середа, 06 березня 2024 10:10

Через халатність перекинувся пором і загинули 188 людей

Через халатність перекинувся пором і загинули 188 людей
Аварія порому / Getty Images

6 березня 1987-го британський паром, що йшов з бельгійського Зебрюгге, перекинувся. Потонули 188 людей. Погані заходи безпеки та халатність призвели до смертельної катастрофи.

Паром зазвичай перевозив пасажирів і транспортні засоби з англійського Дувра в французький Кале і назад. Однак в березні 1987-го його передали на лінію Зебрюгге-Дувр. Він зробив одну зі своїх перших поїздок по новому маршруту з 543 людьми, 84 автомобілями і 36 вантажівками на борту, коли попрямував через Ла-Манш з Бельгії в англійський Дувр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втопилися 128 людей

Судно The Herald of Free Enterprise Геральд, яке важило 8 тис. тон, було розроблено таким чином, що автомобілі могли легко заїздити на і з'їздити з корабля. Проте, щоб заощадити трохи часу, неофіційна політика екіпажу полягала в тому, щоб покидати порт з відкритими носовими брамами і закривати їх, коли корабель уже випливає з порту. Ця практика зазвичай спричиняла несуттєве зачерпування води.

Судно 6 березня покинуло порт з відкритими брамами. Людина, яка мала їх зачинити, заснула в ліжку. Пізніше з'ясувалося, що в цьому теж не було нічого незвичайного. Члени екіпажу, які мали взяти на себе це завдання, не змогли закрити двері, коли Herald вийшов в море.

Коли члени екіпажу забивали двері молотками, вода хлинула у вантажний відсік. Транспортні засоби в трюмі розгойдувалися в воді, і раптова зміна ваги змусила корабель перекинутися на лівий борт.

Через кілька хвилин Herald перекинувся. Багатьох пасажирів викинуло в море і вони потонули в холодній воді завглибшки 9-10 м. Рятувальні засоби тримали деяких на плаву, поки рятувальники змогли дістатися до них.

Решта пасажирів залишалися в пастці всередині судна. Деякі були там більше доби, поки рятувальники змогли дістатися. В підсумку, більше 400 людей вижили, включаючи капітана корабля і першого помічника. Лихо призвело до введення нових і більш жорстких правил безпеки для поромів, які перетинають Ла-Манш.

Зараз ви читаєте новину «Через халатність перекинувся пором і загинули 188 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі