понеділок, 22 лютого 2021 08:21

Втопилися 128 людей

Втопилися  128 людей
Пароплав "Ріо-де-Жанейро" перевозив пасажирів та вантажі. Ілюстрація: Френка Х. Шелла

При вході до протоки Золоті Ворота біля Сан-Франциско у США 22 лютого 1901-го наскочив на рифи і затонув американський пароплав "Ріо-де-Жанейро". Загинули 128 людей.

"Ріо-де-Жанейро" був пасажирським пароплавом, що належив "Пасифік Мейл Компані". Він прямував з Гонконгу в Сан-Франциско, завантажений східними товарами.

Вранці біля берегів США стояв густий туман. Проте капітан пароплава Вільям Вард вирішив заходити в порт через протоку Золоті Ворота. О 5:30 ранку судно налетіло на скелі. Багато з пасажирів і членів команди були збиті з ніг цим ударом. Вся нижня частина днища пошкодилась. У величезну пробоїну проникла вода, заливаючи машинне відділення. Через 10 хв судно повністю затонуло. 82 пасажира змогли врятувати рибалки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уламки корабля шукали 73 роки

Пізніше очевидці розповідали, що на судні знаходився вантаж срібла. Він належав одному пасажиру-китайцю. Протягом багатьох років шукачі золота шукали скарби "Ріо-де-Жанейро".

Лише 2014-го пароплав вдалося знайти завдяки батискафу за 1 км від Сан-Франциско, на глибині 87 м, під товстим шаром глини. Скарбів на борту не було.

Біля берегів Ньюфаундленду американсько-французька експедиція 2 вересня 1985-го знайшли залишки лайнера "Титанік". Затонув 14 квітня 1912-го по дорозі до Нью-Йорка. "Титанік" покоївся на глибині 3750 м.

Зараз ви читаєте новину «Втопилися 128 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі