неділя, 28 лютого 2021 15:01

На розкопках Помпеїв знайшли колісницю

На розкопках Помпеїв знайшли колісницю
Прикраса колісниці / Reuters

Під час розкопок у давньоримському місті Помпеї археологи знайшли велику 4-колісну церемоніальну колісницю.

Її виявили біля стаєнь багатої вілли, де у 2018-му знайшли останки 3-х коней. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Помпеях знайшли бар із фресками

На думку вчених, колісницю з залізними, бронзовими, олов'яними деталями і прикрасами використовували під час свят і парадів. Вона збереглася в дуже доброму стані. Римські джерела згадують про використання колісниць жрицями і дамами. У такій наречені могли їхати до нового дому в рамках шлюбних обрядів.

"Помпеї не перестають дивувати нас знахідками і продовжать це робити ще багато років, з огляду на, що 20 га ще слід розкопати", - сказав міністр культури Італії Даріо Франческіні.

Колісницю знайшли 7 січня. Відтоді археологи намагалися дістати її з землі. Крихкість матеріалів робить їхнє завдання складним. Розкопки ведуть у співпраці з прокуратурою міста Торре-Аннунціата, передмістя Неаполя. Поліція охороняє розкопки від зловмисників, які намагаються дістатися до античних артефактів, і навіть риють задля цього тунелі.

Помпеї були знищені в 79 році н.е. в результаті виверження вулкана Везувій. Поховане під лавою і попелом місто стало джерелом знань про мистецтво, культуру, соціальний устрій і побут давньоримської цивілізації.

Зараз ви читаєте новину «На розкопках Помпеїв знайшли колісницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі