило, що планує прийняти Україну, хоча країна ніколи не подавала заявку на членство, і офіційні особи НАТО кажуть, що цього не станеться найближчим часом.

"Фінляндизація" відкидає таку можливість і дозволяє Москві грати роль в українських справах. Такі поступки Київ та НАТО відкинули як неприйнятні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Красуня, але не твоя: Зеленський відповів Путіну на скандальну заяву

"Усе це йде врозріз із тим, чого прагнула Україна. Це був би великий відхід від довготривалої мети вступу в НАТО і ЄС, чого українці хотіли", - каже директор з Північної Європи Atlantic Council Анна Вісландер.

"Схема, запропонована Макроном, – спосіб розв'язання проблеми шляхом ухвалення рішення без участі українців", – каже молодший науковий співробітник Chatham House Річард Вітмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін виправдовувався за ескалацію - Макрон

Президент Байден каже, що Україна має бути вільною у виборі союзів. Путін давно стверджує, що Україна і Росія - одна країна з нерозривними історичними й культурними узами. 2014-го після масових протестів, які вигнали проросійського президента з України, Росія вторглася в Крим і анексувала його, а також підтримала сепаратистську війну на Донбасі, яка все ще триває. Оскільки Путін хоче розширити сферу впливу і підірвати незалежність України, а Захід дає зрозуміти, що не піде на війну проти Росії, щоб захистити Київ, деякі експерти стверджують, що "фінляндизація" – найкращий курс для України.

"Путін цитував текст пісні про зґвалтування та некрофілію, щоб пояснити вимоги до України", Business Insider, США

Путін цитував панк-рок-пісню радянських часів про зґвалтування та некрофілію, щоб показати, чого Росія хоче від України

Путін цитував панк-рок-пісню радянських часів про зґвалтування та некрофілію, щоб показати, чого Росія хоче від України.

Путін зробив цей коментар на пресконференції в понеділок після п'ятигодинної зустрічі з Макроном, на якій президент Франції намагався переконати його знайти дипломатичне розв'язання української кризи.

На спільній пресконференції Путін звинуватив НАТО й Захід у провокації Росії. Заявив, що необхідно змусити Україну виконувати Мінські угоди. Путін розкритикував Зеленського за їх невиконання і послався на непристойний текст пісні, щоб показати, чого він хоче.

"Нравится, не нравится – терпи, моя красавица", – сказав Путін.

Автор: Reuters
  Путін як метафору про примус України використав слова пісні про зґвалтування та некрофілію
Путін як метафору про примус України використав слова пісні про зґвалтування та некрофілію

Путін цитував "Сплячу красавицу в гробу" – пісню радянського панк-рок-гурту "Красная плесень".

"Спит красавица в гробу. Я подкрался и е..у. Нравится, не нравится – спи, моя красавица", – такі в пісні слова.

Текст прямо натякає на зґвалтування та некрофілію, припускаючи, що Путін хоче, щоб Україна погодилася на його вимоги, не чинячи опір.

Представник Кремля заперечував, що слова Путіна взяті з пісні, а радше з фольклору.

Автор: BBC
  Російські війська залишаються навколо України
Російські війська залишаються навколо України

Мінські угоди – складний документ про припинення бойових дій на Донбасі та надання регіону унікального статусу, зокрема проведення там виборів.

"Усім зрозуміло, що нинішня влада в Києві взяла курс на демонтаж Мінських домовленостей. Немає зрушень із таких принципових питань, як-от конституційна реформа, амністія, місцеві вибори, юридичні аспекти особливого статусу Донбасу", - заявив Путін у понеділок.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Макрон під час візиту до Москви нібито домовився з Путіним, що Москва відведе військових від українських кордонів. На які поступки за це погодився французький лідер – невідомо. Але тепер він має переконати прийняти ці домовленості президентів Байдена, Зеленського та інших лідерів Європи.

Зараз ви читаєте новину «Провальний візит Макрона в Москву й некрофілія Путіна – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі