пʼятниця, 26 січня 2024 06:31

Китай просить Іран вплинути на хуситів - ЗМІ

Китай просить Іран вплинути на хуситів - ЗМІ
Хусити періодично обстрілюють торговельні кораблі в Червоному морі. Фото: gettyimages.com

Китайські посадовці просять Іран допомогти стримати напади хуситів на кораблі в Червоному морі.

Обговорення нападів і торгівлі між Китаєм і Іраном відбулися на кількох нещодавніх зустрічах у Пекіні та Тегерані. Про це з посиланням на іранські джерела та дипломата, знайомого з цим питанням повідомляє Reuters.

"По суті, Китай каже: "Якщо нашим інтересам буде завдано будь-якої шкоди, це вплине на наш бізнес з Тегераном. Тож скажіть хуситам проявити стриманість", - сказав неназваний іранський чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США завдали нових ударів по базах бойовиків в Іраку

Видання зазначає, що напади, які, за словами хуситів, здійснюються на підтримку палестинців у Секторі Гази, підвищили вартість доставки та страхування, порушивши ключовий торговельний шлях між Азією та Європою, яким широко користуються кораблі з Китаю.

При цьому китайські офіційні особи не зробили жодних конкретних коментарів щодо того, як торговельні відносини Пекіна з Іраном можуть постраждати, якщо його інтересам буде завдано шкоди нападами хуситів.

Іранські джерела також повідомили, що Пекін чітко дав зрозуміти, що буде дуже розчарований Тегераном, якщо будь-які судна, пов'язані з КНР, будуть уражені, або інтереси країни будь-яким чином постраждають.

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена готується до тривалої війни проти єменських хуситів. Декілька потужних ударів не зупинила напади угруповання на іноземні судна в Червоному морі.

У свою чергу, єменське угрупування розглядає свою кампанію, яка включає більше ніж 30 ракетних та безпілотних атак на комерційні та морські судна, як засіб тиску на Ізраїль.

Зараз ви читаєте новину «Китай просить Іран вплинути на хуситів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі