четвер, 14 липня 2022 20:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Далекобійна артилерія від Заходу змінює перебіг війни" – що пише про нас світова преса
6

Розмова з анонімним оператором систем HIMARS – чудо-зброї від США, завдяки якій Україна планує звільнити свої території. Державний тероризм Москви, яка б'є по цивільних цілях по всій Україні у відповідь на знищення російських складів зі зброєю та командних пунктів, що зупинило російський наступ на Донбасі. І перспективи угоди за посередництвом Туреччини, яка дозволить вивезти українське зерно на світові ринки. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Удар України по російських підрозділах ППО показує вплив нової зброї Заходу", The Wall Street Journal, США

Українці завдали удару по системі ППО на окупованій РФ території увечері у вівторок, що стало останньою ознакою, як далекобійна артилерія, надіслана Заходом, змінює перебіг війни. Ці ППО захищали небо над Луганськом. Удар став останнім з серії, які Україна завдала по особливо важливих цілях, таких як склади боєприпасів та командні пункти. Минулого місяця з США почали надходити реактивні системи залпового вогню, відомі як HIMARS.

Росіяни взяли під контроль Луганську область на початку цього місяця, після кількох тижнів завзятих боїв, які завдали тяжких втрат обом сторонам. Губернатор Луганської області у вигнанні Сергій Гайдай заявив, що удари по російських складах з боєприпасами порушили постачання, наголосивши на посиленні активності російських диверсійно-розвідувальних груп, які промацують українські позиції на наявність слабких місць.

У відповідь на українські удари по російських ППО та складах, росіяни б'ють ракетами по цивільних цілях, далеких від фронту

У той же час росіяни активізували ракетні удари по цивільним цілям, далеко від лінії фронту. Кількість загиблих внаслідок удару російських військ по житловому будинку в Часовому Яру зросла до 48 осіб, зокрема дитина. Дев'ятеро людей витягли з-під завалів живими.

П'ятеро мирних жителів загинули в середу внаслідок обстрілу російської артилерією Миколаєва. Постраждали також лікарня та житлові будинки. Росія випустила дві ракети по Запоріжжю. Росіяни вночі обстріляли також Дніпро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін використовує російські паспорти як зброю

Відколи Росія захопила Луганську область, вона націлилася на Донецьку область, частину якої вже контролює РФ. Захоплення решти регіону дасть Москві повний контроль над Донбасом, який Кремль зробив пріоритетом після виведення військ з центральної України наприкінці березня.

"Ця чудо-зброя може вирішити результат війни в Україні", Die Welt, Німеччина

У бронежилеті чотири магазини. Пістолет у кобурі на поясі. Він приставляє свій американський карабін М4 до стіни поряд зі стільцем.

"Гвинтівка нова. Не хочу, щоб у ствол потрапляв бруд", - пояснює чоловік із сивою бородою. Не хоче називати ім'я, звання чи підрозділ. 45-річний боєць виглядає напруженим, по лобі тече піт.

Автор: East News
  Українські військові на передовій
Українські військові на передовій

"Я завжди у дорозі. У мене багато справ", - пояснює він, стягуючи військові рукавички. Він та його загін шукають цілі для атак HIMARS. Це абревіатура від високомобільної артилерійської реактивної системи M142, яку США поставили три тижні тому для війни проти Росії.

"Чудовий пристрій, абсолютно точний, з неймовірною руйнівною силою. Ви тільки подивіться на відео в інтернеті, як вони б'ють по росіянам", - з ентузіазмом каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Він має на увазі зображення складів, що горять, зруйнованих військових баз і командних пунктів російської армії. Записи з українських безпілотників, а також від російських солдатів та місцевих мешканців.

Якщо українці отримають достатньо HIMARS, то зможуть повернути собі всі окуповані території

"Якщо ми отримаємо достатньо HIMARS, зможемо повернути собі всі окуповані території", – стверджує він.

І він не один так думає. Його думку поділяють багато українських військових. Вони вважають, що використання цієї системи могло б компенсувати перевагу артилерії Москви та навіть принести перемогу Україні. HIMARS – диво-зброя, що вирішує перебіг війни? Це ще слід з'ясувати. Але ця система безперечно має потенціал для цього.

За офіційною інформацією, перші чотири HIMARS прибули в Україну 23 червня. Незабаром США поставили ще чотири такі системи. Їхні снаряди з бойовою масою 100 кг управляються зі супутника і мають дальність до 85 км.

ЗСУ вже знищили системами HIMARS понад 30 значних російських об'єктів. Тільки у вівторок мало бути ще 17 влучень

8 липня президент США Джо Байден наказав доставити ще чотири HIMARS. Одна така система, включаючи боєприпаси, коштує близько $5 млн. За українською інформацією, ЗСУ вже знищили понад 30 значних російських об'єктів. Тільки у вівторок мало бути ще 17 влучень.

Серед іншого спалахнув склад боєприпасів під Херсоном. Як і всі інші цілі, ця була не на фронті, а в тилу, в районах, окупованих росіянами.

Автор: East News
  Наслідки російського обстрілу Харкова
Наслідки російського обстрілу Харкова

"Атакуємо лише найважливіші російські цілі. Бази постачання, склади боєприпасів та місця більшого скупчення російських солдатів", - каже боєць.

Україна розраховує на тактику виснаження – атаки на російську логістику та командні центри не мають негайного ефекту, а помітні лише за кілька днів чи тижнів

Це своєрідна тактика виснаження, на яку розраховує Україна. Атаки на російську логістику та командні центри не мають негайного ефекту. Вони стають помітними лише за кілька днів чи тижнів.

Але таким чином хочуть повністю зупинити наступ Москви та перейти у контрнаступ. Принаймні такий план. У Сіверськодонецьку та Лисичанську загинули сотні українських солдатів. Командування української армії тижнями обороняло обидва пункти на Донбасі, хоча їхнє падіння було неминучим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

"HIMARS постійно рухаються і майстерно замасковані, щоб росіяни їх не бачили. Відповідальний підрозділ робить дуже добру роботу", - пояснює боєць.

Навіть дружини солдатів не знають, що їхні чоловіки перебувають у екіпажі цієї самої артилерії США. Жодного відношення до транспорту та самої зйомки боєць не має.

Автор: East News
  Українські військові на передовій
Українські військові на передовій

"Ми отримуємо координати цілей", – каже боєць. Він ні слова не говорить про те, як він та його команда це роблять. Але саме дрони та коригувальники, тобто спостерігачі на землі, надають інформацію. Крім того, є розвідка США через супутники, яка, на його думку, відіграє велику роль.

Насамперед американці мають надійне око в космосі. З одного боку, допомагають українцям "захищати HIMARS від російських загроз", як недавно публічно визнала міністр армії США Крістін Вормут.

"Звіти розвідки про те, звідки походять загрози, особливо корисні", – сказала вона на заході, організованому американським аналітичним центром Atlantic Council наприкінці травня. Але справа не лише у захисті, який забезпечують США, вони також надають дані про цілі.

Щонайменше чотири високі російські генерали вбили в Україні. Їхнє місцезнаходження передали Києву американці

Результат уже показав себе – щонайменше чотирьох високих російських генералів убили в Україні. Повідомляється, що їхнє місцезнаходження передали Києву американці. Дані про російські позиції та пересування військ також доступні українським офіцерам.

Проте не лише США надають інформацію українцям. Понад 20 країн входять до складу робочої групи, яка координує постачання зброї до України, з бази США у Рамштайні. За повідомленнями ЗМІ США, за координацію у Києві відповідають агенти ЦРУ. Також виявляють активність команди з Франції, Великої Британії та Литви.

Автор: East News
  Наслідки російського обстрілу Харкова
Наслідки російського обстрілу Харкова

Боєць підтверджує співпрацю з американцями. Він до війни працював агентом з нерухомості. Коли 24 лютого розпочалося вторгнення, одразу пішов воювати.

Він провів два роки у російській в'язниці, бо його вважали українським шпигуном. Співробітники ФСБ били і катували його на допитах.

"Допитували, поки з моїх вух не йшла кров. Але тепер настав час розплати", – каже він.

"Туреччина оголосила про угоду з Україною, Росією та ООН, спрямовану на відновлення експорту зерна", The Guardian, Велика Британія

Туреччина оголосила про угоду з Україною, Росією та ООН, спрямовану на відновлення експорту українського зерна, заблокованого Росією, що підвищує перспективи припинення протистояння, внаслідок якого мільйони людей опинилися на межі голодної смерті.

Угоду підпишуть, коли сторони зустрінуться наступного тижня. Вона включатиме спільний контроль за перевіркою зерна в портах та забезпечення Туреччиною безпеки експортних маршрутів

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив у середу, що угода буде підписана, коли сторони зустрінуться знову наступного тижня, і включатиме спільний контроль за перевіркою зерна у портах та забезпечення Туреччиною безпеки експортних маршрутів для українського зерна у Чорному морі.

Туреччина також створить координаційний центр із Україною, Росією та ООН для експорту зерна.

Голова відділу міжнародних організацій МЗС РФ Петро Іллічов раніше в середу заявив, що Росія хоче сама контролювати та інспектувати судна, щоб унеможливити контрабанду зброї.

Автор: Getty Images
  Випалене пшеничне поле на сході України
Випалене пшеничне поле на сході України

Тим часом, кілька українських міст повідомили про обстріли зі сторони РФ. Хоча міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не пов'язував зернову угоду з прогресом у переговорах про припинення війни, він був песимістичний щодо перспектив миру.

Понад 20 млн тонн українського зерна застрягли в елеваторах у порту Одеси, а десятки суден застрягли через російську блокаду.

Росія - великий світовий постачальник пшениці та великий експортер добрив. Україна – великий виробник кукурудзи та соняшникової олії. Укладання угоди з розблокування експорту вважається життєво важливим для продовольчої безпеки, особливо серед країн, що розвиваються, і для стабілізації ринків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Україна та Захід обвинувачують РФ у посиленні глобальної продовольчої кризи та розпалюванні інфляції за рахунок ускладнення спроб постачати бідніші країни зерном.

Дипломати кажуть, що деталі плану, який обговорювався на переговорах у середу, включали ідею, згідно з якою українські судна повинні проводити судна з зерном через заміновані води біля портів. Росія погоджується на перемир'я під час руху вантажів. Туреччина за підтримки ООН перевіряє кораблі, щоб розсіяти побоювання РФ щодо контрабанди зброї.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що поки Росія взяла паузу у наступі на Донбасі, її ракети без розбору б'ють по цивільних цілях по Україні. Київ хоче наростити армію до 1 млн солдатів і почати звільняти південь країни. І тисячі українців, які зникли безвісти чи вбиті росіянами, в їхніх злочинах проти людяності на окупованих територіях.

Зараз ви читаєте новину «"Далекобійна артилерія від Заходу змінює перебіг війни" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі