пʼятниця, 05 травня 2023 10:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай здивував новою заявою щодо агресії РФ в Україні

Китай здивував новою заявою щодо агресії РФ в Україні
Китай заявив, що не визнає Росію агресором щодо України. Фото: pixabay.com

Китай не вважає війну в Україні агресією з боку Росії, хоча раніше Пекін проголосував за резолюцію ООН із таким формулюванням.

Постійне представництво КНР при ООН заявило, що позиція Пекіна щодо російського вторгнення не змінилася, пише South China Morning Post.

"Китайські дипломати голосували за весь текст резолюції, а не за схвалення пункту щодо російської агресії. Голосування в ООН не має нічого спільного з телефонною розмовою президента Володимира Зеленського та лідера КНР Сі Цзіньпіна. Позиція Китаю з українського питання не змінилася. Позиція при голосуванні не має нічого спільного з телефонною розмовою між двома главами держав", – йдеться у відповіді дипломатичної місії КНР при ООН на запит електронною поштою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай збирається координуватися з Москвою для "врегулювання" війни – МЗС КНР

Ідеться про голосування Китаю за резолюцію Генеральної асамблеї ООН 26 квітня, яка містить жорсткі формулювання щодо російського вторгнення в Україну.

Такий крок Пекіна привернув увагу, оскільки резолюція описувала Росію як агресора в конфлікті – такого формулювання КНР не використовувала. Китай ніколи не засуджував вторгнення в Україну і піддавався критиці з боку Заходу за свою позицію щодо війни.

Китай не підтримує запроваджені західними державами санкцій проти РФ і продовжує закуповувати енергоносії у сусідки-агресорки. У 2022 році двостороння торгівля Китаю з Росією досягла рекордних $190 млрд.

Китай отримує користь від війни в Україні і не є неупередженою стороною. Пекін не засудив повномасштабне вторгнення РФ. Китайці не припинили купувати російську нафту і їхні енергоносії.

Торік у грудні запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни ЄС. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Також ЄС запровадив дев'ятий пакет санкцій проти РФ, під які потрапили російські банки. У лютому Євросоюз затвердив десятий пакет санкцій проти Росії, нові обмеження на імпорт та експорт.

Зараз ви читаєте новину «Китай здивував новою заявою щодо агресії РФ в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі