середа, 29 травня 2024 15:15

Спецтема: Війна Росії проти України

На чеську ініціативу виділили гроші тільки чотири країни. Офіційна Прага терміново звернулася до союзників

На чеську ініціативу виділили гроші тільки чотири країни. Офіційна Прага терміново звернулася до союзників
Чехія закликала країни, які підписали меморандуми, надіслати гроші. Фото: pixabay.com

Лише чотири країни - Канада, Данія, Нідерланди та Португалія - надіслали кошти на закупівлю артилерійських снарядів Україні в межах чеської ініціативи.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, повідомили Euractiv.

Ініціатива забезпечила фінансові зобов'язання 18 країн, переважно членів ЄС і НАТО.

Чернохова сказала, що Чехія не куплятиме снаряди у борг і закликала решту європейських союзників вкладатися в ініціативу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має мету - відкрити новий фронт на півночі України - міністр оборони

"Кошти надходять до нас поступово. Ми не можемо купувати боєприпаси у борг. Якщо деякі країни підписали меморандум, але ще не відправили кошти, ми не можемо розпочати закупівлі. Це свого роду заклик до тих урядів, які вже підписали меморандуми, надіслати гроші", - заявила міністерка оборони Чехії.

У лютому під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що знайшов для України 800 тис. снарядів.

До чеської ініціативи долучилися 15 країн Європейського Союзу і НАТО і виділили на закупівлю боєприпасів загалом €1,6 млрд, повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Зараз ви читаєте новину «На чеську ініціативу виділили гроші тільки чотири країни. Офіційна Прага терміново звернулася до союзників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі