середа, 30 березня 2022 13:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща закликала ЄС накласти додаткові мита на російські газ і нафту

Польща закликала ЄС накласти додаткові мита на російські газ і нафту
Польща здійснила низку кроків, які зменшили її залежність від постачання газу з РФ. Фото: pixabay.com

30 березня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Євросоюз накласти податок на усі імпортовані російські енергоносії.

Такий крок був би справедливим, заявив Моравецький у своєму зверненні до Єврокомісії, повідомляє Associated Press.

"Польща планує відмовитися від імпорту російської нафти до кінця 2022 року. Країна вже припинила імпорт російського вугілля та розраховує припинити імпорт газу з травня", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина визнала ігнорування енергетичної загрози з боку РФ

Моравецький зазначив, що Польща найрішучіше серед країн Європи відмовляється від російських енергоресурсів. Прем'єр наголосив, що гроші, які Росія отримує за експорт нафти та газу, йдуть на фінансування її воєнної машини, а це вкрай необхідно зупинити.

Раніше Польща здійснила низку кроків, які зменшили її залежність від постачання газу з РФ. Зокрема, збудувала СПГ-термінал у Свіноуйсьце на Балтійському морі, через який можливі поставки з Катару, США та Норвегії. Наразі добудовується "Балтійський трубопровід", який сполучає країну із Норвегією.

Тим часом Німеччина готується до ймовірного блокування Кремлем постачання природного газу з Росії.

Фізичні потоки газу трубопроводом Ямал-Європа на компресорній станції Мальнов у Німеччині вдень 29 березня впали до нуля.

У Кремлі пригрозили Європі перекрити газ, якщо Захід не платитиме за російське постачання в рублях.

Напередодні країни "Великої сімки" офіційно заявили, що відмовляються платити за постачання російського газу в рублях, оскільки таке одностороннє рішення Кремля є очевидним порушенням укладених договорів.

Росія може бойкотувати постачання газу. Однак міністри енергетики G7 "готові до будь-яких сценаріїв".

Зараз ви читаєте новину «Польща закликала ЄС накласти додаткові мита на російські газ і нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі