четвер, 02 червня 2022 09:33

Спецтема: Війна Росії проти України

НАТО оголосить Росію головною загрозою Альянсу

НАТО оголосить Росію головною загрозою Альянсу
Росія з'явиться в Стратегічній концепції в якості першорядної загрози альянсу. Фото: Getty Images

Країни-члени НАТО на саміті в Мадриді наприкінці червня затвердять нову Стратегічну концепцію Альянсу, яка не змінювалася з 2010 року.

Постійний представник США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що головною загрозою назвуть Росію. Про це повідомляє міноборони США.

"Росія з'явиться у Стратегічній концепції як першорядна загроза Альянсу", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк пояснив, чому Україна має право на допомогу від Заходу

За її словами, підтримка України стане головною темою саміту, у якому візьме участь президент Джо Байден.

Після вторгнення Росії в Україну в Мадриді обговорюватимуть воєнні питання. Союзники, зокрема Сполучені Штати, направили тисячі військовослужбовців у прифронтові держави Альянсу, щоб стримувати Путіна. Кількість бойових груп НАТО в цих державах збільшилася із чотирьох до восьми. Байден пообіцяв захищати кожен дюйм території НАТО.

Ще однією відповіддю на російське вторгнення є заявки Швеції та Фінляндії на вступ до Альянсу. За словами Сміта, дві країни, давні партнери по НАТО, мають військовий потенціал, який органічно вписався б в Альянс.

"Ми сподіваємося, що ці дві країни приєднаються до нас в Мадриді як запрошені", - сказала вона.

Північноатлантичний альянс більше не зобов'язаний обмежувати розміщення своїх військ у Східній Європі, як того вимагав Основний акт Росія-НАТО. Москва "позбавила всякого змісту" попередні зобов'язання, напавши на Україну та припинивши діалог з НАТО.

Зараз ви читаєте новину «НАТО оголосить Росію головною загрозою Альянсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі