пʼятниця, 21 червня 2024 11:09

Від партії Орбана вимагають офіційної заяви про підтримку України

Від партії Орбана вимагають офіційної заяви про підтримку України
Партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана мала намір приєднатися до "Європейських консерваторів і реформістів". Фото: rfi.fr

Угорська партія "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана має надати письмову заяву про підтримку України, якщо вона хоче приєднатися до "Європейських консерваторів і реформістів" (ЄКР) у Європарламенті.

Про це заявив віцеголова політичної групи Нікола Прокаччіні, повідомляє Euractiv.

За його словами, ця вимога також стосується і румунської ультраправої партії AUR, яка вже приєдналася до групи консерваторів цього тижня.

"Ми попросили AUR зробити офіційну письмову заяву про односторонню підтримку української справи. Без цього приєднання до групи ЄКР було б неможливим, оскільки ми завжди підтримували Київ", - сказав Прокаччіні.

Він є депутатом Європарламенту від партії "Брати Італії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Євросоюзі "перейшли на особистості": намагаються погодити кандидатів на найвищі керівні посади

"Якщо в майбутньому Орбан також захоче приєднатися до консерваторів, йому доведеться зробити те ж саме", – додав політик.

До ЄКР цього тижня вже приєдналися нові члени, в тому числі з партії "Данські демократи", болгарської партії "Є такий народ", литовської партії "Союз фермерів і зелених", французьких депутатів Європарламенту, колишніх членів партії "Реконкіста", а також Альянсу за союз румунів (AUR).

Після приєднання нових членів ЄКР стала третьою за величиною групою в Європарламенті. Вона обігнала ліберальну групу "Оновити Європу".

"Фідес" та ЄКР зустрічалися протягом декількох місяців для переговорів про приєднання політсили Орбана. Однак тепер партія влади Угорщини заявила, що вона не прймає приєднання AUR до консерваторів.

"Фідес" ніколи не буде ділити групу в Європейському парламенті з такою партією. Це не підлягає обговоренню", - заявив прессекретар угорського уряду Золтан Ковач.

Він висловив невдоволення позицією румунської націоналістичної партії щодо угорської меншини в країні.

У більшості країн Європейського Союзу 9 червня пройшли вибори в Європарламент. Проукраїнська Європейська народна партія (ЄНП) отримає найбільшу кількість мандатів і збереже лідерську позицію - 180 депутатських голосів із 720 місць.

У топ-списку фракцій буде також: Прогресивний альянс соціалістів і демократів (СіД) - приблизно 135 депутатів; Об'єднання ліберальних політиків "Оновлюючи Європу" - максимально 87 мандатів; партія "Європейські консерватори і реформісти" (ЄКР) може мінімально отримати 80 мандатів.

Зараз ви читаєте новину «Від партії Орбана вимагають офіційної заяви про підтримку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі