понеділок, 15 квітня 2024 13:08

Коли розпочнуться переговори про вступ України в ЄС: в уряді назвали дату

Коли розпочнуться переговори про вступ України в ЄС: в уряді назвали дату
У червні очікується старт переговорного процесу щодо вступу України в ЄС. Фото: rada.gov.ua

Старт переговорному процесу щодо вступу України до ЄС дасть перша міжурядова конференція, яка запланована на другу половину червня 2024 року.

Тоді ж очікується рішення про затвердження переговорної рамки. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає Gazeta.ua.

"Наступне політичне рішення, яке потребуватиме консенсусу держав-членів ЄС, буде в другій половині червня. Це рішення про затвердження переговорної рамки та перша міжурядова конференція, яка дає офіційний старт переговорного процесу на рівні переговорних команд", - сказала Стефанішина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина підтримує вступ України до ЄС - Фіцо

Вона також розповіла, що Україна готується до конференції. Днями в Україні побувала перша делегація від ЄС.

"Ми маємо розуміння як рухатися. Зараз намагаємося обійти певні гострі кути і не створити можливість певної спекуляції. Це в принципі така тактика роботи європейських країн, які хочуть підтягнути, наприклад, інші країни за рахунок України, або отримати собі якісь бенефіти. Ми дуже обережно слідкуємо за ситуацією та реагуємо де потрібно", - розповіла віцепрем'єрка.

За її словами, Україна має чітку більшість серед лідерів ЄС, в тому числі бельгійське головування, яке готується до ухвалення рішення в червні.

"Активна фаза підготовки розпочнеться в другій половині травня і тоді ми будемо бачити більш ясно хто радикально налаштований, наприклад, як прем'єр Орбан в грудні. Але ми вже зараз наперед вибудовуємо свої плани протидій таким негативним наслідкам або позиціям", - додала Стефанішина.

Раніше віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Сполучені Штати Америки і Німеччина виступають проти вступу України до НАТО.

Всі інші українські союзники підтримують ідею надання Україні офіційного запрошення до вступу до Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Коли розпочнуться переговори про вступ України в ЄС: в уряді назвали дату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі