пʼятниця, 05 травня 2023 08:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай збирається координуватися з Москвою для "врегулювання" війни – МЗС КНР

Китай збирається координуватися з Москвою для "врегулювання" війни – МЗС КНР
Китай методично заявляє про свою "нейтральну" позицію щодо війни Росії проти України. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Китай має намір просувати мирні переговори для "врегулювання" війни в Україні у координації з Росією.

Про це заявив міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган, передає пресслужба МЗС країни.

"Китай наполегливо просуватиме мирні переговори і готовий підтримувати зв'язок і координацію з Росією, щоб зробити відчутний внесок у політичне врегулювання кризи", - заявив Ган під час зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що криється за бажанням Китаю допомогти Україні: Мельник відповів

Китай від лютого 2022 року заявляє про свою "нейтральну" позицію щодо війни Росії проти України. Її Пекін називає "українською кризою".

КНР неодноразово повторювала кліше російської пропаганди про те, що РФ на війну "спровокували" НАТО та Сполучені Штати Америки, а також не засуджувала повномасштабне вторгнення Росії. Водночас одночасно заявляла про відданість принципу територіальної цілісності та непорушності встановлених кордонів.

Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів та кажуть, що вони "за мир у всьому світі".

26 квітня відбувалася перша від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну розмова між президентами Володимиром Зеленським і Сі Цзіньпіном.

Український лідер назвав її "тривалою і змістовною" і заявив, що зараз є можливість дати "нову енергію" відносинам України та Китаю. Голова держави також призначив посла України в Китаї.

Китай заявив, що відправить в Україну спецпредставника і проведе переговори з усіма сторонами щодо "врегулювання української кризи". Так Китай називає агресію РФ в Україні

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі привітав бесіду лідерів України та Китаю. Але сказав, що ще занадто рано говорити, чи приведе вона до мирної угоди між Росією та Україною.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що розмова Сі і Зеленського є "суверенною справою Китаю й України".

Зараз ви читаєте новину «Китай збирається координуватися з Москвою для "врегулювання" війни – МЗС КНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі