вівторок, 25 червня 2024 12:07

Засновник WikiLeaks визнав себе винним, щоб вийти із в'язниці

Засновник WikiLeaks визнав себе винним, щоб вийти із в'язниці
У середу чоловікові зарахують час перебування у британській в'язниці та відпустять додому до Австралії. Фото: eastnews.ua

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж погодився у межах угоди з Міністерством юстиції США визнати себе винним у злочині, пов'язаному із його роллю в одному з найбільших розкрадань секретної інформації в історії Америки.

Угода дозволить йому уникнути ув'язнення в Сполучених Штатах, пише СNN.

"Прокурори Міністерства юстиції вимагатимуть лише 62-місячного ув'язнення, що дорівнює часу, який Ассанж уже відсидів у в'язниці суворого режиму в Лондоні, поки боровся зі спробами його екстрадиції до США", - сказано в повідомленні.

Чоловік має визнати свою провину в середу вранці у федеральному суді Сайпана, який є частиною Північних Маріанських островів. Оголошення вироку відбудеться одразу після подання заяви про визнання провини.

Сайпанський суд обрали через те, що Ассанж відмовився брати участь у судових процесах в континентальній частині США. Це також географічно неподалік його батьківщини Австралії, куди він, як очікується, поїде після завершення розгляду справи, відповідно до листа Мін'юсту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США виграли апеляцію про екстрадицію засновника WikiLeaks в Америку

Його адвокат Річард Міллер відмовився від коментарів. Сам Ассанж і його захисники давно заявляли, що справа проти нього є політично мотивованою.

У квітні президент США Джо Байден повідомляв, що розглядає запит Австралії щодо припинення судового переслідування проти Ассанжа. Разом із тим, представники ФБР і Міністерства юстиції виступали проти будь-якої угоди, яка не передбачала визнання ним провини.

У 2019 році Ассанжу було висунуто 18 пунктів звинувачення за його імовірну роль у порушенні, що передбачало до 175 років ув'язнення.

Влада США переслідувала Ассанжа за публікацію конфіденційних військових записів, наданих колишньою аналітикинею армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010-2011 роках.

Представники США стверджували, що Ассанж спонукав Меннінг передати тисячі сторінок дипломатичних телеграм США про діяльність, пов'язану з війною в Іраку, та інформацію про в'язнів Гуантанамо. Прокурори заявили, що Ассанж опублікував ці матеріали на своєму сайті WikiLeaks без належного вилучення з них конфіденційної інформації, піддаючи інформаторів та інших серйозному ризику.

Ассанжа заарештували у Великій Британії в 2010 році за європейським ордером на арешт після того, як шведська влада заявила, що хоче допитати його за звинуваченнями в сексуальних злочинах.

Перед тим, як Ассанжа засудили у Великій Британії, він провів сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути звинувачень у сексуальних домаганнях у Швеції, які пізніше зняли. Проживаючи в посольстві, завів двох дітей від членкині своєї юридичної команди Стелли Моріс.

У 2019 році його витягли з посольства й ув'язнили за те, що він не вніс заставу. Відтоді він перебуває у в'язниці суворого режиму Белмарш у Лондоні.

У листопаді йому дозволили одружитися з Моріс в англійські в'язниці. У липні 2021 року він відсвяткував 50-річчя за ґратами, і саме тоді дізнався, що влада США продовжує домагатися екстрадиції.

26 березня, Високий суд Лондона постановив, що Ассанжу слід дозволити подати апеляцію.

Челсі Меннінг засудили до 35 років ув'язнення після того, як її визнали винною у порушенні Закону про шпигунство та інших злочинах за витік секретних урядових і військових документів WikiLeaks.

У 2017 році президент Барак Обама пом'якшив їй вирок, дозволивши вийти на волю після семи років перебування за ґратами.

Зараз ви читаєте новину «Засновник WikiLeaks визнав себе винним, щоб вийти із в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі