вівторок, 12 липня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Незабаром Путін віддасть наказ про новий наступ" – що пише про нас світова преса
6

Зараз Росія взяла паузу у наступі на Донбасі, але її ракети без розбору б'ють по цивільних цілях по Україні. Київ хоче наростити армію до 1 млн солдатів і почати звільняти південь країни. І тисячі українців, які зникли безвісти або вбиті росіянами, в їхніх злочинах проти людяності на окупованих територіях. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія посилює атаки на житлові райони, поки що наступ призупинено", The New York Times, США

Над одним містом спалахнула дуга вогненних куль і полетіла вниз, мов феєрверк, підпалюючи будинки. В іншому випадку російські ракети врізалися в п'ятиповерховий житловий будинок, зрізавши частину будівлі, й вбивши щонайменше 30 людей. Офіційно російські війська призупинили наступ, але останніми днями вони активізували свої безсистемні атаки на цивільні райони, постійно нагадуючи, що можуть заподіяти жертв та руйнування, намагаючись придушити готовність до опору.

Російські сили використовують затишшя у наступі для перегрупування та поповнення запасів

Російські сили використовують затишшя в наступі для перегрупування та поповнення запасів. За межами лінії фронту руйнування і жертви тривають.

У місті Часів Яр на сході України бригади швидкої допомоги у понеділок все ще знаходили тіла жертв нападу, що стався у вихідні. Ракетного удару завдали по житловому комплексу пізно ввечері в суботу. Кількість загиблих зросла до 31 особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Приблизно за 15 км від Часового Яру, у Бахмуті, російські війська в неділю застосували запалювальні боєприпаси. Багато людей залишили місто кілька тижнів тому, і багато хто з тих, хто залишився перед наступом Росії, зробили це тому, що в них не було вибору. Деякі з них літні або доглядають літніх родичів. Деякі не мали ресурсів для втечі, а деякі підтримували атаку росіян. Деякі побоюються перспективи вирушити на захід і приєднатися до мільйонів інших, які змушені були залишити свої домівки. Ті, хто залишаються, живуть із постійною загрозою смерті з неба.

Автор: East News
  Наслідки російського ракетного удару по Часовому Яру
Наслідки російського ракетного удару по Часовому Яру

Бахмут, важливий військовий опорний пункт України, знаходиться менш ніж за 15 км від позицій Росії. Він є можливою наступною метою її наступу.

За кілька годин до світанку в понеділок ракета пошкодила будівлю школи у Харкові. Через 20 хв. росіяни завдали удару по шестиповерховому житловому будинку. Рятувальники витягли з-під завалів 86-річну жінку.

Вибухи також завдали шкоди зранку в понеділок у Миколаєві на півдні країни. Внаслідок ракетного удару поранено, як мінімум, одну людину.

Автор: NYT
  Аварійні бригади працюють на місці, де вночі в неділю ракети врізалися у два будинки у селищі Часів Яр
Аварійні бригади працюють на місці, де вночі в неділю ракети врізалися у два будинки у селищі Часів Яр

Принаймні в одному президент Володимир Зеленський та його російський ворог Володимир Путін згодні – хоча сили росіян сильно виснажені, наступ Росії на Україну далеко не завершений.

Українські та західні аналітики вважають, що незабаром Путін віддасть наказ про новий наступ, щоб захопити територію, що залишилася в Донецькій області, міста Слов'янськ, Краматорськ і Бахмут.

Атак росіян стали більш невибірковими, бо у Москви закінчуються сучасні високоточні боєприпаси і вона більше покладається на старіші та менш точні ракети

Від початку війни Росія завдавала ударів по цивільних цілях, але українські та західні офіційні особи кажуть, що такі атаки стали більш невибірковими, частково тому, що в Москви закінчуються сучасні високоточні боєприпаси і вона більше покладається на старіші та менш точні боєприпаси.

Незважаючи на браваду Путіна, Росія відчайдушно потребує додаткових солдатів, спираючись на збіднені етнічні групи, українців із сепаратистських територій, найманців та інших воєнізованих підрозділів. За словами аналітиків, логістика, пов'язана з пошуком додаткових військ, заміною пошкодженого спорядження та доставкою їх на позиції, вимагала "оперативної паузи".

Україна також стикається з проблемою людських ресурсів. Але її чиновники голосно просять про західну допомогу важким озброєнням та боєприпасами для протидії російській стратегії дальніх ударів по будівлях, торгових центрах і транзитних пунктах, а також по військах.

"Терпіння – життєво важлива тактика в надії України переламати ситуацію у війні проти Росії", The Guardian, Велика Британія

Україна сподівається зібрати "мільйонну" армію, щоб спробувати повернути територію, окуповану Росією, заявив у минулі вихідні міністр оборони Олексій Резніков. Її сили, додав він, також показали США, що можуть ефективно використати недавно набуту реактивну артилерію великої дальності, відчинивши двері для додаткових постачань.

Але хоч би як вражаюче звучали заяви, важко повірити, що Україна ще здатна на ефективний контрнаступ, навіть якщо американські HIMARS та британські реактивні установки M270 з дальністю стрільби 70–80 км почали прибувати і використовуються. Поворот у війні, якщо станеться, вимагатиме часу.

Ідея щодо контрнаступу надзвичайно популярна в Україні

Ідея контрнаступу "надзвичайно популярна в Україні", сказала науковий співробітник аналітичного центру Chatham House Орися Луцевич. Києву слід переконати Захід, що за постійної допомоги його армія має реальний шанс завдати удару росіянам.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень IISS, країна розпочала війну з армією чисельністю 125 тис. осіб плюс 100 тис. у складі національної та прикордонної служби. Але заявляє, що збільшує цю кількість до 700 тис. осіб плюс 300 тис. у воєнізованих формуваннях. Але якщо зможе зібрати таку кількість людей до зброї, ключовим питанням буде їхня якість.

Автор: The Guardian
  Окуповані Росією території України
Окуповані Росією території України

Тримісячна битва на Донбасі поки що коштувала захисникам багатьох жертв, оскільки Росія перейшла на артилерійські обстріли. Наводилися різні цифри, але джерела української військової розвідки недавно повідомили експертам аналітичного центру RUSI, що в середньому за день вбивають 100 людей. Додайте до цього 300–400 поранених на день, і втрати можуть становити майже 15 тис. на місяць. Можливо, 35–45 тис. всього. Ще майже 7200 українських солдатів зникли безвісти з початку війни. Багато з цих втрат зазнають найдосвідченіші сили України.

Необхідність зміцнення бойової сили добре усвідомлюється Україною та її західними партнерами. Велика Британія почала навчати новобранців з України – 600 людей зараз проходять базову підготовку протягом кількох тижнів по всій Великій Британії. Є можливість навчати 2400 осіб одразу і 10 тис. кожні 120 днів, за умови, що Лондон дотримуватиметься обіцянки, даної прем'єром Борисом Джонсоном.

Автор: NYT
  Українські військові відпочивають у таборі недалеко від лінії фронту у Донецькій області у понеділок
Українські військові відпочивають у таборі недалеко від лінії фронту у Донецькій області у понеділок

Серед новобранців-українців багато віком 18–60 років, які ніколи не стріляли зі зброї. Це армія, яку доводиться творити з нуля. Проте початкове навчання відбувається швидко. Ненавчені новобранці спочатку могли вражати цілі лише у 50% випадків. За словами одного британського тренера, показник швидко зріс до 80%.

Така військова підготовка явно критична для українців, але для успішного контрнаступу буде потрібне щось більше – стратегічне застосування комбінації озброєнь, уміння зосередити сили на обраному полі бою, як мінімум, три до одного, а в ідеалі більше. Росія має сім до одного на Донбасі. І передове західне озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Україна активно лобіювала постачання боєприпасів НАТО, оскільки запаси радянського стандарту поступово закінчуються. Проте нова зброя створює нові проблеми, як зазначили експерти Джек Вотлінг та Нік Рейнольдс у своєму аналізі для RUSI. Наприклад, у той час як сили НАТО використовують 155-міліметрові снаряди, не існує такої речі, як один тип західної гаубиці. "Стандартизація НАТО не дуже стандартизована", – написали вони.

У той же час США, провідний постачальник озброєнь Україні, надалі обережні. На даний момент кількість початкових чотирьох реактивних артилерійських установок HIMARS збільшена до 12. Проте, як згадав Рєзніков, є ознаки, що обнадіюють.

У неділю російський націоналіст Ігор Гіркін попередив у своєму Telegram-каналі, що російські системи ППО виявилися "неефективними" проти ударів HIMARS, і заявив, що за останні п'ять-сім днів "понад 10" складів із боєприпасами та логістикою українці знищили. Постраждало до десятка командних пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Україна сподівається, що вдаривши глибше в тилу ворога, реактивна артилерія позбавить Москву можливості продовжувати наступ на Донбасі.

Ключовим показником того, чи зможе Україна зупинити росіян, є те, чи зможе Москва розпочати повномасштабний наступ на донбаські міста Слов'янськ та Краматорськ, два найбільші населені пункти в Донецькій області. Досі Росія випускала майже 20 тис. снарядів на день, повільно знищуючи Сєвєродонецьк та інші міста на своєму шляху.

Щодо України, то в будь-якому звичайному наступальному військовому пакеті є ключові елементи, які їй досі недоступні. Авіаційна міць обмежена, а постачання додаткових винищувачів радянського стандарту просувається зі швидкістю равлика. Російські сили окопалися на великих ділянках довгого фронту, і там, де Україна досягла успіхів, на півдні, у напрямку Херсона, вони були скромними.

Провал української контратаки на півдні може стати політичною катастрофою – експерт

Фахівець IISS із наземних бойових дій Бен Баррі сказав: "Якщо російський наступ на Донбасі досягне кульмінації, на українців посилюватиметься тиск, щоб розпочали велику контратаку. Але що довше їм потрібно готуватися, нарощувати підготовку та запаси, то більше у них буде шансів на успіх. Провал, навпаки, може стати для Києва політичною катастрофою".

Баррі розповідає про операцію "Буря" – останній переможний наступ у війні Хорватії проти сербських сепаратистів у 1990-х. Атака в серпні 1995 року планувалася роками, хорвати проходили навчання у американського військового консультанта. "Можливо, є причина, через яку такі війни тривають роками, а не місяцями", – сказав Баррі.

"У Росії зникає величезна кількість українців", The Economist, Велика Британія

Коли Росія окупувала Бучу в лютому, більшість жителів звідти втекла. А пекар на ім'я Матвій залишився допомагати сусідам. 18 березня російські солдати увірвалися до його будинку і забрали під дулом пістолета, каже сестра Наталія. З того часу про нього нічого не чули. Перевантажена українська поліція, прокуратура та правозахисні групи не змогли допомогти.

Буча – верхівка айсберга. Тисячі українців викрали з окупованих Росією територій, зокрема активістів, журналістів та гуманітарних працівників. Журналістів Сергія Цигіпа та Олега Батурина затримали 12 березня під час висвітлення звірств, скоєних російськими військами. Їх відвезли в невідомому напрямку з мішками на головах. Зрештою, Цигіпа з'явився на російському державному телебаченні худим і викидаючи кремлівську пропаганду.

Автор: NYT
  Український БТР проїжджає селом недалеко від лінії фронту в Донецькій області у понеділок
Український БТР проїжджає селом недалеко від лінії фронту в Донецькій області у понеділок

"Росіяни викрадають людей, щоб змусити замовкнути інакомислення", – каже Надія Добрянська з української правозахисної групи "Зміна". Катування широко задокументовані. Миколу Панченка, активіста, який брав участь в акціях протесту на окупованій території, викрали під час купівлі продуктів. Його дружина Світлана каже, що люди в масках привели його до його дому за кілька годин, обшукали, а потім знову відвезли. За місяць росіяни звільнили Панченка зі зламаними ребрами. Інші жертви викрадень виявилися мертвими.

Зникнення в Україні не є новими. У період із 2014 по 2021 рік зникло понад 2 тис. осіб. Росія застосовує таку тактику терору протягом десятиліть. Після анексії Криму 2014 року кримськотатарські активісти та лідери громад зникли у масовому порядку. Під час двох війн Росії у Чечні у 1990-ті зникнення були настільки масовими, що Human Rights Watch назвала їх злочином проти людяності.

Пропало понад 10 тисяч українців, але це занижена оцінка

"Знаємо, що зникли понад 10 тисяч людей, але це, безумовно, занижена оцінка", – каже українська телеведуча Катя Осадча, яка створила групу в Telegram під назвою "Пошук зниклих безвісти". З 24 лютого по 24 травня поліція подала понад 9 тис. заяв про зникнення безвісти, переважно з Донецької області. Київ стверджує, що сотні тисяч його громадян депортували до РФ. Солдати російських фільтраційних таборів часто забирають у людей документи.

Українські системи пошуку зниклих безвісти неоднорідні. 2018 року в країні ухвалили закон, який встановлює процедури для документування та розшуку осіб, які зникли безвісти з моменту початку конфлікту з Росією, але він загруз у бюрократії. Нова війна може дати новий імпульс.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що росіяни перетворили найбільшу АЕС у Європі, Запорізьку, на свій артилерійський склад та базу, бо Україна не може їх там бомбити. Це загрожує повторенням Чорнобильської катастрофи. Росія захопила Луганську область і готуватиметься до захоплення Донецької, щоб завершити окупацію всього Донбасу. І історія іноземців, котрі воюють за Україну, і добре себе показали. Особливо "Іноземний легіон" у боях за Сіверськодонецьк.

Зараз ви читаєте новину «"Незабаром Путін віддасть наказ про новий наступ" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі