пʼятниця, 04 листопада 2022 18:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Іран попросив РФ про допомогу в ядерній програмі – CNN

Іран попросив РФ про допомогу в ядерній програмі – CNN
У розвідці США вважають, що Іран просив Росію про допомогу для своєї ядерної програми. Фото: eastnews.ua

Іран намагається отримати допомогу Росії задля зміцнення своєї ядерної програми.

Американські розвідники мають інформацію про те, що Іран міг просити РФ про допомогу щодо придбання додаткових ядерних матеріалів і виробництва ядерного пального, пише CNN з посиланням на власні джерела. Це сприяло б роботі іранських ядерних реакторів і потенційно скоротило б так званий час прориву Тегерану для створення ядерної зброї.

"Водночас ризик поширення зброї масового знищення залежатиме від того, для якого реактора використовуватимуть пальне. Москва могла відмовити в допомозі, оскільки давно публічно виступає проти створення Тегераном ядерної зброї", – ідеться в повідомленні.

Співрозмовники видання звернули увагу на час, коли Іран зробив РФ таку пропозицію. Саме зараз, на тлі постачання Тегераном безпілотників і ракет для війни проти України, посилюється співробітництво країни з Кремлем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони звільняться досить скоро" ‒ Байден зробив важливу заяву щодо Ірану

Представники влади у Сполучених Штатах Америки припускають що діяльність Ірану зі збагачення урану значно порушила обмеження, накладені ядерною угодою за 2015 рік, тому час для виготовлення достатнього обсягу матеріалу для створення ядерної зброї скоротився до кількох місяців. Подібне припущення в червні висловив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Адміністрація президента США Джо Байдена із занепокоєнням спостерігає за будь-якою новою співпрацею між Москвою і Тегераном. Допомога Ірану в ядерній програмі з боку РФ означала б зміни й у російській політиці, адже вона брала участь в обговореннях угоди щодо обмеження діяльності Тегерану зі збагачення урану.

"Звернення Ірану до Росії хоча б частково пов'язані з вірою високих іранських посадовців у те, що ядерна угода або взагалі не буде відновлена, або не триватиме довго", – додають у CNN.

Докази того, що Іран допомагає РФ вести війну проти України, очевидні й загальнодоступні. Водночас Іран і Кремль стають дедалі ближчими через свою ізоляцію.

Російська Федерація може консультувати Іран щодо придушення протестів у країні, зокрема присвячених 40 дням зі смерті 22-річної Махси Аміні. Сполучені Штати Америки бачать усі ознаки цього.

Зараз ви читаєте новину «Іран попросив РФ про допомогу в ядерній програмі – CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі