четвер, 30 травня 2024 07:36

Ізраїль узяв під контроль коридор на кордоні Єгипту із Сектором Гази

Ізраїль узяв під контроль коридор на кордоні Єгипту із Сектором Гази
Ізраїль узяв під контроль стратегічний коридор на кордоні Сектора Газа з Єгиптом. Фото: eastnews.ua

Армія оборони Ізраїлю взяла під контроль стратегічний Філадельфійський коридор уздовж кордону Сектора Гази із Єгиптом, щоб перекрити контрабандні тунелі ХАМАСу і повністю знищити терористичне угруповання.

Один із чиновників на умовах анонімності зазначив, що Ізраїль повідомив Єгипет про захоплення коридору, пише AP.

"Військові виявили близько 20 тунелів, зокрема раніше невідомих, а також 82 точки доступу до них. Водночас невідомо, чи використовуються ці тунелі у даний час. Коридор є частиною великої демілітаризованої зони вздовж усього ізраїльсько-єгипетського кордону. Згідно з мирною угодою між країнами від 1979 року, кожній стороні дозволено розміщувати в цій зоні лише невелику кількість військ або прикордонників", - сказано в повідомленні.

На момент підписання угоди, ізраїльські війська контролювали Сектор Гази, доки Ізраїль не вивів свої війська і поселенців у 2005 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі жорстко засудили смертельний удар Ізраїлю по табору біженців

Вузький коридор, шириною близько 100 м на окремих ділянках, простягається на 14-км ділянці кордону з Єгиптом з боку Сектора Гази та вміщує пункт пропуску "Рафах", через який палестинці потрапляють до Єгипту. З моменту захоплення Гази у 2007 році, ХАМАС має повну свободу дій на кордоні.

Попри багаторічну блокаду, запроваджену Ізраїлем та Єгиптом, Тель-Авів стверджує, що коридор пронизаний тунелями, якими постачається зброя та інші товари для ХАМАСу. Контрабандні тунелі були прориті під кордоном між смугою Гази та Єгиптом.

"Філадельфійський коридор слугував кисневою лінією ХАМАСу, через яку бойовики регулярно здійснювали контрабанду зброї до Гази", - заявив головний військовий речник Ізраїлю, контр-адмірал Даніель Хагарі.

Захоплення коридору може ускладнити відносини Ізраїлю з Єгиптом, який скаржиться на просування ізраїльтян до свого кордону. Каїр заявляє, що будь-яке збільшення військ у стратегічній прикордонній зоні порушить мирну угоду між країнами.

​​Після ракетного обстрілу бойовиками ХАМАСу Тель-Авіва, Ізраїль ударив по Рафаху у Секторі Гази. У неділю під час ізраїльського удару по табору для переміщених осіб у Рафаху загинуло щонайменше 45 людей.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль узяв під контроль коридор на кордоні Єгипту із Сектором Гази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі