четвер, 14 березня 2024 11:32

Що посадити під деревами у тіні: шість найяскравіших рослин
8

Кожний садівник не уявляє свій сад без дерев, а без квіти тим більше.

Більшість замислюються, що посадити навколо дерев, щоб тінь від них не впливала на ріст квітучих рослин.

Gazeta.ua називає шість рослин, які можна садити у тіні під деревами.

Гіацінтоїдес

Автор: Telegram
  Гіацінтоїдес
Гіацінтоїдес

Гіацінтоїдес або лісовий гіацинт - чарівна ранньоквітуча цибулинна рослина. Має стійкі, гарні та яскраві квіти у вигляді дзвіночків різного забарвлення - рожеві, білі, фіолетові. Рослини витончено виглядають висаджені групами, зокрема між деревами та чагарниками. Висота квітконоса до 30 см.

Автор: Telegram
  Гіацінтоїдес
Гіацінтоїдес

Відмінно росте на добре дренованих відкритих сонячних місцях чи у півтіні під деревами. Може рости на одному місці 4-5 років без пересадки. При розростанні гіацінтоїдес дає декілька "діток", які через кілька років також зацвітають.

Папороть

Автор: Telegram
  Папороть
Папороть

Ця невибаглива рослина відмінно прикрасить будь-яку ділянку. На відкритому повітрі папороті дають пишну зелень у тіні будь-якого дерева.

Кипарисовик горохоплідний Blue Moon

Автор: Telegram
  Кипарисовик горохоплідний Blue Moon
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon

Низькорослий чагарник з короткими жорсткими пагонами. Сорт невибагливий, може рости на сонячному місці та у півтіні. До ґрунту невимогливий, догляд мінімальний.

Доросла рослина, за сприятливих умов вирощування, має висоту 1,2 м, обрізка майже не потрібна. Річний приріст пагонів у середньому 7-12 см за рік. Не боїться морозів.

Хоста

Автор: Telegram
  Хоста
Хоста

Рослина нормально зростатиме в умовах часткової та повної тіні. Вона добре адаптується до умов, але також не потребує серйозного догляду. Ще один плюс – красиві квітки хости приваблюють запилювачів. Таку квітку можна сміливо назвати одними з найкращих багаторічних рослин для посадки в саду.

При сухому ґрунті кущ росте повільніше, і листя в'яне, тому що волога швидко випаровується з його великої поверхні. Тому полив має бути регулярним і тільки під корінь, інакше краплі на листі фокусуватимуть сонячне світло, і рослина може отримати опіки.

Навесні необхідні азотні підживлення. Хости добре відгукуються на органіку. Двічі за сезон: у травні та наприкінці червня підгодуйте їх розчином настою коров'яку у співвідношенні 1:10.

Фрезія Дабл Єлоу

Автор: Telegram
  Фрезія Дабл Єлоу
Фрезія Дабл Єлоу

Стане окрасою вашого квітника. Це невисока рослина – 20-30 см.

Квітка має приємний аромат, часто використовується не лише у квітникарстві та флористиці, а й у парфумерії.

Висаджують фрезію навесні в період, коли встановиться оптимальна температура і пройдуть нічні заморозки. Найкраще висаджувати квітку в напівтіні, тому що прямі сонячні промені для квітки згубні. Глибина посадки має бути 5 см. Квітка зацвітає влітку при температурі +22°С і цвіте до жовтня. Важливо у вечірній час створити для неї вологість, оприснувши фрезію с пульверизатора.

Горлянка

Автор: Telegram
  Горлянка
Горлянка

Ця низькоросла і вічнозелена рослина здатна рости за різних умов. Горлянку легко вирощувати під деревами, вона може придушувати бур'яни та радувати своїм цвітінням, але при цьому така рослина може швидко захопити територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Догляд за гортензіями навесні: що потрібно зробити

Які рослини також цвітуть під деревами

Автор: Telegram
  Прекрасно ростуть у пристовбурних колах весняні цибулинні рослини
Прекрасно ростуть у пристовбурних колах весняні цибулинні рослини

У м'якій розсіяній тіні абрикоса, сливи, яблуні та інших дерев добре ростуть клумби з баданом, маргаритками, геранню, гейхерами, флоксами, астильбою.

Під щільною кроною горіха посадіть конвалії. А барвінок може рости навіть у таких місцях, де сонця практично не буває. У тіні зростатимуть маргаритки, садові примули, очитки та молодила, будра, живучка.

Прекрасно ростуть у пристовбурних колах весняні цибулинні рослини. Дрібноцибулинні – крокуси, мускарі, проліски, гіацинтоідеси не потребують щорічного викопування і чудово розвиваються в пристовбурних колах навіть сильно затінених. Цвітуть і активно ростуть ці рослини навесні і встигають відцвісти та піти у період спокою ще до того, як крона дерев повністю розкриється. Тому їм вистачає сонця та тепла.

Як тільки сходить сніг і весна тішить теплом, на квітниках багатьох садівників починають буяти перші квіти. Але період їх цвітіння досить короткий.

Щоб клумба і надалі мала яскравий вигляд від інших квітів, Gazeta.ua розповість, що посадити на пустирі.

Зараз ви читаєте новину «Що посадити під деревами у тіні: шість найяскравіших рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі