вівторок, 08 серпня 2023 19:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти створюють "тіньовий флот" для зерна

Окупанти створюють "тіньовий флот" для зерна
Росія збирається експортувати рекордний обсяг зерна. Фото: Pexels

Росія створює тіньовий флот для експорту зерна.

Він переважно складається зі старих зерновозів Туреччини та Китаю, повідомляє Reuters.

Скорочення діяльності у РФ західних зернотрейдерів збільшує вартість перевезення російської пшениці.

Але Росія все ж збирається експортувати близькі до рекордних обсяги зерна. Та кораблів у неї не достатньо.

"Ситуація викликає сумніви щодо того, чи зможе Росія підтримувати рекордні темпи експорту, і якщо її не вирішити, це може підвищити світові ціни на пшеницю", – повідомили джерела агентства.

Москва була невдоволена "зерновою угодою", зокрема й через те, що російські експортери продовольства зазнавали труднощів у роботі з західними компаніями. Ті часто відмовлялися працювати з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлення зернової угоди ‒ США продовжать тиснути на Росію

З лютого 2022 року мінімум три великі судновласники відмовилися від будь-яких контактів із Росією. Термінали та порти часто не можуть пройти перевірку на відсутність зв'язку із підсанкційними особами. Порушенням санкцій може виявитись навіть заправка судна пальним у Росії.

РФ торік експортувала рекордний обсяг пшениці на суднах, зафрахтованих у міжнародних судновласників та трейдерів. Але вже з 1 липня 2023 року з Росією перестали працювати великі трейдери Louis Dreyfus, Viterra та Cargill.

Там почали фрахтувати судна у невеликих судновласників, не пов'язаних із цими трейдерами. Кількість російських заявок на такі судна зросла на 40%.

Бойові дії спричинили різке подорожчання страхових премій на перевезення російського зерна. Джерела повідомляють, що ці додаткові премії обчислюються десятками тисяч доларів щодня.

Різко зросли ціни на послуги судновласники, які погоджуються працювати з РФ. Співбесідник повідомив, що за перевезення російських вантажів просять на $10 тис. на день більше, ніж за такі самі вантажі з портів Болгарії та Румунії.

У грудні 2022 року в російському уряді оголосили про план побудови флоту з 61 нового зернового судна, посилаючись на "санкційний тиск і відмову багатьох міжнародних перевізників співпрацювати з Росією". Однак про жодні замовлення досі невідомо.

17 липня у Кремлі заявили, що РФ відмовляється продовжувати дію "зернової угоди". Перед цим росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 5 серпня провів переговори з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом. Політики обговорили зернову угоду. Блінкен наголосив на потребі протидіяти негуманному використанню Кремлем продовольства як зброї війни.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти створюють "тіньовий флот" для зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі