середа, 09 лютого 2022 06:26

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Загроза вторгнення РФ в Україну: лідери трьох країн виступили зі спільною заявою

Загроза вторгнення РФ в Україну: лідери трьох країн виступили зі спільною заявою
Лідери країн закликали Росію до деескалації. Фото: Reuters

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Польщі Анджей Дуда обговорили у Берліні ситуацію навколо України.

За результатами перемовин лідери висловили підтримку Україні та заявили про спільність позицій у питанні російської загрози, пише DW.

Шольц заявив, що країни-члени НАТО мають спільну думку щодо того, якою має бути реакція у разі повномасштабного наступу Росії на Україну.

"Нашою спільною метою є уникнення війни в Європі. Розміщення російських військ на кордонах України дуже непокоїть і наша оцінка цієї ситуації є однаковою", - сказав Шольц.

Дуда зазначив, що Польща, Франція та Німеччина продовжать працювати для деескалації ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Польщі запропонував провести на найвищому рівні зустріч НАТО-Україна

"Ми мусимо знайти вихід, аби уникнути війни. Як я казав, це наша головна мета. Я вірю, що ми її досягнемо. Я вважаю, що сьогодні найважливішою є єдність та солідарність", = заявив лідер Польщі.

Він наголосив, що зараз дуже важливою є демонстрація того, зо Захід "говорить в один голос" та не відступає.

Макрон своєю чергою закликав провести безпекові перемовини з Росією, аби затвердити непорушність європейських кордонів.

"Ми разом повинні знайти спосіб розпочати важкий діалог з Росією", - заявив Макрон.

7 лютого у Москві Еммануель Макрон зустрічався президентом Росії Володимиром Путіним. Переговори тривали понад 5 год. Путін сидів за довгим білим столом напроти французького колеги. Макрон під час візиту нібито домовився з Путіним, що Росія відведе війська від українських кордонів. На які поступки за це погодився французький лідер – невідомо.

8 лютого Макрон прибув в Україну. Президент Володимир Зеленський зустрів французького колегу в Маріїнському палаці у Києві. Після перемовин із президентом України Макрон наголосив на необхідності виконувати Мінські домовленості.

Зараз ви читаєте новину «Загроза вторгнення РФ в Україну: лідери трьох країн виступили зі спільною заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі