понеділок, 24 червня 2024 09:15

Аналітики назвали ймовірних винуватців терактів в Дагестані

Аналітики назвали ймовірних винуватців терактів в Дагестані
У російському Дагестані невідомі влаштували низку терактів. Фото: ukrinform.ua

Комплексну та скоординовану атаку на церкву, синагогу та правоохоронні структури в російському Дагестан 23 червня могло здійснити північнокавказьке відділення Ісламської держави (ІД) Wilayat Kavkaz.

Після нападу російська філія IS-K Al-Azaim Media опублікувала заяву, в якій хвалила "своїх братів з Кавказу" за те, що вони продемонстрували, на що здатні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Al-Azaim не взяв на себе відповідальність за саму атаку, але посилання на Кавказ переконливо свідчить про те, що відповідальність за напад несе Wilayat Kavkaz.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі не можуть дотримуватися єдиної версії щодо теракту у "Крокус Сіті Холлі"

В ISW також звертають увагу на попередження від регіональної антитерористичної структури Шанхайської організації співробітництва (ШОС) про те, що Wilayat Kavkaz активізувався після нападу ІД-К на "Крокус Сіті Холл" під Москвою 22 березня. Із квітня угрупування посилило заклики до вербування на Північному Кавказі.

Аналітики також зазначають, що російська влада намагалася провести "невиразну антитерористичну операцію" на Північному Кавказі, але в основному зосередила свою відповідь на безпідставному звинуваченні в нападі України та НАТО.

Деякі російські офіційні особи вже стверджують, що Україна та НАТО нібито причетні до атаки 23 червня. В ISW наголошують, що для таких звинувачень немає підстав.

Аналітики зазначають, що дедалі більш напружені стосунки Росії з мусульманською меншиною, особливо на Кавказі, ймовірно, продовжуватимуть забезпечувати Wilayat Kavkaz та інші екстремістські групи цінною базою для вербування.

У Дагестані 23 червня сталися терористичні напади спрямовані на пост ДПС, два православні храми та синагогу. Є загиблі та поранені.

У Дербенті вводили режим контртерористичної операції. Також в місті помітили важку бронетехніку, серед яких БТР-80, та військові гелікоптери.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики назвали ймовірних винуватців терактів в Дагестані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі