понеділок, 06 березня 2023 06:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Підсанкційне судно РФ із військовим вантажем увійшло в Чорне море – ЗМІ

Підсанкційне судно РФ із військовим вантажем увійшло в Чорне море – ЗМІ
Російська Федерація зі своїх баз у Сирії змогла перекинути зброю до Чорного моря. Фото: navalnews.com

Вантажне російське підсанкційне судно перетнуло Босфор і зайшло у Чорне море, прямуючи із Сирії до порту в Новоросійську. Це російський порт і велика військово-морська база неподалік Керченського мосту.

Корабель Sparta IV належить російській компанії "СК Південь", яка перебуває під санкціями Сполучених Штатів Америки, пише Naval News.

"Туреччина від початку війни в Україні закрила для російських військових кораблів шлях через протоки між Середземним та Чорним морями. Водночас на допоміжні та торгові судна заборона не поширюється", – ідеться у повідомленні.

Після землетрусу в Туреччині та Сирії на початку лютого корабель доставив до сирійського порту Тартус гуманітарну допомогу. Згодом судно вирушило назад до Росії. До Босфору судно зайшло 1 березня, перед цим його супроводжував ракетний корвет ВМФ РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію спіймали на експорті підсанкційних товарів: деталі махінації

"Корабель тихо і швидко пройшов через Босфор у темний час доби. Його осадка свідчила про велике завантаження", – сказано в публікації.

За версією Naval News, на борту корабля може бути військове обладнання. У сирійському Тартусі розташована російська військово-морська база.

Україна закликала Анкару заблокувати рух російських суден, які перевозять військову техніку. Ці судна відправляються з російської бази в Сирії, а потім проходять через контрольовані Туреччиною протоки Босфор і Дарданелли.

Це єдиний шлях, яким російські кораблі можуть дістатися із Середземного в Чорне море. Туреччина закрила свої протоки для військових кораблів, тож Росія не може перекинути свої військові судна, однак торговельні кораблі часто провозять зброю.

Зараз ви читаєте новину «Підсанкційне судно РФ із військовим вантажем увійшло в Чорне море – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі