понеділок, 02 жовтня 2023 13:35

Назвали перших лауреатів Нобелівської премії

 

Сьогодні, 2 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини.

Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеотидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти Covid-19. Про це повідомляє прес-служба Фонду Нобеля.

Зокрема, роботи Каталін Каріко та Дрю Вайсман допомогли у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу. Зазначається, що вони зробили революційний внесок у забезпечення ефективного використання мРНК для вакцин та імунотерапії.

Вчені продемонстрували, що модифікована мРНК не є запальною та дуже ефективно перетворюється на білки при введенні тваринам, що відкриває потенціал для використання цієї нової технології мРНК для терапевтичного лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський фонд після шквалу критики скасував запрошення для послів РФ, Білорусі та Ірану

Дослідження науковців також засвідчили, що нуклеозидно-модифіковану мРНК можна використовувати для вакцинації тварин проти різних патогенів, включаючи вірус грипу, ВІЛ, SARS-CoV-2 і малярію. Ця основоположна робота в цій галузі має потенціал для багатьох застосувань, зокрема, запобігання інфекції, лікування різних гострих і хронічних захворювань і редагування генів.

Оголошення лауреатів премії із фізіології та медицини стало першим у рамках Нобелівського тижня, що стартував сьогодні у Стокгольмі та Осло. 3 жовтня мають оголосити лауреатів з фізики, наступного дня — з хімії, 5 жовтня — з літератури.

Лауреатів Нобелівської премії миру оголосять 6 жовтня. А удостоєних премії Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля назвуть 9 жовтня.

Цьогоріч президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча.

Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

Зараз ви читаєте новину «Назвали перших лауреатів Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі