пʼятниця, 03 червня 2022 12:49

Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з російським Газпромом

Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з російським Газпромом
Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з Газпромом. Фото: pixabay.com

Болгарія ніколи більше не вестиме переговори з російським енергетичним гігантом Газпромом.

Про це заявив у четвер, 2 червня, в парламенті віцепрем'єр-міністр Асен Василєв, передає Euractiv.

Додав, що контракт із компанією закінчується наприкінці року і що Росія в односторонньому порядку призупинила поставки. Василєва запитав член проросійської націоналістичної партії "Възраждане" про те, коли уряд відновить переговори із Газпромом. Він сказав парламенту, що контракт Болгарії, який закінчується наприкінці року, був розірваний РФ.

"Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з Газпромом щодо поставок", - сказав Василєв.

Державна газова компанія "Булгаргаз" досі регулярно нагадує Газпрому, що російська компанія не виконує свої контракти з Болгарією, термін дії яких закінчується наприкінці цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак про припинення газопостачання РФ у Данію та Нідерланди: "Такий має вигляд шантаж"

"Якщо ми зараз підпишемо контракт із Газпромом і вони перестануть постачати газ у лютому, ми залишимося без газу для промисловості і без опалення для людей", - сказав віцепрем'єр.

Болгарія та Польща були першими двома країнами ЄС, до яких Газпром припинив постачання газу 27 квітня. Країна-окупантка зробила це після того, як вони відмовилися платити в рублях.

Болгарська соціалістична партія, що входить до владної коаліції, наполягає на тому, що для відновлення поставок необхідно провести переговори з російською газовою компанією. Однак це не призводить до напруженості в правлячій коаліції, тому що в газових питаннях провідну роль відіграє партія прем'єра "Ми продовжуємо зміни".

"Коли хтось зупиняє вам газ, навіть якщо ви платите і виконуєте свій контракт, ви не можете розраховувати на те, що та сама людина не зупинить ваш газ, коли ви опинитесь у складній ситуації. У нас є ненадійний партнер, який довів свою ненадійність", - сказав віцепрем'єр Болгарії.

Василєв також висловив обурення тим, що від одних країн росіяни приймають платежі в євро та доларах, а від інших - ні. Попри проблеми з Газпромом, ціна на природний газ у Болгарії в червні фактично впала на 13%.

З 1 липня Болгарія почне отримувати азербайджанський газ, що, ймовірно, призведе до подальшого зниження ціни на газ.

Болгарія диверсифікувала постачання газу після того, як Росія висунула ультиматимум - платити за нього в рублях. Країна домовилася про закупівлю зрідженого природного газу із США. Відомо, що Болгарії вдалося домовитися про поставки палива за нижчими цінами, ніж у російського Газпрому. Перші партії очікують вже в липні цього року.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з російським Газпромом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі