четвер, 03 листопада 2022 13:10

Байден заявив про "загрозу американській демократії"

Байден заявив про "загрозу американській демократії"
Американський президент Джо Байден звернувся до нації 3 листопада. Фото: eastnews.ua

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден сказав про "загрозу американської демократії".

Причинами цього назвав "бажання шанувальників конспірологічних теорій потрапити до влади". Він так думає про американців, які підтримують ідею "викраденої перемоги" на президентських виборах 2020 року. З цією заявою Байден виступив напередодні проміжних виборів до Конгресу, передає CNN.

"Є кандидати, які балотуються на будь-які посади в Америці, які не погоджуються прийняти результати виборів, у яких вони беруть участь", – сказав він.

У промові він також розкритикував свого попередника Дональда Трампа за "продовження неправдивих заяв про фальсифіковані президентські вибори 2020 року". І заявив, що це "підживило небезпечне зростання політичного насильства та залякування виборців за останні два роки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США й союзники допоможуть Україні пережити складну зиму ‒ помічниця держсекретаря

"Це залякування, це насильство проти демократів, республіканців і безпартійних чиновників, які просто виконують свою роботу, є наслідком брехні, розказаної заради влади та прибутку; брехні про змову і злий намір; брехні, що повторюється знову і знову, щоб породити цикл гніву, ненависті, уїдливості та навіть насильства. Ми повинні протистояти цій брехні правдою, від цього залежить саме майбутнє нашої нації. Американська демократія під загрозою, тому що переможений колишній президент відмовляється прийняти волю народу", – сказав президент США.

Також Байден закликав американців уважно стежити за двома можливими майбутніми подіями. Він дав попередження про те, що, "можливо, десятки республіканських чиновників і активістів намагатимуться зірвати голосування у вівторок". 8 листопада у США відбудуться проміжні вибори до Конгресу.

Експерти відзначають, що це був знайомий тон Байдена, який раніше попереджав про загрози демократії. Оскільки до виборів залишилися лічені дні, він набув "різкішої ноти".

На проміжних виборах американці обиратимуть 435 членів Палати представників і третину сенаторів.

За прогнозами політологів, республіканці мають шанси збільшити представництво в обох палатах Конгресу. Це дасть їм змогу перешкоджати реалізації пропозицій президента-демократа.

Хоча проміжні вибори до Конгресу США мають відбутися 8 листопада, президент Джо Байден уже проголосував достроково. На виборчу дільницю у Вілмінгтоні у штаті Делавер він прибув з 18-річною онукою Наталі, яка голосувала на виборах уперше.

Зараз ви читаєте новину «Байден заявив про "загрозу американській демократії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі